Βλαδίμηρος Κυριακίδης – Έφη Μουρίκη: Τα 35 χρόνια κοινής ζωής και ο λόγος που δεν απέκτησαν παιδιά

Για την πορεία τους στον χώρο της υποκριτικής αλλά και για τα 35 χρόνια της κοινής τους ζωής, μίλησαν το βράδυ της Πέμπτης 23/11 ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η σύζυγός του, Έφη Μουρίκη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είμαστε μαζί 35 χρόνια. Πέρασαν 8 χρόνια μέχρι την πρώτη μας συνεργασία. Είχαμε 10 χρόνια να συνεργαστούμε, ξανασυνεργαστήκαμε πέρυσι και φέτος συνεχίζεται η συνεργασία μας» ανέφερε στην αρχή της συνέντευξής τους η Έφη Μουρίκη με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη να σημειώνει: «Είναι καλό που είμαστε μαζί και στη σκηνή και στο σπίτι, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον».

«Όταν καταλαβαίνεις ότι ο άλλος θέλει το καλό σου και σε αγαπάει, η κριτική είναι δημιουργική. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας…Δεν είναι όλη μας η ζωή γύρω από το θέατρο. Έχουμε κι άλλη ζωή κι αυτό είναι που μας ανανεώνει…. Όσο περνάνε τα χρόνια, οι καβγάδες έχουν λιγοστέψει….

Κυρίως φροντίζουμε να μη γερνάμε μέσα μας. Έξω μας μπορούμε να γερνάμε, αλλά το μέσα μας, μας απασχολεί πάρα πολύ… Σε αυτό μας βοηθά και η δουλειά μας πολύ. Κάθε εξάμηνο έχουμε καινούργιο “παιδί” στο σπίτι, καινούργια παράσταση» είπε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης για το αν και κατά πόσο επηρεάζεται η μεταξύ τους σχέση από το γεγονός ότι κάνουν και οι δυο την ίδια δουλειά.

Στη συνέχεια, για το ζευγάρι μίλησαν με πολύ τρυφερά λόγια οι καλοί τους φίλοι και συνάδελφοι, Αιμίλιος Χειλάκης και Αθηνά Μαξίμου, ενώ με χιούμορ ανέφεραν πως, «όταν μεγαλώσουν θα ήθελαν να τους μοιάσουν».

Για τη μεταξύ τους γνωριμία αλλά και τον λόγο που δεν έχουν κάνει παιδιά

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά… Δε μπορούσα να κοιμηθώ μετά το βράδυ… Είναι θείο δώρο ο έρωτας. Από τότε δε χωρίσαμε ποτέ. Έχουμε περάσει σκαμπανεβάσματα, η Έφη τα αντιμετώπισε με μεγαλύτερη ψυχραιμία, εγώ με λιγότερη… Σε μια σχέση πρέπει η γυναίκα να καταλάβει ότι ο άντρας είναι το παιδί που πρέπει να μεγαλώσει….  Έχω πει ότι δεν κάναμε παιδί γιατί είμαι εγωιστής…. Όταν διαβάζω στο σπίτι θέλω απόλυτη ησυχία, σε σημείο που η Έφη δε μπορεί να βγάλει ούτε τα πιάτα από το πλυντήριο. Φαντάσου τι θα γινόταν με ένα παιδί» εξομολογήθηκε στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

«Κάποια στιγμή προσπαθήσαμε να κάνουμε παιδί. Περάσανε κάποια χρόνια, και αφού δεν έγινε, προχωρήσαμε, και είπαμε ότι θα πάμε παρακάτω» είπε από τη δική της πλευρά η Έφη Μουρίκη.

Για τις αρνητικές κριτικές και τα άδεια θέατρα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Νίκος Χατζηνικολάου ρώτησε τους δυο ηθοποιούς πως αντιμετωπίζουν τις κακές κριτικές, το «παγωμένο» κοινό, αλλά και ένα άδειο θέατρο.

«Η αρνητική κριτική αν είναι ενυπόγραφη και έχει επιχειρήματα, θα τη διαβάσω και μπορεί και να μάθω. Αν είναι ανυπόγραφη και χωρίς επιχειρήματα, δε θα δώσω σημασία… Την ανασφάλεια τη βάζουμε από μόνοι μας μέσα στη δουλειά μας… Όταν ανεβαίνεις στη σκηνή, δε μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος… Όσο για την παγωμένη αίθουσα, η δουλειά μας είναι να τη ζεστάνουμε… Αν είναι πέντε άνθρωποι από εμάς, είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς και μπορεί να παίξουμε και καλύτερα» ανέφερε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

«Η αρνητική κριτική όσο περνάνε τα χρόνια σε επηρεάζει λιγότερο…. Έχει τύχει να κάνουμε παράσταση με τέσσερα άτομα από κάτω. Είναι αυτοί οι τέσσερις που σε τίμησαν και οφείλεις να παίξεις όσο καλύτερα μπορείς» σημείωσε η Έφη Μουρίκη.

Ακόμη, για τον λόγο που πέρασαν δέκα χρόνια μέχρι να ξανασυνεργαστούν, οι δυο ηθοποιοί αποκάλυψαν πως κάποια στιγμή, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης αποφάσισε να αφιερωθεί περισσότερο στην κωμωδία, και η Έφη Μουρίκη στο δράμα. Ωστόσο, τώρα που ξανασυναντήθηκαν επαγγελματικά, το απολαμβάνουν στο έπακρο.

Για το #metoo

Τέλος, οι δυο ηθοποιοί ρωτήθηκαν και για το κίνημα #metoo, με τις απόψεις τους να ταυτίζονται.

«Εγώ πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις λέω να περιμένουμε τη δικαιοσύνη… Σαφέστατα είμαι κατά της κατάχρησης της εξουσίας και την οποιαδήποτε κακοποιητικής συμπεριφοράς… Επειδή συνεργάστηκα με έναν πολύ σπουδαίο σκηνοθέτη και άνθρωπο, τον Ζηλ Ντασέν, για να σου κάνει μια παρατήρηση, ερχόταν πρώτα και σου έλεγε, “αχ τι ωραίο αυτό”… Η κάθε σχέση πρέπει να βασίζεται στην αγάπη, και τον σεβασμό… Πολλές φορές ακούς ότι “είμαι τελειομανής γι’ αυτό φέρθηκα έτσι”, διαφωνώ με αυτό, η τελειομανία είναι μια δικαιολογία» είπε η Έφη Μουρίκη.

Ενώ, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης από τη δική του πλευρά ανέφερε, «Δε μου αρέσουν οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση εξουσίας… Δε με ενδιαφέρει να ασκήσω εξουσία σε κάποιον… Και στο εξωτερικό υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Κάποιοι κυνηγούν την ουσία και κάποιοι απλώς την εξουσία».

«Το “για πάντα” δε χρειάζεται να το πούμε, είναι το ριζικό μας» είπαν για τη μεταξύ τους σχέση οι δυο ηθοποιοί, λέγοντας παράλληλα πως ο έρωτας που έχει προκύψει ανάμεσά τους τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι πολύ πιο ισχυρός από εκείνον, τον πρώτο έρωτα, των πρώτων χρόνων της σχέσης τους.

«Αυτά που σε εκνευρίζουν, αυτά πρέπει να λατρέψεις στον άλλον» είπε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και κατέληξε λέγοντας, «Μια περηφάνεια έχω, την Έφη».

 

Read More

And More