Συγκλονισμένος ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη: “Τον Γιάννη; Στα 58 του”;

Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε νωρίς, βυθίζοντας στη θλίψη τους δικούς του ανθρώπους αλλά και όσους τον γνώρισαν μέσα από τη εκπληκτική δουλειά και το έργο του. Ο ίδιος ριψοκίνδυνος, έχει γλιτώσει από τον θάνατο και έχει απαθανατίσει γεγονότα με συγκλονιστικές φωτογραφίες. Δυστυχώς δεν νίκησε τον καρκίνο με τον οποίο πάλευε γενναία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης συγκλονισμένος από τον χαμό του έγραψε πριν λίγο στο προφίλ του στο facebook:

“Τώρα έμαθα ότι ο Γιάννης Μπεχράκης πέθανε. Ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ του κόσμου πέθανε. Και δεν είναι μόνο το Πούλιτζερ. Είναι η αλήθεια της ματιάς του.

Τα πρώτα κλικ τα έκανε στους δρόμους της Αθήνας στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Εποχές που αν δεν είχες τη φωτογραφία, δεν είχες το ρεπορτάζ. Ξενύχτια πάνω από το σκάνερ που αναμετέδιδε τις συχνότητες της αστυνομίας. Ε-1 ήταν η έκρηξη. Ε-10 ήταν το πτώμα. Α-100 ο Αττικάρχης. Αποκωδικοποιούσαμε και τρέχαμε.
Ο Μπεχράκης γρήγορα ξεχώρισε και έφυγε για πολέμους. Γυρνούσε όμως στο ρεπορτάζ και μας έλεγε ιστορίες. Μιλώ για τη δεκαετία του ’90.
Και μετά, όποτε χρειαζόμασταν καμία φωτογραφία στους «Πρωταγωνιστές» μεσολαβούσε στο Reuters και την παίρναμε.

Τον ξαναείδα στη Μυτιλήνη, τότε στα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Ζωσμένος με τις μηχανές του. Τις έπιανα στα χέρια μου με δέος. Χαμογελούσε. Ήταν πάντα λιγομίλητος. Και τώρα πέθανε.

Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα με αυτό το 2019. Πολύ αγριεμένο μπήκε.
Τον Γιάννη; Στα 58 του; Εκτός αν ο παράδεισος θέλει και αυτός τον φωτορεπόρτερ του.
Αχ ρε Γιάννη.

Read More

And More