Τζεφ Μοντάνα στο TLIFE: Η εμπειρία από το Φεστιβάλ των Καννών, η κινηματογραφική πρεμιέρα στο Παρίσι και η αλλαγή στη ζωή της

Οι τελευταίοι μήνες για την Τζεφ Μοντάνα ήταν άκρως δημιουργικοί και γεμάτοι με ευχάριστα γεγονότα. Ένα μεγάλο της όνειρο, αυτό του να περπατήσει στο κόκκινο χαλί και να βρεθεί στο Φεστιβάλ των Καννών ως επίσημη καλεσμένη έγινε πραγματικότητα. 

Η ταινία Dodo, του Πάνου Κούτρα παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών καταφέρνοντας να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές ενώ πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και στις γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες. Η Τζεφ Μοντάνα, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, μιλά στο TLIFE για το ταξίδι στις Κάννες, τα μηνύματα που θέλει να περάσει από τον ρόλο της στη συγκεκριμένη ταινία ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει την σημαντική αλλαγή που έχει συμβεί στη ζωή της το τελευταίο διάστημα.

«Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα σε μια τέτοια διοργάνωση ως επίσημη καλεσμένη. Έχω βρεθεί και στα Grammy, και στα Oscar αλλά πήγαινα πάντα ως μάνατζερ ή ως καλεσμένη κάποιου. Το να βρεθώ όμως στο Φεστιβάλ των Καννών ως πρωταγωνίστρια μιας ταινίας που βρισκόταν ανάμεσα στις επίσημες συμμετοχές του και να περπατήσω σε ένα τόσο μεγάλο κόκκινο χαλί ήταν για μένα κάτι πρωτόγνωρο. 

Το όνειρό μου, αυτό που από μικρή ονειρευόμουν, έγινε πραγματικότητα. Είναι κάτι που θα αποτελεί για πάντα μια μοναδική εμπειρία. Ακόμη και αν μου δοθεί η ευκαιρία να ξαναζήσω κάτι αντίστοιχο, δε θα έχει την αξία αυτής της πρώτης φοράς. Ήθελα να το ζήσω στο έπακρο όλο αυτό, να το απολαύσω» μας λέει για την εμπειρία της από το Φεστιβάλ των Καννών και συνεχίζει,

«Για μένα ήταν πολύ σημαντικό το ότι κατάφερα να βρεθώ εκεί και για έναν ακόμη λόγο. Εισήγαγε τον όρο non binary στον ελληνικό κινηματογράφο. Είμαι η πρώτη που έβαλα σε τίτλο βιβλίου στη χώρα μας αυτόν τον όρο και αποτελεί για μένα αποστολή το να μπορέσει αυτό το μήνυμα για τη non binary φιλοσοφία να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Το ότι αυτό το μήνυμα λοιπόν παρουσιάστηκε σε τόσο κόσμο, είναι για μένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Φυσικά, τίποτα δε γίνεται χωρίς τις απαραίτητες θυσίες. Όλοι οι καλλιτέχνες καθημερινά κάνουμε πολλές θυσίες. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που μπορεί να μη χαιρόμαστε που πρέπει κάποιε φορές να είμαστε στην άλλη άκρη του κόσμου για να γυρίσουμε μια σκηνή στις 4 το πρωί. Ωστόσο, είναι επιλογή μας και πρέπει να τη στηρίξουμε. Και στο τέλος, όπως αποδείχθηκε στη δική μας περίπτωση με το Dodo, οι καρποί των κόπων μας αποδίδουν και να, που φτάσαμε μέχρι το Φεστιβάλ των Καννών».

Όσο για τα άτομα που ήταν κοντά της σε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή, η Τζεφ Μοντάνα δηλώνει: «Επειδή ήξερα πόσο σημαντική ήταν αυτή η στιγμή για εμένα, ήθελα να την περάσω με δυο άτομα που δεν είναι άλλα από τις κολλητές μου. Πρόκειται για τη Ολυμπία και τη Λόλαπου είναι φίλες μου από το Δημοτικό. Έψαχνα να τις βρω την ώρα που ήμουν στο κόκκινο χαλί, έψαχνα τα πρόσωπά τους μέσα στην αίθουσα. Είμαι ευγνώμων για εκείνες και πραγματικά χαίρομαι που μοιράστηκα μαζί τους μια τέτοια στιγμή της ζωής μου».

Σε άλλο σημείο της κουβέντας μας, η Τζέφ αποκαλύπτει ότι δεν αγχώθηκε ούτε μια στιγμή την ώρα που βρισκόταν στο κόκκινο χαλί.

«Δεν ένιωσα άγχος ούτε μια στιγμή. Στην ουσία πρόκειται για μια φωτογράφηση και αν κάτι κατέχω στο 100% αυτό είναι οι φωτογραφήσεις. Το να ποζάρω μπροστά σε έναν φωτογραφικό φακό με ένα ωραίο φόρεμα είναι κάτι λόγω της εμπειρίας μου από τον χώρο του μόντελινγκ, γνωρίζω καλά πως να το κάνω. Εγώ το χάρηκα με την ψυχή μου, ήταν η καλύτερή μου» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Οι κριτικές που έλαβαν για την ταινία

Σε άλλο σημείο της κουβέντας μας τη ρωτώ πως είδε η ίδια την ταινία αλλά και ποια ήταν τα σχόλια που έλαβαν γι’ αυτή μετά την προβολή της.

«Μέχρι εκείνη τη μέρα δεν την είχαμε δει ολοκληρωμένη την ταινία. Δεν ξέραμε τι είδους μορφή, ούτε καν τι φωνή έχει το Dodo. Είχαμε αναπτύξει όλοι μια σχέση μαζί του στα γυρίσματα χωρίς ωστόσο να το έχουμε δει ποτέ. Ε, όταν λοιπόν έφτασε η στιγμή να το δούμε, μόνο ως μαγική μπορώ να την περιγράψω.

Οι κριτικές που πήραμε ήταν διθυραμβικές. Το χειροκρότημα που λάβαμε ήταν πολύ δυνατό και μεγάλες διάρκειας (στις Κάννες μετράνε τη διάρκεια του χειροκροτήματος). Ο Πάνος Κούτρας έχει φανατικό κοινό, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δική του σχολή στον χώρο του κινηματογράφου και αυτό που σχολιάστηκε έντονα είναι το πόσο έχει ωριμάσει σαν σκηνοθέτης» λέει και συνεχίζει,

«Κατάφερε στο Dodo να εισάγει στοιχεία από τις προηγούμενες ταινίας και να θίξει αρκετά καίρια θέματα για την Ελλάδα όπως το προσφυγικό, τον νέο κόσμο που περιλαμβάνει και τα non binary άτομα όπως είμαι εγώ, την οικονομική κρίση και τις ταξικές διαφορές που υπάρχουν. Πρόκειται για θέματα που αφορούν την Ευρώπη και νομίζω πως είναι και ένας λόγος που πήρε τόσο καλές κριτικές η ταινία μας. Επίσης πολύ καλές κριτικές πήραμε η Σμαράγδα Καρύδη, το Dodo εννοείται, ο Άγγελος Παπαδημητρίου και εγώ. Ήταν ρόλοι που ήταν εκ των πραγμάτων γραμμένοι για να ξεχωρίσουν».

Η πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας

Πριν λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου, το Dodo έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας και η Τζέφ Μοντάνα μας μιλά για αυτό το ταξίδι στο Παρίσι αποκαλύπτοντας όμως και ακόμη μια σημαντική λεπτομέρεια για τη ζωή της.

«Πράγματι, στις 10 Αυγούστου προβλήθηκε για πρώτη φορά το Dodo στις κινηματογραφικές αίθουσες του Παρισιού. Μόνο που σε αυτό το ταξίδι αυτή τη φορά είχα ένα άλλο πολύ σημαντικό για εμένα πρόσωπο, τον σύντροφό μου. Για μένα αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα. Στο παρελθόν, είχα μια σχέση, με τη Σόφη η οποία όμως αυτοκτόνησε στην Αθήνα.

Η Σόφη ήταν μια τρανς κοπέλα την οποία έφερα στην Ελλάδα από το Beverly Hills όπου γνωριστήκαμε. Βιώνε το τραύμα και τις δυσκολίες που και εγώ έπρεπε να ξεπεράσω τόσο βαριά, που στο τέλος αυτοκτόνησε. Εγώ, τις ίδιες δυσκολίες και τα ίδια τραύματα μέσα από πολλή ψυχοθεραπεία, το βιβλίο που έγραψα αλλά και τη δουλειά μου ως ηθοποιός να βγω νικήτρια και να δω τα όνειρά μου ένα-ένα να πραγματοποιούνται. 

Η ζωή είναι ωραία και επιφυλλάσει για όλους μας κάτι καλό αν δε τα παρατάμε και συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε. Όπως ξέρεις βρέθηκα στις Κάννες. Τότε είχα τις φίλες μου. Στη συνέχεια γνώρισα τον σύντροφό μου και την πρεμιέρα που έγινε στο Παρίσι, την έζησα μαζί του. Το ότι ερωτεύτηκα και έχω μια σχέση για μένα είναι πολύ σημαντικό, όπως και για κάθε τρανς κορίτσι. Δεν είναι εύκολο να βρεις έναν Έλληνα που να σε βλέπει πρώτα σαν άνθρωπο και μετά να βλέπει όλες τις άλλες ταυτότητες- ιδιότητές σου. Γνώρισε την οικογένειά μου. Ήμασταν μαζί στην πιο ρομαντική πόλη του κόσμου, το Παρίσι και ήταν όλο μαγικό. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πραγματικά με νοιάζεται και με αγαπάει» εξομολογείται η Τζεφ Μοντάν στο TLIFE.

Όπως αποκαλύπτει σε άλλο σημείο, όλοι οι δρόμοι του Παρισιού έχουν γεμίσει με αφίσες του Dodo και η ίδια νιώθει ιδιαίτερα ευγνώμων που τα πράγματα έχουν εξελιχθεί έτσι γιατί για να καταφέρει να φτάσει σε αυτό το σημείο έχει δουλέψει πολύ και έχει κάνει αρκετές θυσίες.

Μέχρι στιγμής, η ταινία μας λέει ότι έχει σημειώσει αρκετά μεγάλη προσέλευση στις Γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες. Εκείνο όμως για το οποίο την ρώταγε πολύς κόσμος είναι για τον ρόλο της και κάποια στοιχεία τρανσφοβισμού που διέκριναν στην ταινία.

«Πολύς κόσμος με ρώταγε για τον ρόλο μου και κάποια στοιχεία τρανσφοβισμού που διέκριναν στην ταινία. Υπάρχουν σημεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται κάποιοι Έλληνες για τα τρανς άτομα στην Ελλάδα. Στη Γαλλία τα πράγματα σε τέτοια θέματα είναι πολύ πιο μπροστά, έχουν ξεπεράσει κάθε τέτοιου είδους στερεότυπο. Επομένως, αυτά τα στοιχεία τρανσφοβισμού τους έκανα εντύπωση.

Αυτό όμως που θέλαμε να αποδώσουμε μέσα από την ταινία, είναι η φάση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα τρανς άτομα εδώ. Θα ήταν υποκριτικό αν παρουσιάζαμε μια ιδιεατή εικόνα αντιμετώπισης των τρανς ατόμων στην Ελλάδα. Τον ρόλο τον δουλέψαμε μαζί με τον Πάνο Κούτρα. Αφαιρέσαμε πράγματα που δεν μου άρεσαν και προσθέσαμε κάποια άλλα. Ένα από αυτά είναι και ο όρος non binary. Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιπροσωπευθεί ένα τρανς άτομο μέσα από μια ταινία, είναι και αυτός που θα βοηθήσει στο να έρθει η αλλαγή και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται μέσα στην κοινωνία.

Πέρα από τον ρόλο μου ως ηθοποιός, νιώθω πως είχα και αυτή την ευθύνη. Επιλέγω άλλωστε πάντα να βλέπω τη δουλειά μου και με έναν ακτιβιστικό χαρακτήρα. Πάντα, ακόμη και τότε που ακόμη δεν ήξερα καλά τον εαυτό μου, και καταπιεζόμουν, προσπαθούσα να περνάω μηνύματα και να λέω πως η έκφραση των συναισθημάτων μας δεν είναι κάτι που πρέπει να περιορίζεται από παραδόσεις και θρησκείες» δηλώνει.

Όσο για το πότε θα δούμε το Dodo στην Ελλάδα αυτό όπως μας λέει η Τζεφ Μοντάνα θα γίνει μέσα στο Φθινόπωρο.

Η αντίδραση των φίλων της και της μητέρας της για την εμφάνισή της στις Κάννες

«Οι φίλες μου κάθε φορά που με έβλεπαν στην οθόνη χαμογελούσαν. Μου είπαν ότι τους άρεσα πάρα πολύ. Σίγουρα είναι πολύ χαρούμενες για εμένα και περήφανες αλλά είναι και εκείνες που προσπαθούν να με προσγειώνουν κιόλας. Η μητέρα μου πάλι, έχει τρελαθεί. Έπειδή είναι και από το Βέλγιο έχει στείλει γαλλικά άρθρα σε φίλες της που βρίσκονται εκεί, μου λέει συνέχεια πόσο περήφανη νιώθει, όχι μόνο για την εμφάνισή μου στο Φεστιβάλ των Καννών αλλά και για την ομιλία μου στο TedxAthens» μας λέει για το πως τα δικά της πρόσωπα αντιμετωπίζουν την επιτυχία της.

Τα επόμενα βήματα

Αυτή την περίοδο η Τζεφ Μοντάνα μας αποκαλύπτει πως έχει παίξει ήδη σε δυο ταινίες διεθνούς επιπέδου ενώ ετοιμάζεται να παίξει σε ακόμη μια τον ερχόμενο Οκτώβρη. Πέρα όμως από την καριέρα της στον κινηματογράφο, η Τζεφ ασχολείται και με τον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως Ambassador Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών.

 

Read More

And More