Θλιβερός απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία – 17.000 τα θύματα

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ιαπωνία σήμερα, στις 14:45 τοπική ώρα, ακριβώς μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επιζώντες, μέλη συνεργείων διάσωσης στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία να στέκονται ακίνητοι με χαμηλωμένα κεφάλια. Ο μέχρι τώρα απολογισμός του σεισμού των 9 βαθμών και του τσουνάμι που ακολούθησε είναι 6.405 νεκροί, αλλά περισσότεροι από 10.259 θεωρούνται αγνοούμενοι και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί

Ιάπωνες μηχανικοί καταβάλλουν σήμερα αγωνιώδεις προσπάθειες για να αποφευχθεί μια καταστροφική έκλυση ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής, όμως οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες για να ψυχθούν οι υπερθερμασμένες ράβδοι καυσίμου της πυρηνικής εγκατάστασης.

Αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι θα επισκευάσουν ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτεί τουλάχιστον δύο από τους έξι αντιδραστήρες, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ξανά οι αντλίες νερού, ενώ κάνουν παράλληλα προετοιμασίες για να τους ρίξουν το απόγευμα νερό από πυροσβεστικές αντλίες που περιμένουν στην περιοχή.
Εφόσον τους ζητηθεί, πυροσβεστικές αντλίες του στρατού θα ρίξουν νερό στη δεξαμενή καυσίμου του αντιδραστήρα 3. Μια αντλία της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα 1, καθώς το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμου του πιστεύεται πως μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.
Ερωτηθείς για την κατάσταση των αντιδραστήρων 5 και 6, ο Εντάνο δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται σταδιακά και σ’ αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν καταστεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και σ’ αυτούς, πρόσθεσε.
Πάντως ουδείς ελπίζει ότι η κρίση, η οποία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα, θα καταστεί δυνατό να ξεπεραστεί σύντομα.
Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια “λύση Τσερνόμπιλ”, να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμένο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.
Τα πράγματα όμως δεν είναι πολύ θετικά για τον αντιδραστήρα Νο3 αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών όλο το κέλυφος έχει λιώσει. Ο κίνδυνος να γίνει έκρηξη σε όλους τους αντιδραστήρες παραμένει μεγάλος δήλωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Τις τελευταίες ώρες, ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού πετούν πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων.
Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές με 7,5 τόνους θαλασσινού νερού το πρωί της Πέμπτης τον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 του σταθμού της Φουκουσίμα.
Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή, ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία των πληρωμάτων τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσης τους.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καπνός από την φωτιά στην υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων, εκλύει αρκετά μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Εν τω μεταξύ παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.
Ο θλιβερός απολογισμός της τραγωδίας
Ο τελευταίος απολογισμός του σεισμού και των τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου την βορειοανατολική Ιαπωνία αυξήθηκε σήμερα σε περισσότερους από 16.600 νεκρούς και αγνοούμενους, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.405 νεκροί ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, διευκρίνισε η αστυνομία.
Συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.
Διάβασε περισσότερα στο newsit

Read More

And More