Βασιλιάς Κάρολος: «God Save the King» – Ολοκληρώθηκε η λαμπρή τελετή στέψης

Ο Κάρολος στέφθηκε σήμερα Σάββατο 6 Μαΐου και επισήμως βασιλιάς, με την Μεγάλη Βρετανία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, να παρακολουθεί σε απευθείας σύνδεση τις ιστορικές αυτές στιγμές που πρόκειται να εκτυλιχθούν.

Ο βασιλιάς Κάρολος μετά από 70 χρόνια στέφθηκε επιτέλους Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, μετά τον θάνατο της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ.

Χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί από χθες στους δρόμους γύρω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να απολαύσουν τις ιστορικές στιγμές, ενώ αμέτρητοι είναι και οι δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο που καταγράφουν τα γεγονότα.

Παρακολούθησε LIVE εικόνα από τα όσα συμβαίνουν τώρα στο Λονδίνο:

 

Η χρυσή άμαξα με τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα έφτασε στο Μπάκιγχαμ και από λεπτό σε λεπτό, η βασιλική οικογένεια θα βγει στο μπαλκόνι για να χαιρετίσει το πλήθος!

Στις 14.00 ώρα Ελλάδος, ο Κάρολος στέφθηκε και επίσημα βασιλιάς, φορώντας το βαρύ στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Αμέσως μετά τον Κάρολο, σειρά είχε η Καμίλα να στεφθεί βασίλισσα και να παραλάβει το σκήπτρο.

Αφού ο πρίγκιπας William ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στον βασιλιά και πατέρα του, τον φίλησε τρυφερά στο μάγουλο. Μετά τη συγκινητική στιγμή, ο βασιλιάς Κάρολος, μουρμούρισε: «Σε ευχαριστώ Γουίλιαμ».

Το τελετουργικό ξεκίνησε και επίσημα. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

Ο Βασιλιάς Κάρολος γονάτισε και έβαλε το χέρι του στη Βίβλο για να ορκιστεί.

 

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Γουίλιαμ και η σύζυγός του, Kate Middleton έφτασαν στο Αββαείο, όπως και ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα.

 

Ο πρίγκιπας George (στη μέση), δεύτερος πια στη διαδοχή του θρόνου, στο Westminster Abbey ενώ περιμένει τον παππού του, για την τελετή στέψης.

Ο Πρίγκιπας Χάρι έφτασε στο Αββαείο!

Η πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της, ο πρίγκιπας Έντουαρντ με τη σύζυγό του Σόφι και ο πρίγκιπας Άντριου έφτασαν στο Γουεστμινστερ ενώ όλοι περιμένουν την άφιξη του βασιλιά και της βασίλισσας!

Ξεκίνησαν από το Μπάκιγχαμ με την άμαξά τους ο Κάρολος και Καμίλα για το Αββαείο του Γουέστμινστερ!

 

Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας αρχίζουν να φτάνουν στο Αββαείο.

 

Στο Αββαείο έφτασαν και η Άννα Μαρία μαζί με τον γιο της Παύλο και τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak με τη σύζυγό του

 

Ο Αλβέρτος του Μονακό με την πριγκίπισσα Σαρλίν

Theresa May

Μπόρις Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, με τη σύζυγό του

Λις Τρας

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Jill Biden

Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, Olena Zelenska

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Isaac Herzog, με τη σύζυγό του

 

 

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα έφτασαν στο Μπάκιγχαμ λίγο πριν ξεκινήσει η λαμπρή τελετή στέψης.

Οι ιερείς, η χορωδία πήραν την θέση τους μέσα στο Αβαείο του Westminster.

Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής αρχίζουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens.

Lionel Richie

Emma Thompson

Nick Cave

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan

Penny Mordaunt

Το πρόγραμμα με ώρες Ελλάδος

8 π.μ. θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγο του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:00 Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11:30 – 12:45 Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:53 π.μ. Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

1:00 Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:33 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:15 Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Φωτογραφίες: Reuters

Read More

And More