Το ξέσπασμα του Τάσου Μαντέλη! Ελεύθερος υπό όρους ο πρώην υπουργός!

Έντονα συναισθηματικά φορτισμένο ήταν το κλίμα, κατά την απολογία του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για την υπόθεση της Siemens. Ελεύθερος αφέθηκε υπό όρους μετά τη διαφωνία της ανακρίτριας και του εισαγγελέα ως προς το θέμα της προφυλάκισής του.

Ο κατηγορούμενος Τάσος Μαντέλης δάκρυσε μετά την απολογία του, η οποία ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί, ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας, Μαρίας Νικολακέα, για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας εφετών είχε την άποψη ότι ο κ. Μαντέλης πρέπει να προφυλακιστεί.
Η διαφωνία τους στάθηκε ικανή για να αφεθεί ο κατηγορούμενος τελικά ελεύθερος, αλλά υπό όρους. Τις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται το Συμβούλιο Εφετών να άρει την διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα με βούλευμά του, που θα κρίνει και το αν ο κ. Μαντέλης θα παραμείνει ελεύθερος ή αν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
Όσον αφορά την κατηγορία σε βάρος του κ. Μαντέλη, υπογραμμίζεται πως αφορά δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων που κατατέθηκαν το 1998 και το 2000 σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας στο όνομα “Α. Ρόκος”, τον οποίο είχε ανοίξει ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του Γιώργος Τσουγκράνης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Μαντέλης είχε απαιτήσει από την Siemens τα χρήματα ως δώρο για να εγκρίνει σύμβαση της εταιρείας για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Ωστόσο, ο ίδιος παρέδωσε σήμερα στην ανακρίτρια απολογητικό υπόμνημα 58 σελίδων και αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τα εμβάσματα αποτελούσαν προεκλογική χορηγία. Ενώ, συμπληρώνει πως η δίωξή του είναι αντισυνταγματική, καθώς βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών αρμόδια για τον ποινικό χαρακτηρισμό μιας πράξης υπουργού είναι η Βουλή.
Αποχωρώντας από το Εφετείο ο πρώην υπουργός, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Γιάννη Ηρειώτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά ήταν προεκλογική χορηγία και πρόσθεσε: “Απο κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει να έχω κάνει αξιόποινη πράξη. Ανέλαβα το πολιτικό κόστος και δεν μετανιώνω που είπα την αλήθεια”.

Δες το video με τις δηλώσεις του Τάσου Μαντέλη:

Read More

And More