Τάσος Νούσιας: Ποια η γνώμη του για τον Γιώργο Αγγελόπουλο και τα βήματά του στην υποκριτική;

Για όλους και για όλα μιλά ο Τάσος Νούσιας. Ο αγαπημένος ηθοποιός που έχει καταφέρει να συνδυάσει τις mainstream ερμηνείες με το ποιοτικό θέατρο, αρνείται τις ταμπέλες και αποκαλύπτει το δύσκολο στοίχημα του με το ρόλο του «Ριχάρδου Β΄». Σε συνέντευξή του στο People μιλά ανοιχτά για την πολιτική, τον Γιώργο Αγγελόπουλο και τα ριάλιτι!

Τάσο, πριν τα χάσει όλα, ποιος ήταν ο Ριχάρδος Β΄;

Η ιστορία του είναι η ιστορία ενός νεαρού βασιλιά που αναλαμβάνει την εξουσία σχεδόν στα 10 του χρόνια. Στην πορεία συντρίβεται κάτω από τις αποφάσεις του, εξοντώνει οικονομικά το βασίλειό του, πιάνει πάτο. Τη στιγμή που σκάβει τη μνήμη του, βρίσκεται απέναντι στον εαυτό του και κάνει μια αναδρομή στη ζωή του προκειμένου να φτάσει στην αυτογνωσία. Ο Ριχάρδος Β΄ θα ζήσει έως τα χρόνια του Ιησού, μέχρι τα 33, οπότε και θα πεθάνει με τον πιο απαξιωτικό τρόπο. Η συνειδητότητα και η αυτογνωσία που αποκτά ο ήρωας λίγο πριν το θάνατο, η συναίσθηση της ματαιότητας και της αλαζονείας, η ρήξη με τους άρχοντες της εποχής αλλά και με τον ίδιο του το λαό τον φέρνουν αντιμέτωπο με τη φυλακή, την ολοκληρωτική εγκατάλειψη.

Είσαι ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος, με άποψη. Θα κατέβαινες στην πολιτική;

Δεν θα κατέβαινα με τίποτα ως υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις εκλογές. Δεν μπορώ να βρω μια παράταξη που να με αντιπροσωπεύει. Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι εξουσίας στο οποίο εγκλωβίζονται οι ίδιοι που ασχολούνται. Κάθε άνθρωπος που εμπλέκεται σε αυτή θα πρέπει να έχει ενσυναίσθηση, αξιακό κώδικα, να μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες και να κατανοεί το μέγεθος μιας καταστροφής. Πολλοί δεν έχουν τη διάνοια αλλά ούτε και το στόχο. Αυτό δεν είναι σημερινό φαινόμενο, η ιστορία ξεκινά πριν από πολλά χρόνια.

Πριν από λίγο καιρό βγήκαμε από τα μνημόνια. Πιστεύεις ότι αρχίζει η ανάκαμψη;

Είναι ανοησία να πιστέψουμε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Δεν ξέρω πότε και με ποιον τρόπο θα συνέλθουμε. Δυστυχώς η κατάσταση «βουλιάζει». Ένα ξεσκαρτάρισμα σαφέστατα κι έγινε. Παραμένει όμως ο πολιτισμός του τίποτα, κι αυτό γιατί είμαστε αμετροεπής γενιά.

Παρακολουθείς τηλεόραση; Βλέπουμε πως τα ριάλιτι αυξάνονται και πληθύνονται. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές νέες σειρές αυτή τη σεζόν.

Βλέπω ελάχιστα τηλεόραση. Τα ριάλιτι ήταν πάντα μια εύκολη λύση. Όμως είναι πραγματικά αισιόδοξο το ότι γίνονται νέες σειρές. Τα παιδιά το παλεύουν και με έναν τρόπο γρήγορο, καθημερινά. Η μυθοπλασία δεν μπορεί να πεθάνει. Όπως και το θέατρο, είναι μια βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου.

Το κοινό σε έχει κατατάξει στην κατηγορία «ποιοτικός». Είναι κάτι που αποδέχεσαι;

Έχω βρεθεί σε αρκετές mainstream δουλειές. Τι είναι ποιοτικό και τι εμπορικό; Το τι θα πει ο κόσμος υπάρχει πάντα μέσα στο μυαλό σου. Όλα όμως είναι μέσα στη ζωή. Σαφώς το κοινό καταλαβαίνει την πορεία σου, όταν δηλαδή είσαι συνεπής με το λόγο και τις πράξεις σου.

Πέρσι συνεργάστηκες με την Τάμτα στο Cabaret, για την οποία μίλησες με τα καλύτερα λόγια. Επίσης σε είδαμε να είσαι ιδιαίτερα επιεικής σε ερώτηση που δέχτηκες για τον Γιώργο Αγγελόπουλο και την απόφασή του να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να δίνει τη δική του οπτική. Τα έργα δεν είναι για έναν άνθρωπο. Εμείς είμαστε απλά φορείς — άλλοτε καλοί, άλλοτε λιγότερο καλοί. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει. Όλα κρίνονται από το κοινό. Παντού έχουμε υπερεκτιμημένους ανθρώπους. Μπορεί για μένα κάποιος να είναι χάλια, αλλά για άλλους εννέα να είναι υπέροχος. Άρα το πρόβλημα δημοκρατικά το έχω εγώ.

Πώς αντιμετωπίζεις εσύ μια αρνητική κριτική;

Και ενοχλούμαι και ευχαριστιέμαι. Απλά, ίσως έχω γρηγορότερα αντανακλαστικά ως προς τη διαχείριση. Δεν θέλω να βιώνω ούτε το ένα συναίσθημα ούτε το άλλο περισσότερο απ’ όσο τους πρέπει.

 

Διάβασε περισσότερα στο People που κυκλοφορεί!

Read More

And More