10 all – time classic ταινίες που κάθε παιδί πρέπει να δει πριν ξεκινήσει το σχολείο

Αχ, πόσο μου αρέσουν οι παιδικές ταινίες. Τις έβλεπα μαζί με τη μαμά μου (συνήθως), όταν ήμουν και εγώ μικρό παιδί. Τις κορόιδευα λίγο όταν ήμουν έφηβος. Σήμερα, άμα τις πετύχω στην τηλεόραση ή ξεθάψω από καμία κούτα κάποια βιντεοκασέτα (ναι, ήμουν παιδί, πριν μπει στη ζωή μας το DVD – και πριν βγει μη σου πω), θα κάτσω να παρακολουθήσω για 10 λεπτά. Αυτή είναι η πρόθεση μου όταν ξεκινώ. Λίγο η συγκίνηση, λίγο οι αναμνήσεις, λίγο οι ωραίες εικόνες, όμως, κάνουν τα δέκα λεπτά να φαντάζουν σύντομο αστείο, αφού, όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι θα απολαύσω την ταινία μου μέχρι να γράψει η οθόνη “FIN”.

Ξέρεις τι αγαπώ στις παιδικές ταινίες; Ότι, μέσα από ένα αστείο και όμορφο τρόπο, περνούν πολύ σημαντικά μηνύματα. Ειλικρινά, εντυπωσιάζομαι, όταν βλέπω σήμερα, μία παιδική ταινία που είχα παρακολουθήσει όταν ήμουν 4 ή 5 και καταλαβαίνω πόσο αλληγορική και σπουδαία είναι.

Κυριακή σήμερα και τι καλύτερο από το να περάσεις 2 ωρίτσες με το παιδάκι σου, βλέποντας μία παιδική ταινία; Εξάλλου, πόσο εύκολο πιστεύεις ότι θα είναι να βρείτε χρόνο για μία τέτοια κίνηση από την άλλη εβδομάδα, που το παιδί σου θα είναι στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό;

Mary Poppins

Μπορεί οι πρώτοι θεατές να την απόλαυσαν το 1964, όμως, η ταινία, με τις αμέτρητες μεταφορές στο θεατρικό σανίδι, εξακολουθεί να βρίσκεται στο must των ταινιών, που κάθε παιδί πρέπει να δει πριν πάει στο σχολείο. Ως άλλος από μηχανής Θεός, η Mary Poppins, έρχεται για να κάνει το παρόν καλύτερο, μαθαίνοντας στους μικρούς της φίλους, τη δύναμη της θέλησης και την αξία της πειθαρχίας.

H Παναγιά των Παρισίων

Τι και αν φέτος ένα κομμάτι της κάηκε, η ομώνυμη ταινία του Victor Hugo, την κρατάει για πάντα ζωντανή. Πρωταγωνιστής; Ο Κουασιμόδος, ο οποίος ντρέπεται να εμφανιστεί στον έξω κόσμο, αλλά λίγο πριν πέσει η αυλαία, όλα ανατρέπονται. Αχ και να ξέραμε, όταν βλέπαμε την ταινία αυτή, ότι αποτελεί τον ύμνο του σεβασμού απέναντι στο διαφορετικό.

O Βασιλιάς των Λιονταρών

Ωραίο το φετινό remake, αλλά σαν το πρωτότυπο δεν έχει (αισθάνθηκα ένα cliché να διαποτίζει το λόγο μου, αλλά είναι η αλήθεια). Μία διαχρονική ταινία για τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή, την οικογενειακή αγάπη, που διδάσκει ότι χωρίς αγάπη προς τον εαυτό σου και τους άλλους, δεν προχωράς πουθενά. A, και πολύ γλυκό λιονταράκι ο Σίμπα.

Η Χιονάτη και οι επτά Νάνοι

Την υπόθεση την ξέρεις, το μήνυμα όμως; Αν κάνεις καλό σε κάποιον, το σύμπαν θα σου το επιστρέψει. Όπως το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Α, και πως στο τέλος της ταινίας, που ονομάζεται η ζωή, οι καλοί πάντα νικάνε.

Γουίνι, το Αρκουδάκι

Έχω δει την ίδια ταινία 3 φορές στον κινηματογράφο. Μέσα σε ένα μήνα. Κολλάς μαζί της, όπως ο Γουίνι με το μέλι. Εξαιρετική επιλογή για να του μεταδώσεις τη δύναμη της φιλίας και των καλών αισθημάτων.

Ψάχνοντας το Νέμο

Πόσο είχες αγχωθεί αν θα καταφέρει ο μπαμπάς να βρει τον πορτοκαλί θαλάσσιο γιο του; Και, σαν να μην έφθαναν αυτά, o μπαμπάς είχε συνοδοιπόρο το μπλε αυτό ψαράκι, τη Ντόρυ, που η προσωπικότητα της σε κερδίζει από την πρώτη γνωριμία.

H Πεντάμορφη και το Τέρας

Γυρισμένη το 1990, παραμένει ακόμα και σήμερα η ταινία ύμνος στην αγάπη, στη διαφορετικότητα (που συγχρόνως προσδίδει μοναδικότητα) και στην ελπίδα.

Ratatouille

Το 2007 έφερε στη ζωή μας ένα μικρό ποντικάκι, με ταχύτητα φωτός και γνώσεις masterchef. Όλοι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, ακόμα και ένα ποντίκι να μαγειρέψει στο πιο ακριβό ξενοδοχείο του Παρισιού.

Toy Story

Τα αμέτρητα sequels της δε συνέβαλαν καθόλου στο να χαθεί η αίγλη της και η διαχρονικότητα της. Άραγε, τα παιχνίδια έχουν φίλους; Μήπως, εν τέλει, μοιάζουν μαζί μας;

Spelling The Dream

Θυμάμαι να τη βλέπω κάθε Μεγάλη Εβδομάδα – ίσως, γιατί με συγκινεί πολύ. Ένα κορίτσι, που εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τα όνειρα και τη μειονότητα της και ένας δάσκαλος, που στη συμπεριφορά του υποβόσκει η πατρική φιγούρα.

Έχεις το Pop-Corn έτοιμο; Γιατί ξεκινάμε!

Read More

And More