Τι ζήτησαν οι ελεγχτές της τρόικας μετά την τελευταία τους επίσκεψη;

Xτες έγινε ακόμη μία συνάντηση των ελεγχτών της Τρόικας με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη. Συνάντηση αναμένεται και αύριο, Τετάρτη. Η ουσία από τα λεγόμενα τους; “Για να πάρετε την 4η δόση βάλτε “μαχαίρι” στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα”.

Οι ελεγκτές της τρόικας με απίστευτη αλαζονεία ζητούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να κινούνται και κάτω από τον μισθό ασφαλείας της ΓΣΕΕ που είναι 740 ευρώ μικτά!

Την τύχη του ΟΣΕ φαίνεται ότι θα έχουν άλλες 17 ΔΕΚΟ και φορείς του δημοσίου!

ΕΡΤ, ΕΟΤ, μετρό, τραμ, σιδηρόδρομοι, αστικές συγκοινωνίες, αμυντικές βιομηχανίες, ακόμη και φορείς που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στο Δημόσιο, όπως η ΜΟΔ και η ΚτΠ Α.Ε και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Στην μαύρη λίστα για να είμαστε πιο ακριβείς. Ολοι αυτοί και ακόμα περισσότεροι, συνολικά 17 έχουν πλέον ενταχθεί στο έλλειμμα και κατ’ επέκταση και στο μάτι της τρόικας.

‘Οπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Μόνο το 2009 προκλήθηκε αύξηση ελλείμματος κατά 1,75 δισ. ευρώ και χρέους κατά 18 δισ. ευρώ με την ένταξη των οργανισμών αυτών. Μάλιστα, ακόμη υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί εκ νέου ο προϋπολογισμός του 2010, γιατί και η νέα πρόβλεψη (9,4% έλλειμμα) στηρίζεται σε «άνοιγμα» των 17 φορέων μόνο 700 εκατ ευρώ, ποσό που είναι δύσκολα επιτεύξιμο σύμφωνα με αρμόδια στελέχη.

Εδώ βέβαια υπάρχει μία μεγάλη «αδικία».

Η ένταξη αυτών των επιχειρήσεων στο έλλειμμα και μάλιστα ο χαρακτηρισμός οτι αυτές είναι οι κύριες υπαίτιες για την αύξησή του είναι κάτι που δεν γίνεται στις υπόλοιπες χώρες ανά την Ε.Ε. Δηλαδή ενδεχομένως σε άλλα κράτη, οι ανάλογες ΔΕΚΟ δεν «μετράνε» στο έλλειμμα, τη στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις στους 17 φορείς χωρίς να υπάρχει μεταβατική περίοδος.

Εξηγούν μάλιστα ότι ίσως δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη πρόταση του διοικητή της ΤτΕ περί συγχώνευσης των κρατικών καναλιών, αλλά και οι διαδοχικές κοινοποιήσεις στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών περί υψηλού μισθολογικού κόστους σε ΔΕΚΟ.

Οι φορείς «μπήκαν» στο έλλειμμα με βάση τον εξής κανόνα: αν ο τζίρος τους δεν ξεπερνά το μισό του ενεργητικού τους θεωρούνται δημόσιος τομέας. Αν στο μέλλον και άλλοι πληρούν τα ίδια κριτήρια θα ενταχθούν επίσης.

Διάβασε περισσότερα στο NewsIt

Read More

And More