Τσιόδρας: Ιστορικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε λίγες ημέρες αλλά και η ραγδαία αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων οδήγησαν την κυβέρνηση στο μονοπάτι των πιο σκληρών μέτρων και lockdown από το πρωί του Σαββάτου 07/11/2020 και έως τις 30 Νοεμβρίου.

Το lockdown ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μέσα στην ημέρα θα μάθουμε όλα τα νέα μέτρα με λεπτομέρειες. Παίρνοντας τον λόγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραψε την δραματική κατάσταση αλλά και το πως ελήφθη η σκληρή απόφαση να φτάσουμε στο δεύτερο γενικό lockdown.

«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου.

«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τα οποία παρουσίασε σε διαφάνειες. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή είναι η παρουσίαση που λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό.

«Η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα», ήταν η φράση κλειδί του κ. Τσιόδρα.

«Από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα έχουμε 20πλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, πάνω από 19.000 μοριακά τεστ ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα», είπε και πρόσθεσε ότι «από τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9% και όταν το δούμε σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό».

Πηγή: Newsit

Read More

And More