Τι αλλάζει στα πανεπιστήμια;

Η κυβέρβνηση σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση με απευθείας εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καί όχι σε τμήματα.

Αναλυτικά:

1. O τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ θα αλλάξει από το 2013-14 και οι φοιτητές θα εισάγονται σε ομοειδείς σχολές ή και σε πανεπιστήμια -όπως για παράδειγμα στο Πάντειο- αλλά όχι σε τμήματα.
2. Οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινούνται από ένα πρόγραμμα σπουδών σε άλλο εάν επιθυμούν και η χρηματοδότηση θα «ακολουθεί» τον φοιτητή και όχι σχολές ή πανεπιστήμιο.
3. Εξετάσεις και εξεταστικές περίοδοι θα μειωθούν. Οι διαλέξεις στα αμφιθέατρα θα καταργηθούν και θα καταγράφονται οι παρουσίες και η απόδοση.
4. Τον οικονομικό έλεγχο των ΑΕΙ και τη διοίκηση θα έχει συμβούλιο -μάνατζερ-, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ακόμη και προσλήψεις ξένων καθηγητών, να συνάπτουν συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα και να προγραμματίζουν τη γενικότερη λειτουργία των ιδρυμάτων.
5. Θα ιδρυθεί Ανεξάρτητη Αρχή χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ενώ θα γίνονται συμφωνίες με τράπεζες για φοιτητικά δάνεια.
6. Ιδρύματα, σχολές ή τμήματα θα συγχωνευθούν, θα καταργηθούν ή θα συνενωθούν με άλλα

Για τη διοίκηση και τη λειτουργία των ΑΕΙ προβλέπεται το εξής μοντέλο:

1. Νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από Συμβούλιο Διοίκησης (μάνατζερ), όπως γίνεται στα ΑΕΙ του εξωτερικού, όπου θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακά άτομα, τα οποία θα αποφασίζουν για αρμοδιότητες που μέχρι τώρα είχε το υπουργείο (διοίκηση, προϋπολογισμός και στρατηγικός σχεδιασμός).
2. Τα ακαδημαϊκά ζητήματα θα ανήκουν αποκλειστικά στους πρυτάνεις και στις συγκλήτους.
3. Η αξιολόγηση των ΑΕΙ θα γίνεται από εξωτερικούς κριτές και θα συνδέεται με συγκεκριμένους δείκτες.
4. Η οικονομική αυτοτέλεια των ΑΕΙ θα περιλαμβάνει ακόμη και τη μισθοδοσία για να μπορούν τα ιδρύματα να προσελκύουν υψηλού κύρους εκπαιδευτικούς και να αποφασίζουν τη δική τους πολιτική.
5. Οι προγραμματικές συμφωνίες των ΑΕΙ με την πολιτεία θα συνδέονται με συμφωνημένα κριτήρια, που έχουν σχέση και με την απόδοση και την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων. Θα υπάρχει μία Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους φοιτητές.
6. Ο φοιτητής θα έχει κάρτες ή κουπόνια που θα του δίνουν πρόσβαση σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ μελετάται νέο σύστημα φοιτητικών υποτροφιών και δανείων σε συνεργασία με τις τράπεζες.
7. Τα ΑΕΙ δεν θα έχουν ομοιομορφία και θα μπορούν ανάλογα με το αντικείμενό τους μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο να μπορούν τα πανεπιστήμια να προσαρμόζουν τα προγράμματά τους και τη λειτουργία τους στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
8. Η χρηματοδότηση θα σχετίζεται με την αξιολόγηση και την αποδοτικότητα των ΑΕΙ.

Αλλαγές θα υπάρξουν επίσης και στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα αλλάζει:

– η αύξηση των ωρών υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο

– η αύξηση των ωρών διδασκαλίας στη γλώσσα και τις νέες τεχνολογίες

– η εισαγωγή μαθημάτων θεατρικής αγωγής και λογοτεχνίας

Διάβασε περισσότερα στο NewsIt.gr

Read More

And More