Τόνια Σωτηροπούλου: “Μου έχουν συμβεί ακραίες συμπεριφορές στον δρόμο”

Στο περιοδικό ΟΚ παραχώρησε συνέντευξη η Τόνια Σωτηροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη δική της εμπειρία, όταν σε ηλικία 18 ετών δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από έναν μεγαλύτερο άντρα. 

“Αμέσως μοιράστηκα την εμπειρία μου γιατί το θεώρησα χρέος μου απέναντι σους συναδέλφους μου και, κυρίως απέναντι στη νέα γενιά που θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο μας. Δεν ήταν κάτι τραυματικό, ούτε με έχει στιγματίσει. Έγινε σε ένα τηλεοπτικό γύρισμα όταν εγώ ήμουν μια 18χρονη κοπέλα και μου συνέβη αυτό από έναν άντρα 50 ετών περίπου.

Ωστόσο, στον δρόμο ή σε ένα μπαρ μου έχουν συμβεί πολύ πιο ακραίες συμπεριφορές. Ο λόγος που το είπα δημόσια είναι γιατί, όπως έχουν γίνει και έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πρέπει και επιβάλλεται να μιλάμε ανοιχτά, να λέμε ότι δεν είναι εντάξει όταν δεν συμφωνούμε σε κάτι, να βάζουμε όρια. Μόνο όταν υπάρχει διαφάνεια θα αλλάξουν τα πράγματα και θα έρθει η ισότητα και ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων” ανέφερε αρχικά η γνωστή ηθοποιός.

Είπες πως η εμπειρία σου δεν ήταν τραυματική. Αν ήταν κάτι πιο σοβαρό, θα είχες το θάρρος να το πεις δημόσια;

Δεν έχω υπάρξει σε αυτή τη θέση και θαυμάζω απόλυτα τις γυναίκες που ενώ έχουν υποστεί κάτι βαθιά τραυματικό και ακραίο, έχουν τη δύναμη να το υπερβούν και να μιλήσουν ανοιχτά. Μόνο έτσι μπορείς να θεραπεύσεις μια πληγή. Πιστεύω πως αν μου είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο και έχοντας τον χαρακτήρα και τα πρότυπα που έχω στη ζωή μου, ναι, θα είχα μιλήσει για αυτό.

Αν και είναι προφανές, θα σου θέσω το ερώτημα που πλανάται στον αέρα. Γιατί τώρα;

Σε μένα συγκεκριμένα απλά έτυχε να μου κάνουν την ερώτηση και απάντησα με απόλυτο σεβασμό στον συνάδελφό μου, γιατί θεωρώ ότι όλες οι γυναίκες έχουν υποστεί προσβολή και κακοποίηση με κάποιον τρόπο – και όχι μόνο οι γυναίκες αλλά όλοι οι άνθρωποι. Και εφόσον είμαστε στο 2021 είναι τραγικό και παράλληλα αστείο να θεωρείται ταμπού να μιλάς για κάτι τέτοιο.

Read More

And More