Θλιβερός απολογισμός από τη βιβλική καταστροφή στην Κύπρο – 12 νεκροί και 62 τραυματίες

Θλιβερός απολογισμός από τη βιβλική καταστροφή στην Κύπρο – 12 νεκροί και 62 τραυματίες | tlife.gr

Μόνο έγκλημα μπορεί να χαρακτηρίσει όλα όσα διαδραματίστηκαν στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Ζύγι της Κύπρου, καθώς αυτό το φρικτό γεγονός δείχνει τεράστια ανευθυνότητα και αφήνει πίσω του εκτός από 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αλλά και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Από τους 62 τραυματίες, μόνο 2 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι υπόλοιποι είναι μικροτραυματίες, είτε έχουν χτυπήσει στο αυτί, είτε από την πίεση λόγω του ωστικού κύματος, δεν υπάρχουν άλλοι σοβαρά τραυματίες. Φαίνεται πως όσοι κοντά στην έκρηξη δυστυχώς σκοτώθηκαν.
Όλα ξεκίνησαν στις 04:27 από μια φωτιά μέσα από την Ναυτική Βάση. Μία ώρα αργότερα όμως η φωτιά ακόμη έκαιγε και κατάφερε να φτάσει στα 98 κιβώτια με πυρομαχικά και ως αποτέλεσμα ήταν να γίνει η ισχυρή έκρηξη που έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή.
Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσίοτητα από το Wikileaks, οι κυπριακές αρχές είχαν δέσμευσαν τα κυβώτια με τα πυρομαχικά, πριν από ένα χρόνο, όμως κανείς δεν είχε σχέδιο για το τι θα γίνουν. Για ένα χρόνο παρέμεναν στη Ναυτική Βάση. Ήταν δηλαδή δημόσιος κίνδυνος. Και το γνώριζαν.
Ο Νικόλας Ιωαννίδης γιος του αποθανόντος Διοικητή του Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη μιλώντας στο ΡΙΚ αποκάλυψε πράγματα που φαίνεται πως οι υπεύθυνοι γνώριζαν αλλά αδιαφορούσαν: »Αυτό που συνέβη σήμερα στο Μαρί ήταν μια έκρηξη στα θεμέλια του κράτους μας. Ο πατέρας μου έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Χθες είχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα κιβώτια, τα οποία για 1,5 χρόνο βρίσκονταν κάτω από τον ήλιο. Ο πατέρας μου κλήθηκε να πάει όταν ξεκίνησαν οι μικρο εκρήξεις και πήγε »πρώτος» εκεί. Είναι μεγάλη ντροπή για αυτό το κράτος που ακόμα δεν έχουν παραιτηθεί όλοι τους.”
Τις ίδιες καταγγελίες με έγγραφα του φαίνεται να έκανε και ο διοικητής του στρατοπέδου ο οποίος και αυτός δεν είναι πλέον στη ζωή. Κανείς όμως δεν τους άκουσε. “Αρχειοθέτησαν” μάλλον για τα καλά τις καταγγελίες τους στα συρτάρια τους και τώρα κρύβονται για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παρά μόνο παραιτούνται και νομίζουν πως την έχουν γλιτώσει. Ή απλά πάνε στον τόπο της τραγωδίας και δηλώνουν συγκλονισμένοι και πως το κράτος θα σταθεί δίπλα τους. Γιατί όμως το κράτος δεν στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους που με τις καταγγελίες τους προειδοποιούσαν για τα χειρότερα;
Μάλιστα, λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο ο Διοικητής έδειξε το μεγαλείο του σαν πραγματικός ήρωας, καθώς έδιωξε όλους τους ναύτες από τη βάση, περίπου 80 στον αριθμό και έκατσε εκείνος μαζί με άλλους αξιωματούχους.

READ more