Triple Certificate in Coaching: Τα πάντα για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο επαγγελματικό κλάδο και το πρόγραμμα που θα σου φέρει καθοριστικές αλλαγές

Triple Certificate in Coaching: Τα πάντα για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο επαγγελματικό κλάδο και το πρόγραμμα που θα σου φέρει καθοριστικές αλλαγές | tlife.gr

«Κάποιες φορές χρειάζεται να φυτρώσεις εκεί που δεν σε σπέρνουν, για ν´ ανθίσεις», είχα περιγάψει τον περασμένο Απρίλιο στην παρακάτω φωτογραφία μου στα social media και πολλοί απόρησαν τι ακριβώς συνέβαινε στο  “Triple Certificate in Coaching”, του κολλεγίου ICPS που παρακολουθούσα.

Αυτό ένιωθα τόσο για τον εαυτό μου, από την πλευρά του εν δυνάμει coach κι επιλέγοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο και γι’ αυτά που θα μπορούσα να προσφέρω στους μελλοντικούς coachee μου και να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους, βλέποντάς την να αλλάζει μέρα με τη μέρα, τολμώντας νέα πράγματα. Η εμπειρία ήταν μοναδική, ο τρόπος σκέψης μετά το τέλος του προγράμματος τελείως διαφορετικός και η αισιοδοξία είχε προτεραιότητα σε κάθε μου σκέψη. Τις δεξιότητες και τα δυνατά χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας, ούτε που τα φανταζόμαστε και αυτή είναι ουσιαστικά και η δουλειά του coaching.

Με μεθοδικότητα, επιμονή και το πιο ουσιαστικό κομμάτι του coaching – τις σωστές ερωτήσεις, τ’ αποτελέσματα είναι θεαματικά και δύσκολα δεν θα φτάσει κανείς στο πολυπόθητο ζητούμενο, τον στόχο του. Η εμπειρία των μαθημάτων ήταν πρωτόγνωρη και κοιτάζοντας προς τα πίσω, δεν υπάρχει κάποιος από τους τομείς για τους οποίους παρακολούθησα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο οποίος να έμεινε «ανικανοποίητος». Το συναρπαστικό κομμάτι, ήταν το δέσιμο με τα υπόλοιπα μέλη του τμήματος, τα οποία προέρχονταν από διαφορετικούς κλάδους.

Σε ένα από τα μαθήματα στον εξωτερικό χώρο του κολλεγίου

lunch break #sunnyday #sunshine #lessonsinlife #athens #iger_greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evita Tsilochristou (@evitatsi) στις

Στο Triple Certificate in Coaching του ICPS διδάσκεται κανείς τα τρία βασικά μοντέλα του coaching, ξεχωρίζοντας προσωπικά το Solution Focused, βλέποντας τ΄αποτελέσματα που είχε ακόμη και στην coachee της πτυχιακής μου εργασίας. Μήπως τελικά ενδιαφέρει και σένα;

Τo Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS, με εμπειρία σχεδόν 30 ετών στην παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, ανακοίνωσε την έναρξη του νέου κύκλου εκπαίδευσης στο coaching, που ξεκινά την 1η Δκέμβρη και που οδηγεί στην απόκτηση του Triple Certificate in Coaching”.

Επειδή όμως οι περισσότεροι από μας ακόμη δεν έχουμε αποσαφηνίσει τι εστί το coaching, μιλήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS και πιστοποιημένο εκπαιδευτή coaching, Κωνσταντίνο Παππά και μας εξήγησε όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο επαγγελματικό κλάδο, σχετικό με τον άνθρωπο, αλλά και γιατί να επιλέξει κανείς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο συγκεκριμένο κολλέγιο.

Coaching: Ένας όρος που τον ακούμε όλο και συχνότερα αλλά οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν πολλά. Με λίγα λόγια, για τι πρόκειται;
Πρόκειται για μια συναρπαστική εμπειρία αλλαγής του τρόπου σκέψης. Μια εμπειρία ξεκλειδώματος της πιο ερμητικά κλειστής πόρτας του μυαλού. Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος Coach μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές, βοηθά τον πελάτη του να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις που έχει μέσα του, ώστε να επιλύσει προκλήσεις ζωής που αντιμετωπίζει ή να ορίσει ένα νέο πλάνο ανάπτυξης και να διαμορφώσει το μέλλον που εκείνος επιθυμεί.

Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται το coaching στην Ελλάδα;
Πρόκειται για τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο επαγγελματικό κλάδο, σχετικό με τον άνθρωπο, τα τελευταία χρόνια. Μολονότι περιμέναμε μια μικρή επιβράδυνση λόγω της κρίσης, η πραγματικότητα μας διέψευσε. Όχι μόνο δεν υπήρξε επιβράδυνση, αλλά το coaching έχει διατηρήσει, συγκριτικά με άλλες δραστηριότητες όπως η συμβουλευτική υποστήριξη, την κυριαρχία του ακόμα και στο ύψος των αμοιβών των συνεδριών. Φυσικά η εξήγηση είναι απλή. Η κρίση γέννησε ή ανέδειξε πιο έντονα, ανθρώπινες ανάγκες όπως, δημιουργική επίλυση προβλημάτων, σχεδιασμό νέων οραμάτων, προσανατολισμό ζωής και σχέσεων κ.α.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται  για παρακλάδι της ψυχολογίας;
Υπάρχουν θεωρίες πάνω στις οποίες στηρίζεται το Coaching, που έχουν κοινή βάση με την Ψυχολογία, όπως οι μηχανισμοί της ανθρώπινης παρακίνησης, η δομή των αναγκών, η συναισθηματική νοημοσύνη, οι μηχανισμοί σκέψης κ.α. Πρέπει, όμως, εδώ να είμαστε απόλυτα σαφείς και ξεκάθαροι, καθώς στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, πολλοί προβάλουν το Coaching ως το «φάρμακο για όλες τις ασθένειες». Το Coaching επ’ ουδενί σημαίνει ψυχολογική/ψυχιατρική θεραπεία, ή συμβουλευτική/ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Ούτε και μπορεί να βοηθήσει κάποιον που χρειάζεται τέτοιου είδους υποστήριξη ή υπηρεσίες.

Ποιους αφορά και τι προσφέρει το πρόγραμμα Triple Certification in Coaching;
Το 2008, έχοντας ήδη τότε 21 χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση ψυχολόγων, συμβούλων και ψυχοθεραπευτών και βλέποντας την ορμή με την οποία αναπτυσσόταν το Coaching στο εξωτερικό, θελήσαμε στο ICPS να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που πραγματικά θα έκανε τη διαφορά. Αυτό και πετύχαμε! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ολιστικής εκπαίδευσης του μελλοντικού Coach και όχι απλώς ένα σεμινάριο ανάπτυξης δεξιοτήτων Coaching. Ένα πρόγραμμα που ξεκινά από την προσωπική ανάπτυξη του εκπαιδευόμενου και καταλήγει στις μεθόδους επαγγελματικής ανάδειξης και επιτυχίας στην Ελληνική, αλλά και παγκόσμια αγορά. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι η διαφορετικότητα των μελών των εκπαιδευτικών ομάδων μας. Έτσι, το πρόγραμμα απευθύνεται και το έχουν ήδη παρακολουθήσει, άνθρωποι με διαφορετικό επαγγελματικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο (π.χ. ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, γυμναστές, διευθυντές ομάδων, υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού, πωλητές, επιχειρηματίες κ.α.). Οι απόφοιτοι λοιπόν τόσων ετών, χρησιμοποιούν συχνά μια φράση για να περιγράψουν τι τους έχει προσφέρει το πρόγραμμα αυτό. Πρόκειται για «ένα πρόγραμμα… σταθμό ζωής» όπως τονίζουν.

Μπορούν στη συνέχεια οι απόφοιτοι, να εφαρμόσουν το coaching σε άλλους;
Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη επαγγελματιών Coaches που είτε θα εργαστούν ανεξάρτητα στην αγορά, είτε θα εφαρμόσουν την τεχνογνωσία τους εντός ενός οργανισμού στον οποίο πιθανόν ήδη εργάζονται.

Ποια κομμάτια του εαυτού του, μπορεί ν’ ανακαλύψει κάποιος παρακολουθώντας το πρόγραμμα;
Ακριβώς λόγω της ολιστικής φύσης του προγράμματος, το πρόγραμμα επιτρέπει, στην ουσία επιδιώκει, την προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων. Μεταξύ άλλων, κατανοούν την επιρροή που έχουν στη συμπεριφορά τους οι βασικές αξίες τους, την επιρροή που έχουν στις σχέσεις τους οι προκαταλήψεις τους, τις προκλήσεις στην επαφή τους με άλλους λόγω των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας τους, τη σύνδεση των προσωπικών τους βιωμάτων, ακόμα και της παιδικής ηλικίας, με τη σημερινή συμπεριφορά τους και αντίληψη ζωής. Πρόκειται πραγματικά για θέματα κομβικά για οποιονδήποτε θέλει να χτίσει μια καριέρα στο χώρο.

Τι διαχωριζει το πρόγραμμα του coaching στο ICPS από τα υπόλοιπα;
Καταρχάς είναι το μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που οδηγεί σε 3 Πιστοποιητικά σε διαφορετικές εξειδικεύσεις του Coaching από εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς του εξωτερικού. Επιπλέον, είναι το μόνο πρόγραμμα που πιστοποιεί τους εκπαιδευόμενους στη χρήση του παγκοσμίου φήμης ερωτηματολογίου στάσεων και συμπεριφορών Everything DiSC, το οποίο μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιούν με τους πελάτες τους για την επίτευξη πιο αποτελεσματικών συνεδριών Coaching. Πρόκειται, επίσης, για το μοναδικό πρόγραμμα Coaching στην Ευρώπη που περιλαμβάνει την επίσημη πιστοποιημένη εκπαίδευση στη μεθοδολογία παρακίνησης και δέσμευσης «Drive» του DanielPink. Ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι το πρόγραμμα παραδίδει ομάδα εκπαιδευτών με διαφορετικές εξειδικεύσεις και διεθνή εμπειρία στο αντικείμενο, προσφέροντας στους εκπαιδευόμενους έναν πλουραλισμό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις διαφορές του Triple Certificate in Coaching, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο στην Ελλάδα.

Κράτα το

READ more