Βανέσα Βενέτη: Η τρανς συμμετέχουσα του Game of Chefs – Oι απόπειρες αυτοκτονίας και ο αγώνας να ξανακερδίσει το παιδί της

Η Βανέσα Βενέτη είναι ένα από τα πρόσωπα που είδαμε στο χθεσινό επεισόδιο του Game of Chefs, και παρότι η μόνη σχέση που έχει με τη μαγειρική είναι τα φαγητά που ετοιμάζει για τους φίλους της το σχόλιο που είχε κάνει η κόρη της ότι φτιάχνει τις καλύτερες μακαρονάδες του κόσμου είναι αρκετό για μια συμμετοχή στο μαγειρικό ριάλιτι.

Πίσω από την ευγενική και ήρεμη Βανέσα όμως, κρύβεται μια τρανς γυναίκα που κατάφερε να πάρει τη γενναία απόφαση να ζήσει τη ζωή που πάντα ήθελε. Όλο αυτό όμως με ένα πολύ βαρύ τίμημα, τη σχέση με την κόρη της και αυτό είναι κάτι που την πληγώνει κάθε μέρα.

Δες εδώ την εμφάνισή της στο χθεσινό επεισόδιο του Game of Chefs

Γεννήθηκε στα Γιάννενα και από μικρή είχε καταλάβει ότι ήταν διαφορετική. Δεν τις άρεσαν οι αγορίστικες ασχολίες, αντιθέτως της άρεσε να βρίσκεται με τη μητέρα και τις φίλες της.

“Προτιμούσα να κάνω γυναικεία πράγματα, όπως η μαμά μου. Πάντα οι γυναίκες έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μου. Τις αγαπούσα και τις ερωτευόμουν πλατωνικά. Ερωτεύομαι πάντα ανθρώπους και δεν βάζω ταμπέλα. Τρανς γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Αλλά μπορεί να έχεις εσωτερικευμένη τρανσφοβία και να πολεμάς τον ίδιο σου τον εαυτό. Και φυσικά δεν τολμούσα να το μοιραστώ με κανέναν. Είχα την ατυχία να μην ζω σε μία πηγή πληροφόρησης. Ήμουν ένα παιδάκι στη δεκαετία του ’80 και ένιωθα ότι όλο αυτό ήταν αφύσικο και συνέβαινε μόνο σε εμένα. Ένιωθα ότι έπρεπε να είμαι τρελή για να θέλω κάτι τέτοιο για εμένα” είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της.

Κάποια στιγμή ήρθε στη ζωή της ο έρωτας και εν συνεχεία ο γάμος ένας γάμος που δεν έκανε για να κρυφτεί αλλά γιατί το ήθελε. Η Βανέσα είχε όντως ερωτευτεί την πρώην σύζυγό του. Την αγαπούσε πολύ και παρότι δεν ήθελε να την πληγώσει έπρεπε να της πει την αλήθεια. Έτσι και έκανε επτά χρόνια μετά τον γάμο τους όταν πια δε μπορούσε να καταπιέζει άλλο τη φύση του και ενώ στη ζωή είχε έρθει η κόρη τους. Το διαζύγιό τους βγήκε 1.5 χρόνο μετά και μετά από πολλές προσπάθειες.

“Της το είπα και μπήκαμε στη διαδικασία να το αντιμετωπίσουμε παρέα. Πήγαμε σε ψυχιάτρους και ψυχολόγους, μέχρι που βρέθηκε κάποια ειδικός που μάς είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για «τον» και να μιλάμε για τη Βανέσα. Η πρώην μου μου είπε ότι είτε πρέπει να χωρίσουμε ή να τα ξεχάσουμε όλα. Πώς να ξεχάσω όμως την πραγματική μου ταυτότητα; Αποφασίσουμε να χωρίσουμε φιλικά, για το καλό του παιδιού” είχε εξομολογηθεί στο παρελθόν η Βανέσα.

Οι δυο τους αρχικά αποφάσισαν να μείνουν δυο καλές φίλες και η Βανέσα νόμιζε πως όλα – σε αυτό τουλάχιστον το κομμάτι θα κυλούσαν ομαλά. Με τη μητέρα του σταμάτησε να έχει επαφές γιατί δε μπόρεσε ποτέ να δεχτεί την αλήθεια. Ο πατέρας του δεν το έμαθε ποτέ και μάλιστα από τότε δεν τον ξαναείδε. Με τις δυο από τις τρεις αδερφές του έχει τυπικές σχέσεις ενώ η μικρότερη στην οποία είχε τη μεγαλύτερη αδυναμία δεν την αποδέχτηκε ποτέ και έχασαν κάθε επαφή.

Κάπου εκεί έρχεται η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας. Λίγο αργότερα η Βανέσα θα έρθει στην Αθήνα για να κάνει το transition ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πήγε για διακοπές με την κόρη του στην Πρέβεζα. Η μικρή το βράδυ έκλαιγε και ούρλιαζε ότι θέλει τον μπαμπά της. Τότε η Βανέσα, για χάρη του παιδιού της παίρνει την απόφαση να σταματήσει τον ορμονοθεραπεία και να επιστρέψει στα Γιάννενα μέχρι να μεγαλώσει λίγο η κόρη του. 

Σχεδόν δυο χρόνια μετά θα ανέβει οριστικά στην Αθήνα με την πρώην σύζυγό του να του λέει πως θα πρέπει να ξεχάσει το παιδί τους και εκεί θα έρθει μια δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας.

Τελικά βρίσκει τη δύναμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, και να ξεκινήσει για δεύτερη φορά τη φυλομετάβαση ενώ παράλληλα ξεκινά μια απίστευτη δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό της. Πλέον δεν έχει καμία επαφή με την κόρη της, η πρώην σύζυγός της δεν το επιτρέπει αλλά εκείνη δεν το βάζει κάτω.

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που την είδε για τελευταία φορά ενώ τα περασμένα Χριστούγεννα της είπε στο τηλέφωνο ότι πλέον δε θέλει να μιλάνε για να μη στεναχωρεί  τη μαμά της. Η απάντηση της Βανέσας ήταν ότι δεν κάνει τίποτε για να στεναχωρήσει κανέναν. “Ακόμα κι αν δε θες εσύ να σε παίρνω τηλέφωνο, εγώ θα σε παίρνω, αγάπη μου, γιατί κάποια στιγμή θα μεγαλώσεις και θα μου πεις ότι ήσουν παιδί και δεν καταλάβαινες, αλλά εγώ γιατί σταμάτησα να σου μιλάω; Οπότε εγώ θα σε παίρνω τηλέφωνο, γιατί εγώ σε λατρεύω”.

Η Βανέσα άλλωστε είχε φροντίσει χρόνια πριν να εξηγήσει στην κόρη της τι συμβαίνει με μια ιστορία. Της μίλησε για την αγαπημένη της νεραϊδα, την Τίνκερμπελ. 

“Σε μερικούς ανθρώπους που γεννήθηκαν είτε αγόρια, είτε κορίτσια αλλά δε νιώθουν έτσι, πηγαίνει η Τίνκερμπελ, επειδή είναι λυπημένοι. Τους βρίσκει στον ύπνο τους, τους πετάει τη μαγική νεραϊδόσκονη και σιγά σιγά μεταμορφώνονται. Όσοι νιώθουν αγόρια γίνονται αγόρια και όσοι νιώθουν κορίτσια, γίνονται κορίτσια” προσπάθησε να της εξηγήσει. Η μικρή τότε αντέδρασε λέγοντας πως δε θέλει ο μπαμπάς της να γίνει κορίτσι.

“Τότε θα βρω την Τίνκερμπελ και θα της ζητήσω να πάρει πίσω τη μαγική νεραϊδόσκονη, αλλά να ξέρεις ότι ακόμα και να γίνω κορίτσι θα είμαι ο ίδιος άνθρωπος και θα σε αγαπάω το ίδιο. Ίσως και πιο πολύ, γιατί τότε θα είμαι πιο χαρούμενος άνθρωπος”, ήταν η απάντηση που έδωσε η Βανέσα ενώ αφού η κορούλα της το σκέφτηκε κάποιες ώρες της είπε, “μην πεις τίποτα στην Τίνκερμπελ. Καλύτερα θα είναι να είσαι κι εσύ κορίτσι”.

Η Βανέσα κρατά μέχρι σήμερα αυτά τα λόγια μέσα της και συνεχίζει να αγωνίζεται για να καταφέρει να κερδίσει ένα μέρος – όπως άλλωστε της αξίζει – στη ζωή του παιδιού της.

 

 

Read More

And More