Β. Χαραλαμπόπουλος : “Δεν είμαι τσουκ-μποξ που θα βάλει ο άλλος το κέρμα και θα τον κάνω να γελάσει” !

Επειτα από αρκετά χρόνια τηλεοπτικής απουσίας, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αποφάσισε να επιστρέψει φέτος στο γυαλί, υπηρετώντας το είδος που λατρεύει και τον λατρεύει: Την κωμωδία. Με όπλο το ταλέντο του και το καλλιτεχνικό του ταμπεραμέντο, μας συστήνεται ως Βαγγέλης και υπόσχεται να προσφέρει πολλά βράδια γεμάτα γέλιο.

Αλήθεια, τι ήταν αυτό που σας κέρδισε στον “Βαγγέλη”;
– Το ότι εμπεριείχε πολύ χιούμορ! Και παρά το ότι βασίζεται σε αμερικάνικο format, το χιούμορ ήταν πολύ ελληνικό. Είναι μια σειρά που μπορεί να μιλήσει στη δική μας γλώσσα.

– Το να παίξει ένας καλλιτέχνης σε μια δουλειά που βασίζεται σε ξένο σίριαλ είναι ασφάλεια ή δέσμευση;
Είναι κάτι που έχει και τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά του. Το θετικό είναι ότι έχεις στα χέρια σου όλη την ιστορία και ξέρεις τι θα γίνει από την αρχή μέχρι και το τέλος. Ξέρεις πού θα πάει ο χαρακτήρας. Από την άλλη μεριά, το πιο επικίνδυνο είναι το να εγκλωβιστείς σε αυτό που έχεις δει και να μην μπορέσεις να το μεταφέρεις στα δικά σου μέτρα. Να μην καταφέρεις να το προσαρμόσεις σωστά στην ελληνική πραγματικότητα.

– Τι τύπος είναι ο “Βαγγέλης”;
– Ο “Βαγγέλης” είναι… ιδέα! Γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν τύπο ο οποίος δεν είναι συνειδητοποιημένο κλεφτρόνι και αλητάμπουρας, αλλά λειτουργούσε έτσι γιατί πίστευε πως ήταν το σωστό! Ετσι μεγάλωσε, γαλουχήθηκε και έμαθε να επιβιώνει. Θεωρώ πρόκληση τον ρόλο.

Με τον “Βαγγέλη” επιστρέφετε έπειτα από αρκετό καιρό στην τηλεόραση…
– Ναι και νιώθω μεγάλη χαρά γι’ αυτή την επιστροφή και γι’ αυτήν τη δουλειά, γιατί ο κόσμος όλο αυτόν τον καιρό μού έχει δείξει πόση ανάγκη έχει για να γελάσει. Εχουμε προσπαθήσει με όλη τη δύναμη της ψυχής μας να φτιάξουμε μια προσεγμένη σειρά, μέσα από την οποία επλίζουμε πως θα τα καταφέρουμε αν μη τι άλλο θα τους χαρίσουμε ένα μικρό χαμόγελο και θα τους κάνουμε έστω και για λίγο να ξεχαστούν.

– Τι είναι το γέλιο σήμερα;
– Βάλσαμο… Βάλσαμο για την ψυχή όλων μας και ο μοναδικός ίσως τρόπος να τη γλιτώσουμε και να μην οδηγηθούμε στο ντιβάνι του ψυχολόγου.

– Ενας ηθοποιός είναι και… ψυχοθεραπευτής;
Ναι, θα ήθελα να μπορούμε να λειτουργούμε και σαν ψυχοθεραπευτές. Θεωρώ πως η δουλειά μας είναι αδιαμφισβήτητα ψυχοθεραπευτική.

– Είστε από τα πιο αγαπημένα παιδιά της τηλεόρασης. Ωστόσο, εσείς κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας, γιατί;
– Γιατί προσπαθώ να είμαι επιλεκτικός και να μην κάνω ό,τι παρουσιάζεται στον δρόμο μου. Πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεσαι διαρκώς και ασταμάτητα στην τηλεόραση. Ο κόσμος θα σε εκτιμήσει και θα σε αναζητήσει έτσι κι αλλιώς, αν το αξίζεις.

– Ομως, εκφράζεστε με αγάπη για την τηλεόραση…
– Θα μπορούσα να κάνω και διαφορετικά; Θα ήμουν τουλάχιστον αχάριστος. Η τηλεόραση μου άνοιξε την πόρτα και με άφησε να μπω στα σπίτια όλου του κόσμου. Είναι μαγικό μέσο…

– Πολλοί συνάδελφοί σας τη σνομπάρουν, λέγοντας ότι δεν συνδυάζεται η εμπορικότητα με την ποιότητα.
– Αυτές οι θεωρίες είναι πια τόσο ντεμοντέ. Πώς και ποιος ορίζει τι είναι η ποιότητα και τι η εμπορικότητα.Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο καθένας κουβαλά μέσα του τη δική του ποιότητα.

– Η τηλεόραση είναι εξάρτηση;
– Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι εξάρτηση για έναν ηθοποιό. Είναι απλώς ένα όχημα για να μπορείς να συνεχίσεις το καλλιτεχνικό σου ταξίδι. Το να μιλάνε για σένα από το πρωί μέχρι το βράδυ στην τηλεόραση, είναι το τραγικότερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης, γιατί πολύ απλά δεν μιλάνε ποτέ για τη δουλειά του!

– Πιστεύετε πως αυτός είναι ο ορισμός της “αποτυχίας”;
– Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα λάθος στο οποίο πέφτουν πολλοί συνάδελφοί μου. Δεν έχει καθόλου ανάγκη ο κόσμος να ακούει για το τι τρώω, αν παντρεύομαι ή αν αρραβωνιάζομαι!

– Να θεωρήσω με αυτά που μου λέτε ότι δεν πιστεύετε πως υπάρχει… εγχώριο σταρ σύστεμ!
– Σαφέστατα! Είναι υποκριτικό στην Ελλάδα να μιλάμε για σταρ σύστεμ και για σταρ. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό χωριό και γι’ αυτό τρελαινόμαστε για επιβεβαίωση. Και αυτός είναι και ο λόγος που οι πάντες σπεύδουν να… επιβεβαιωθούν από μόνοι τους. Αν δηλώσεις δηλαδή από μόνος σου “σταρ”, αυτομάτως είσαι και “σταρ”!

– Είστε ρομαντικός τύπος και μπήκατε σ’ αυτό τον χώρο έχοντας πολλά όνειρα. Σας δικαίωσε ή σας απογοήτευσε;
– Ολα όσα έζησα αυτά τα χρόνια ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Ναι, είχα όνειρα όταν ξεκινούσα, μόνο που ήταν… ταπεινά! Ονειρό μου ήταν να υπάρχω πάνω στο σανίδι, να παίζω και να αξίζω. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα συνεργαστώ με τόσο σημαντικούς ανθρώπους, ότι θα υπάρχω στην Επίδαυρο ή στο σινεμά. Νιώθω ευγνώμων για ό,τι μου έχει συμβεί.

– Είστε παρεξηγημένα πλάσματα οι καλλιτέχνες;
– Ναι! Και η μεγαλύτερη παρεξήγηση είναι ότι ο κόσμος πιστεύει πως είμαστε… πλούσιοι!

– Ο κόσμος νιώθει σήμερα ανάγκη της επανάστασης. Εσείς;
– Φυσικά, μόνο που εγώ μπορώ και το κάνω μέσα από τη δουλειά μου, κάνοντας πράγματα που δεν είναι τόσο ευκολοχώνευτα, παρά το γεγονός ότι θεωρούμαι κωμικός ηθοποιός. Βέβαια και μέσα από την κωμωδία μπορείς να στείλεις μηνύματα, γιατί η κωμωδία κουβαλάει πολλή αλήθεια.

– Η κωμωδία λατρεύει τον Βασίλη και ο Βασίλης την κωμωδία. Θα επιχειρούσατε κάτι δραματικό;
– Εχω κάνει και κάποιες δραματικές δουλειές και τις χάρηκα. Στην κωμωδία, όμως, πραγματικά το γλεντάει το μέσα μου!

– Οι πιο πολλοί κωμικοί ηθοποιοί είναι βαθιά μελαγχολικοί. Εσείς;
– Δεν νομίζω. Απλώς η κωμωδία με έχει κλείσει λιγάκι στον εαυτό μου.Σπαταλώ τόση ενέργεια πάνω στην σκηνή, οπότε στην προσωπική μου ζωή κοιτάω να φορτίζω τις μπαταρίες, να μαι πιό ήπιος . Δεν είμαι τσουκ-μποξ που θα βάλει ο άλλος κέρμα και θα τον κάνει να γελάσει.

– Είστε άνθρωπος ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων, δεν θέλετε να προκαλείτε, Πώς συνδυάζεται αυτό με το επάγγελμά σας;
Οταν δεν συνδυάζεται το ανθρώπινο με το καλλιτεχνικό κομμάτι, όλα γίνονται. Οταν δηλαδή δεν θες να αποδείξεις ότι είσαι σημαντικός άνθρωπος, αλλά μόνο ότι μπορεί κάτι να αξίζεις ως καλλιτέχνης, μπορείς να είσαι χαμηλών τόνων. Και επίσης γιατί ξέρεις ότι αυτό που κάνεις έχει μια στιγμιαία ομορφιά. Το χειροκρότημα είναι στιγμιαίο. Μετά αδειάζει το θεάτρο και έχει πολλή μοναξιά. Δεν μπορείς από αυτό να νιώθεις ότι είσαι πολύ σημαντικός άνθρωπος. Ακόμα και σαν καλλιτέχνης δεν μπορείς να νιώσεις σημαντικός. Η πορεία που πρέπει να διαγράψεις δεν σε αφήνει να αισθανθείς έτσι. Το μόνο που μπορείς να νιώσεις είναι στιγμιαίες καταστάσεις χαράς που απορρέουν από τον κόσμο, από το γέλιο του, από την αντίδρασή του. Κάνεις κάτι που είναι μαγικό, όμως, ποτέ να μην ξεχνάς πως είναι απλώς μια δουλειά. Δεν είναι ολόκληρη η ζωή σου αλλά απλά μια στιγμή!

– Γνωρίζω πως δεν σας αρέσει καθόλου να δίνετε συνεντεύξεις.Το κάνετε συνήθως μόνο για τις ανάγκες προβολής μιάς δουλειάς. Ισχύει;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας λόγος να μιλάω για τον εαυτό μου. Πιστεύω πως ό,τι έχω να πω το λέω μέσα από τη δουλειά μου. Το όνειρό μου ήταν να παίζω, να είμαι ηθοποιός, όχι να δίνω συνεντεύξεις και να μιλάω για μένα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

– Μήπως φοβάστε να αποκαλυφθείτε;
– Καθόλου, απλώς φροντίζω να αποκαλύπτομαι αποκλειστικά σε αυτούς που θεωρώ δικούς μου ανθρώπους!

Πηγή : TV Εθνος

Read More

And More