Βασίλισσα Ελισάβετ – Πρίγκιπας Φίλιππος: Η γνωριμία, ο κεραυνοβόλος έρωτας και τα 73 χρόνια γάμου

Πολύ δυσάρεστα είναι τα τελευταία νέα για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, καθώς το πρωί της Παρασκευής 9/4 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο Πρίγκιπας Φίλιππος. Ο θάνατος του Δούκα του Εδιμβούργου έγινε γνωστός από το παλάτι, με μια λιτή ανακοίνωση, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Με μεγάλη της λύπη η Αυτού Μεγαλειότης, η βασίλισσα, ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου”. Τρεις εβδομάδες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση καρδιάς, ο Πρίγκιπας Φίλιππος απεβίωσε, βυθίζοντας σε θλίψη τους οικείους του.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Royal Family (@theroyalfamily)

Τον Νοέμβριο του 2020, η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος συμπλήρωσαν 73 ολόκληρα χρόνια έγγαμου βίου. Μετρώντας κάτι παραπάνω από επτά δεκαετίες κοινής πορείας, η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία στιγμή. Οι δυο τους έζησαν έναν μεγάλο έρωτα, ο οποίος παρέμεινε αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων, μέχρι τη στιγμή που τους χώρισε ο θάνατος. 

Όταν η Ελισάβετ ερωτεύτηκε τον Φίλιππο, το 1939, ήταν μόλις 13, ενώ εκείνος 18, μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Η εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση και οι αθλητικές ικανότητές του κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον της. Οι δυο τους ήταν μακρινά ξαδέλφια, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτώριας, όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ. Ωστόσο, αυτό δεν τους πτόησε από το να συνάψουν σχέση λίγο αργότερα.

Όταν ο Φίλιππος υπηρετούσε στο στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντάλλαζε γράμματα με την Ελισάβετ. Σε ένα από αυτά εκείνος φαίνεται να γράφει: “Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα”.

«Δεν δέχεται εύκολα τα κομπλιμέντα, όμως είναι απλά η δύναμη και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», είχε πει η βασίλισσα Ελισάβετ για τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, σε δείπνο για την 50η επέτειο του γάμου τους, πίσω στο 1997.

Η πρόταση γάμου έγινε στη Σκωτία το καλοκαίρι του 1946. Ο βασιλιάς Γεώργιος, πατέρας της Ελισάβετ, δεν ήθελε αρχικά η κόρη του να παντρευτεί τον Φίλιππο, ωστόσο, όταν εκείνη έγινε 21 της έδωσε τη συγκατάθεσή του. Ο γάμος τους έγινε στο Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Royal Family (@theroyalfamily)

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Royal Family (@theroyalfamily)

Έξι χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1953 η Ελισάβετ έγινε σε ηλικία 26 ετών η νεότερη βασίλισσα του κόσμου. Το συγκεκριμένο γεγονός ανάγκασε τον Πρίγκιπα Φίλιππο να εγκαταλείψει τα όνειρά του και σταθεί στο πλευρό της. Οι δυο τους έκαναν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Ανν, τον Αντριου και τον Εντουαρντ, ενώ πλέον έχουν εγγόνια και δισέγγονα.

Η γοητεία του και η απροθυμία του να ανέχεται αυτούς που θεωρούσε ανόητους ή κόλακες του χάρισαν μια θέση σεβασμού μεταξύ των Βρετανών. Ωστόσο για τους άλλους, η κάποιες φορές απότομη συμπεριφορά του τον έκανε να μοιάζει αγενής και απόμακρος.

Ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού παραδέχθηκε ότι δυσκολεύθηκε να εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα που αγαπούσε και να αναλάβει καθήκοντα ως σύζυγος της βασίλισσας, μια θέση για την οποία δεν υπήρχε ξεκάθαρος θεσμικός ρόλος.

Η Βασίλισα Ελισάβετ είχε δηλώσει για τον Πρίγκιπα Φίλιππο το 2011: «Είναι ο βράχος μου. Υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου».

«Το βασικό δίδαγμα που πήραμε είναι ότι η ανεκτικότητα είναι ουσιαστικό συστατικό ενός ευτυχισμένου γάμου», ανέφερε ο Φίλιππος σε ομιλία το 1997.

Φωτογραφίες: Splash/Ideal Image, Instagram

Read More

And More