Τσερνομπίλ 25 χρόνια μετά-ένα οδοιπορικό στην πόλη φάντασμα

Ο θάνατος χορεύει ακόμη πάνω από το Τσερνομπίλ. Μια πόλη που 25 χρόνια πριν βίωσε τον χειρότερο εφιάλτη της, σήμερα είναι ένα φάντασμα. Άδεια εγκαταλελειμμένα σπίτια, ανοιχτά καταστήματα, νηπιαγωγεία με ζωγραφιές στον τοίχο απο παιδάκια που τώρα δεν ζουν…
Η ρωσική τηλεόραση Russia Today, 25 χρόνια μετά, έκανε ένα απίστευτο οδοιπορικό στην πόλη του Πριπγιάτ, το Τσερνομπίλ όπως το ξέρει ολόκληρος ο κόσμος. Ο ρεπόρτερ κρατάει επάνω του ένα μετρητή ραδιενέργειας. Ο ήχος που κάνει είναι ανατριχιαστικός. Το Τσερνομπίλ δεν έχει ακόμη καθαρίσει.
Το ρεπορτάζ ξεκινάει με τον ρεπόρτερ να λέει ότι “25 χρόνια μετά το Πρίπγιατ είναι μια πόλη φάντασμα” Τα πλάνα παγώνουν την ψυχή του τηλεθεατή. Ειδικά όταν ακολουθούν πλάνα αρχείου με την Ουκρανική πόλη να σφύζει από ζωή. Ακόμη και το σήμα κατατεθέν της πόλης, το Λούνα Πάρκ με την μεγάλη ρόδα είχε πάντα παιδάκια που με τις φωνές και τα γέλια τους έδιναν ένα άλλο τόνο στη πόλη.
Κανείς στην πόλη του Πρίπγιατ δεν ήξερε ότι 3 χιλιόμετρα δίπλα το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, “έσκασε”. Στη συνέχεια μας πηγαίνει στην “γέφυρα του θανάτου”. Εκεί όπου στήθηκε το πρώτο μπλόκο από αστυνομικούς που απαγόρευσαν την είσοδο και την έξοδο από την πόλη. “Οι αστυνομικοί έμειναν εκτεθειμένοι στην ραδιενέργεια. ¨όλοι τους πέθαναν σε λίγες ώρες”
Το ρεπορτάζ σοκάρει με τον ρεπόρτερ να κρατάει τον μετρητή. Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι ακόμη επικίνδυνα. “Ο μετρητής μου τώρα που περπατάω στο κέντρο της πόλης δείχνει ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι 15 φορές υψηλότερο από το κανονικό”. Και μόλις ο ρεπόρτερ σκύβει και πλησιάζει τον μετρητή στο χώμα, εκεί “τρελαίνεται” το μηχάνημα. Το έδαφος και το υπέδαφος στο Τσερνομπίλ “καίει” ακόμη.
Το ρεπορτάζ κλεινει με την ευχή το τσερνομπίλ και η Φουκουσίμα να αποτελέσουν οδηγό για την ανθρωπότητα και πως να χειρίζεται την ραδιενέργεια.

Δες το βίντεο στο Onalert

Read More

And More