Τι νέα από τον… πλανήτη Γιουροβίζιον ;

Εναν μήνα πριν από τον 56ο διαγωνισμό της Eurovision και ο Λούκας Γιώρκας πλασάρεται στην 25η θέση της τελικής κατάταξης των διαδικτυακών στοιχημάτων με απόδοση 101/1. Πρώτη φιγουράρει η Γαλλία, που -σύμφωνα με τα στοιχήματα στο πρακτορείο William hill- δίνει απόδοση 5,5 προς 1. Ακολουθεί η Αγγλία και η Εσθονία με 7/1 , το Αζερμπαϊτζάν και η Σουηδία με 11/1 και η Ουγγαρία με 13/1. Δύσκολα τα πράγματα για τη συμμετοχή της Ελλάδας και στον ημιτελικό της 10ης Μαΐου που -σύμφωνα με το oddschecker.com- περνάει στο… τσακ στον τελικό με απόδοση 15.

Προηγούνται το Αζερμπαϊτζάν με 3,5, η Ουγγαρία με 4 η Νορβηγία με 6,5, η Ρωσία και η Τουρκία με 10 και η Φινλανδία με 13. Οπως και πέρυσι, η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα στα φαβορί, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον Λούκας και στις δημοσκοπήσεις των φαν. Μέχρι τώρα αποτελέσματα της μεγάλης ψηφοφορίας των μελών Ogae όλης της Ευρώπης δίνουν πρωτιά στη Σουηδία, ακολουθούν η Αγγλία και η Γαλλία, ενώ η συμμετοχή της χώρας μας έχει ψηφιστεί ελάχιστα.

Τι δείχνουν όμως τα διαδικτυακά πονταρίσματα των τελευταίων ετών; Τα στοιχήματα «δείχνουν» τον νικητή; Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι bookers βγάζουν νικητή, μόνο όταν υπάρχει ακλόνητο φαβορί, όπως τα τελευταία χρόνια. Και τις τέσσερις τελευταίες χρονιές που έπεσαν μέσα, υπήρξαν αδιαμφισβήτητα φαβορί που επιβεβαιώνονταν και από τους κύκλους των οπαδών του θεσμού. Ηταν η Μαρίγια Σερίφοβιτς από τη Σερβία, ο Ρώσος «Σάκης Ρουβάς», Ντιμά Μπιλάν, ο Νορβηγός Αλεξάντερ Ρίμπακ με το βιολί του και η περσινή νικήτρια Λένα που έστειλε τη Eurovision στη Γερμανία. Τα προηγούμενα χρόνια όμως κάποια αουτσάιντερ έστειλαν «στον κουβά» πολύ κόσμο…

Συγκεκριμένα η Ρωσία το 2008, που πήρε τη νίκη, παιζόταν πρώτη με απόδοση 1,58, ακολουθούσε η Σερβία με 1,80, η Ουκρανία με 1,90 και η Ελλάδα με 2,50 που τελικά τερμάτισε τρίτη (Καλομοίρα), ενώ πέρυσι αν και αρχικά τη νίκη της Λένα απειλούσε το Αζερμπαϊτζάν με απόδοση 5/5, την τελευταία στιγμή οι αποδόσεις άλλαξαν και η Γερμανία ήρθε πρώτη με απόδοση 3/1.

Ομως το 2006 η νίκη των Lordi με το «Hard rock hallelujah» και 292 βαθμούς στη Eurovision της Αθήνας ήταν έκπληξη για όλους αφο,ύ μέχρι την τελευταία στιγμή η Σουηδία και αργότερα η Ουκρανία ήταν τα μεγάλα φαβορί, σύμφωνα με τα διαδικτυακά πονταρίσματα. Τα «τέρατα» των Φινλανδών έκαναν την ανατροπή, αφού κέρδισαν το παιδικό κοινό της Eurovision, μία παράμετρο της ψηφοφορίας του μουσικού θεσμού που οι bookers μάλλον αγνοούσαν.

Ετσι τα στοιχήματα έδειχναν αρχικά τις Σουηδία, Ελβετία και Σερβία πρώτες με απόδοση 6/1, ακολουθούσαν η Λευκορωσία με 8/1, η Βουλγαρία με 10/1, η Ρωσία και η Ουκρανία με 12/1, ενώ η δική μας συμμετοχή με τον Σαρμπέλ ερχόταν στην έκτη θέση με απόδοση 14/1.

Ομως ύστερα από λίγες μέρες τα πράγματα άλλαξαν και η Ουκρανία με την ντραγκ κουίν Verka ήταν το φαβορί με απόδοση 3/1. Η Φινλανδία δεν υπήρχε καν στον χάρτη!

Το ίδιο συνέβη και με τη Εuro­vi­sion του Κιέβου, όπου η Ελενα Παπαρίζου στέφθηκε νικήτρια της διοργάνωσης. Φαβορί τότε ήταν το νορβηγικό συγκρότημα «Wing wam», ενώ μη προβλέψιμη ήταν και η νίκη της Ρουσλάνα με το «Wild Dances» την προηγούμενη χρονιά.

Η Ουκρανή τραγουδίστρια κατάφερε να νικήσει το «αηδόνι της Σερβίας» Ζέλικο Ζοκσίμοβιτς, που πλασάρονταν ως νικητής μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η μεγάλη ήττα των Tatoo, που είχαν κάνει τα πάντα για να προκαλέσουν, από την Τουρκάλα Σερτάμπ με το έθνικ «Everyway that I can» το 2003 ανέτρεψε τα προγνωστικά.

Πηγή : TV Εθνος

Read More

And More