Vintage: Όταν πολυκατάστημα της Αθήνας έφτιαξε βιτρίνα αφιερωμένη στον Γούναρη που μόλις είχε πεθάνει! [pic]

O Tάκης Πανανίδης είναι ένας από τους μεγαλύτερους φωτορεπόρτερ και φωτογράφους που πέρασε τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα. Έχει απαθανατίσει τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα και έχει κάνει τα πορτραίτα σχεδόν όλων των μεγάλων καλλιτεχνών από το 1960 έως το 1980. Ήταν μάλιστα ο μοναδικός φωτογράφος που είχε δεχθεί ο Μάνος Χατζηδάκις στο σπίτι του για να τον φωτογραφήσει.

Όπως διαβάζουμε στο λεύκωμα που δημιούργησαν οι κόρες του μεγάλου φωτογράφου, μια μέρα του ζητήθηκε κάτι πολύ ιδιαίτερο και περίεργο. Ήταν η μέρα που μόλις είχε φύγει από τη ζωή ο γνωστός τραγουδιστής και συνθέτης Νίκος Γούναρης, στις 5 Μαΐου του 1965. Τότε ο Τάκης Πανανίδης δέχεται ένα τηλεφώνημα για να κάνει μια δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ! Ο ιδιοκτήτης ενός από τα πιο γνωστά πολυκαταστήματα έφτιαξε βιτρίνα αφιερωμένη στο Νίκο Γούναρη! Ο ίδιος ο Τάκης Πανανίδης έχει διηγηθεί το περιστατικό ως εξής:

“Μου τηλεφωνεί ένα βράδυ ο κύριος Τάκης Β. Λαμπρόπουλος (των ομώνυμων μεγάλων καταστημάτων μεταξύ των οδών Αιόλου-Σταδίου-Λυκούργου αλλά και της δισκογραφικής εταιρείας Columbia).
– Τάκη, πρέπει επειγόντως να κάνεις δύο μεγάλα πορτρέτα σε κάδρο του Νίκου Γούναρη, για να στολίσουμε το πρωί τις δύο βιτρίνες μας.
– Τι συμβαίνει κύριε Τάκη; ρωτάω.
– Πέθανε ο Γούναρης! μου λέει…»

Στη φωτογραφία η πένθιμη βιτρίνα του καταστήματος Αφοί Λαμπρόπουλοι με το πορτρέτο του Γούναρη από τον Τάκη Πανανίδη και την κιθάρα του τραγουδιστή”.

Φωτό από το Λεύκωμα του Τάκη Πανανίδη “Αυτόπτης μάρτυρας στην οδό ονείρων” Εκδόσεις Τόπος

Read More

And More