Τυφλοί »βλέπουν» με την βοήθεια του Internet!

Τυφλοί »βλέπουν» με την βοήθεια του Internet! | tlife.gr

Οι Κωνσταντίνος Μουστάκας, Δημήτρης Τζοβάρας, Νίκος Κακλάνης και Κωνσταντίνος Βότης δημιούργησαν ένα λογισμικό όπου δίνει την δυνατότητα στους τυφλούς να »βλέπουν» τα πάντα στο διαδίκτυο.Όταν ο χρήστης μετακινεί το ποντίκι, αισθάνεται μία απτική ανάδραση. Αυτό το λογισμικό είναι πολύτιμο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

»Με την εφαρμογή μας όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα μετατρέπονται σε τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα που περιέχουν απτική πληροφορία. Ο χρήστης του προγράμματος μπορεί να αγγίξει και να ακούσει την πληροφορία που του δίνει η ιστοσελίδα που επισκέπτεται. Για παράδειγμα όταν ακουμπάει την λέξη home τότε μετατρέπεται σε ένα τρισδιάστατο παραλληλεπίπεδο και ο χρήστης ακούει ταυτόχρονα την λέξη home» λένε οι δημιουργοί του στην Espresso.

»Το λογισμικό είναι πρωτοποριακό, έγινε αποδεκτό στο συνέδριο και ίσως στο μέλλον φτάσει να γίνει εμπορικό προϊόν», δήλωσε Νίκος Κακλάνης. Η Microsoft πραγματοποίησε έναν διεθνή διαγωνισμό, όπου με αυτή τους την εφεύρεση, ανακηρύχθηκαν νικητές οι τέσσερις Θεσσαλονικείς του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής

READ more