Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο! Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός σκηνοθέτης Vittorio Taviani

Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο! Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός σκηνοθέτης Vittorio Taviani | tlife.gr

Την τελευταία του πνοή στη Ρώμη, σε ηλικία 88 χρόνων άφησε ο Ιταλός σκηνοθέτης Vittorio Taviani. Μια εμβληματική προσωπικότητα που σημάδεψε τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο . Ο Βιτόριο Ταβιάνι μαζί με τον αδελφό του, Πάολο υπέγραψαν «διαμάντια» του ιταλικού κινηματογράφου όπως τα «Πατέρας Αφέντης», «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει», «Η Νύχτα του Σαν Λορέντσο», «Το Χάος» και «Αλονζαφάν».

Τον θάνατο του Βιτοριο Ταβιάνι ανακοίνωσε η κόρη του, Τζιοβάννα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa. Με απόφαση της οικογένειας του η σορός του μεγάλου σκηνοθέτη θα αποτεφρωθεί σε μια αυστηρά ιδιωτική τελετή.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη:

Ο Βιτόριο Ταβιάνι γεννήθηκε στο Σαν Μινιάτο, στην επαρχία της Πίζας, στις 20 Σεπτεμβρίου 1929. Με τον αδελφό του Πάολο, δύο χρόνια νεότερος του, είχε γράψει μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες του ιταλικού κινηματογράφου. Δύο δάσκαλοι του σινεμά που από τη δεκαετία του ΄60 κατέγραψαν με την τέχνη τους, την πραγματικότητα, την ιστορία, τις αντιφάσεις, τις πτυχές της χώρας τους. Το έργο τους συχνά έχει την αφετηρία του στη λογοτεχνία, αφού περιλαμβάνει πλήθος διασκευών έργων κλασικών συγγραφέων όπως οι Τολστόι, Γκαίτε, Πιραντέλο, Αλέξανδρος Δουμάς κ.ά.

Οι αδελφοί Ταβιάνι αναγορεύτηκαν πριν από τρία χρόνια επίτιμοι διδάκτορες του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

READ more