Θεοφανία Παπαθωμά: «Μια γυναίκα πρέπει να αφοσιώνεται και να παραδίδεται στον άντρα της»

Με αφορμή την εξέλιξη του ρόλου της ως Βιολέτα στις Άγριες Μέλισσες, η Θεοφανία Παπαθωμά παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Τηλέραμα. Στη συνέντευξη αυτή η ηθοποιός μιλά για όσα νέα θα δούμε να συμβαίνουν στο Διαφάνι, για τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν τον έρωτα ενώ δίνει και τη δική της εκδοχή για τον λόγο που αυξήθηκαν τα εγκλήματα κατά των γυναικών τον τελευταίο χρόνο.

Η Βιολέτα επέστρεψε σε ένα εντελώς αλλαγμένο και διχασμένο Διαφάνι. Είναι μια γυναίκα πονεμένη, μια γυναίκα θυμωμένη… Θα τη δούμε να αλλάζει και να θέλει να πάρει εκδίκηση από αυτούς που της στέρησαν τον άντρα της;

«Η Βιολέτα έχει υποφέρει πολλά. Το τελευταίο πλήγμα ήταν πολύ μεγάλο. Λογικό είναι να είναι θυμωμένη και πληγωμένη, μια και έχασε τον άντρα που αγαπούσε. Λογική είναι και η έχθρα της απέναντι στους ανθρώπους που της στέρησαν την ευτυχία. Δεν ξέρω αν θέλει να πάρει εκδίκηση, αυτό θα το μάθουμε στην πορεία, αλλά σίγουρα το κλίμα δεν της είναι ευχάριστο, ούτε και οι άνθρωποι που το πλαισιώνουν».

Το ότι προσεγγίζει τον Ακύλα με σκοπό να τον κάνει να πληρώσει για αυτό που έκανε ο αδελφός του στον Μιλτιάδη πόσο ριψοκίνδυνο είναι;

Το να πλησιάζεις έναν επικίνδυνο άνθρωπο, έναν στυγνό εγκληματία, όπως είναι ο Μεγαρίτης, σίγουρα δεν είναι και το πιο ασφαλές πράγμα. Η Βιολέτα όμως σε αυτή τη φάση δεν έχει να χάσει ‘ κάτι. Αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι η αποκατάσταση των πραγμάτων, η τιμή της, και να αποδοθεί το δίκαιο».

Θα δούμε τη Βιολέτα να έρχεται ανοιχτά σε σύγκρουση με τη Μυρσίνη και τον Δούκα, που θα τα έχουν βρει με τον Ακύλα;

«Με τη Μυρσίνη και τον Δούκα είναι σαφώς σε αντιπαράθεση, καθώς ο θάνατος του Μιλτιάδη προκλήθηκε από την επιχείρηση εκκαθάρισης που διέταξε η Μυρσίνη. Η Βιολέτα είναι ένα σύμβολο. Είναι όντως παράδειγμα προς μίμηση, για το θάρρος της γνώμης της, για τη δύναμη της ψυχής της, για την αλήθεια της».

Φέτος βλέπουμε και μια αλλαγή στην εμφάνιση της Βιολέτας. Πώς προέκυψε αυτό; Θέλατε να δώσετε μια άλλη διάσταση στην προσωπικότητά της;

«Όταν ένας άνθρωπος περνάει τόσο μεγάλες δυσκολίες, κάποια στιγμή, αν δεν ξεπεράσει τον εαυτό του, δεν τα βγάζει πέρα. Οπότε αυτή η υπέρβαση μπορεί α γεννήσει και έναν καινούριο άνθρωπο. Αυτό σκέφτηκα και θέλησα να δώσω στη Βιολέτα εσωτερικά και εξωτερικά μια άλλη διάσταση, για να έχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για μένα αλλά και για τους τηλεθεατές. Υποκριτικά εννοώ».

Πώς θα θέλατε να δείτε τη Βιολέτα να εξελίσσεται; Μπορεί να τη δούμε να βρίσκει και πάλι τον έρωτα;

«Δεν νομίζω ότι είναι η ώρα της Βιολέτας να ερωτευτεί και να φτιάξει τη ζωή της. Μάλλον περισσότερο μου φαίνεται ότι είναι η ώρα να αποδώσει δικαιοσύνη και να τιμήσει τη μνήμη του νεκρού άντρα της. Το λέω βέβαια χωρίς να ξέρω τι σκέφτονται οι σεναριογράφοι…».

Είναι η Βιολέτα ένα πρότυπο για όλες τις γυναίκες; Να διεκδικούν τον έρωτα και την αγάπη, να μην το βάζουν κάτω, να μην υποτάσσονται στους άντρες;

«Το θέμα δεν είναι η υποταγή. Η Βιολέτα είναι πάντα αφοσιωμένη στη σχέση της και στον άνθρωπό της και αυτό πρέπει να κάνει μια γυναίκα: να αφοσιώνεται και να παραδίδεται στον άντρα της! Αυτός είναι ο ρόλος της. Αλλά δυστυχώς δεν πέφτεις πάντα σε καλά χέρια».

Τελευταία στην Ελλάδα είδαμε πολλές γυναίκες να δολοφονούνται από τους συντρόφους τους. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

«Πιστεύω ότι η “τρέλα” που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η καραντίνα, η κλεισούρα και όλη αυτή η αποσταθεροποίηση, είναι ο λόγος που έχουν αυξηθεί η εγκληματικότητα, η τρέλα, η ψυχασθένεια, οι αυτοκτονίες… Ο κόσμος έχει δοκιμαστεί πολύ και κάποιοι δεν άντεξαν. Η ζωή που ζούμε δεν είναι φυσιολογική, οπότε είναι επόμενο να βλέπουμε και τέτοια φαινόμενα να έχουν αυξηθεί».

Read More

And More