Θλίψη στην κηδεία του Άγγελου Δεληβορριά – Πλήθος κόσμου στην τελευταία κατοικία του ακαδημαϊκού – Φωτογραφίες

Θλίψη στην κηδεία του Άγγελου Δεληβορριά – Πλήθος κόσμου στην τελευταία κατοικία του ακαδημαϊκού – Φωτογραφίες | tlife.gr

Μια από τις εμβληματικότερες μορφές της πνευματικής ζωής της Ελλάδας, ο Άγγελος Δεληβορριάς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, την περασμένη Τρίτη. Ο κορυφαίος κλασικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη νοσηλευόταν εδώ και ένα περίπου μήνα σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας με σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς είχε εισαχθεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο από τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά. Παρέμεινε για πολλές μέρες στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και τελικά κατέληξε την Τρίτη 24 Απριλίου.

Σήμερα, Παρασκευή 27 Απριλίου, τελέστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του μεγάλου ακαδημαϊκού, όπου πλήθος κόσμου έδωσε το παρών για τον να αποχαιρετήσει. Ανάμεσα στους εκπροσώπους της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της Ελλάδας που βρέθηκαν στην κηδεία ήταν ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η Λυδία Κονιόρδου, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Άννα Φόνσου κ.α.

Δες όλες τις φωτογραφίες:

Μαρία Δεληβορριά

Ο γιος Άγγελου Δεληβορριά

Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Λυδία Κονιόρδου

Κώστας Λαλιώτης

Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Σπύρος Μερκούρης – Άννα Φόνσου

Σταύρος Θεοδωράκης

Χρήστος Χωμενίδης

Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Αλέξανδρος Λυκουρέζος – Κώστας Τσόκλης

Όλγα Κεφαλογιάννη – Παύλος Γερουλάνος

Εύα Νάθενα

Διονύσης Σαββόπουλος – Άσπα Σαββοπούλου

Προκόπης Παυλόπουλος

Όλγα Κεφαλογιάννη

Λόλα Νταϊφά

Νίκος Βούτσης

Άννα Παναγιωταρέα

Αμαλία Μουτούση – Αριέττα Μουτούση

Πωλίνα Γκιωνάκη – Γιάννης Βαμβακάς

Μανώλης Λιγνός – Μαρίζα Κωχ

Κώστας Σιμίτης – Δάφνη Σιμίτη

Άννα Ψαρούδα Μπενάκη

Ποιος ήταν ο Άγγελος Δεληβορριάς

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε το 1937. Σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Το 1965 διορίστηκε, έπειτα από διαγωνισμό, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από την οποία παραιτήθηκε το 1969. Από το 1969 έως το 1972 συνέχισε τις σπουδές αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν με υποτροφία, το 1972 έλαβε το δίπλωμα του διδάκτορος με βαθμό Magna cum laude και το διάστημα 1972-1973 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι και τη Σορβόνη.

Ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αττικής, στην Πάτρα και τη Σπάρτη. Το 1973 έγινε διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, από το οποίο αποχώρησε το 2014. Το 1992 εξελέγη καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1998 έως το 2003 διετέλεσε διευθυντής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο Τμήμα. Το 2005 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο ως ομότιμος.

Είχε παραμείνει για μελέτη και επιστημονική ενημέρωση, κατόπιν προσκλήσεως ή με ειδική υποτροφία, στο Λονδίνο, το Μόναχο, το Βερολίνο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μέλος ακαδημιών (Accademia Nationale dei Lincei, Αcademia Scientiarum et Artium Europae, Academia Europaea), επιστημονικών εταιρειών και σωματείων. Είχε λάβει ελληνικά και ξένα παράσημα και το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας και ήταν επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκριτείου Θράκης και του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφίες: NDP

READ more