Βρέθηκε η παλαιότερη σαμπάνια του κόσμου!

Μία ομάδα δυτών, βρέθηκε στη Βαλτική Θάλασσα προκειμένου να εξερευνήσει ένα ναυάγιο. Τα μέλη της αποστολής βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν αντίκρυαν δύο μπουκάλια σαμπάνιας τα οποία φαίνεται να χρονολογούνται περί τα τέλη του 18ου αιώνα.

”Ανέσυρα ένα μπουκάλι σαμπάνιας ώστε να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε την ηλικία του ναυαγίου, καθώς δεν βρήκαμε κάποιο στοιχείο ή πληροφορίες που θα μας ενημέρωναν για το όνομα του πλοίου. Ήταν φανταστικό, είχε πολύ γλυκιά γεύση, μπορούσες να νιώσεις τη γεύση του δρυ και μια πολύ έντονη γεύση καπνού. Υπήρχαν επίσης πολύ μικρές φυσαλίδες”, δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας Κρίστιαν Έκστρομ.

“Είμαστε κατά 98% βέβαιοι ότι είναι σαμπάνια Veuve Clicquot που παρασκευάστηκε πιθανώς μεταξύ 1772 και 1785. Το φορτηγό πλοίο προφανώς κατευθυνόταν στην Αγία Πετρούπολη, τότε πρωτεύουσα της Ρωσίας”, συμπληρώνει ο δύτης.

Τον τίτλο της παλαιότερης σαμπάνιας στον κόσμο κατέχει σήμερα η Perrier-Jouet, με δύο φιάλες του 1825. Τα μπουκάλια στάλθηκαν σε εμπειρογνώμονες στη Γαλλία προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής χρονολογία της παρασκευής τους αλλά και για να βρουν πότε έγινε το ναυάγιο το οποίο βρίσκεται ανοικτά της αυτόνομης περιοχής της Φινλανδίας, ‘Ολαντ.

Read More

And More