10 στιγμές-ορόσημο στη ζωή του παιδιού σου, για τις οποίες δεν θα σου μιλήσει ο παιδίατρος

Θα έχεις σίγουρα διαβάσεις δεκάδες βιβλία για νέους γονείς για να βεβαιωθείς ότι θα τα κάνεις όλα σωστά, από την γέννα, μέχρι και για να ξέρεις ότι αρχίζεις και μπουσουλάει την σωστή χρονική στιγμή. Τα βιβλία αυτά όμως, δεν σε προετοιμάζουν για κάποιες στιγμές ορόσημο στη ζωή του παιδιού σου, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ανάπτυξή του και ούτε είναι ιατρικού ενδφέροντος. Έχουν να κάνουν κυρίως με τα συναισθήματα και όλες εκείνες τις γλυκές στιγμές που έχεις με το μωρό σου και μπορεί να σε συγκινήσουν.

Παρακάτω ακολουθούν 10 από αυτές τις ξεχωριστές στιγμές-ορόσημο

1. Η πρώτη προτασούλα

Ο παιδίατρος πολύ πιθανόν να σε ρωτήσει πόσες λέξεις λέει το παιδί σου και εσύ λογικά θα τις μετράς. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο μαγικό, είναι όταν το νήπιό σου θα μπορέσει να σχηματίσει την πρώτη του πρόταση, ακόμα κι αποτελείται από δυο μόνο λέξεις.

2. Η πρώτη ένδειξη αδερφικής αγάπης

Αν έχεις μεγαλύτερα παιδιά, θα παρατηρήσεις πως εκείνη η στιγμή που το μωρό θα κάνει αγκαλιά το αδερφάκι του για πρώτη φορά ή θα το αναζητήσει το πρωί που θα ξυπνήσει, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη.

3. Η πρώτη έκφραση ρυθμού

Στην αρχή μπορεί να μην μοιάζει ακριβώς με χορό, αλλά με πέρα-δώθε, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το παιδί σου δεν χόρεψε μόλις για πρώτη φορά.

4. Το πρώτο γεύμα σε εστιατόριο

Όταν σιγά-σιγά περάσουν οι μήνες που θα πίνουν μόνο γάλα ή θα τρών μόνο αλεσμένη τροφή, θα δεις πόσο ξεχωριστό είναι το συναίσθημα να τα παίρνεις μαζί σου έξω για φαγητό και να τους παραγγέλνεις δικό του πιάτο από το παιδικό μενού.

5. Η πρώτη βόλτα χωρίς καρότσι

Το καρότσι μπορεί να είναι μια ξεκούραστη λύση για τους γονείς, γιατί δεν χρειάζεται να κυνηγάνε παντού ένα μωρό που μόλις έχει αρχίσει να περπατάει. Όταν όμως, θα μπορέσετε να πάτε κάπου για πρώτη φορά και το παιδί σου θα μπορεί όντως να περπατήσει κρατώντας σου το χέρι, χωρίς να πέφτει συνεχώς, τότε θα δεις ότι το μωρό σου αρχίζει και γίνεται μεγάλο παιδάκι.

6. Τα πρώτα σημάδια της ξεχωριστής του προσωπικότητας

Σιγά-σιγά το μωρό σου θα αρχίζει να δείχνει τι του αρέσει και τι όχι, ποια μουσική το κάνει να χορεύει λίγο πιο πολύ, τι φαγητό προτιμάνει και άλλα πολλά που θα τα ανακαλύπτεις στην πορεία.

7. Το πρώτο (μικρό) χτύπημα

Αυτή δεν είναι μια γλυκιά στιγμή, αλλά είναι εξίσου σημαντική. Όσο μεγαλώνει το παιδί και αρχίζει να μπουσουλάει ή να περπατάει, ο κίνδυνος να χτυπήσει λίγο, θα είναι πιο μεγάλος. Εσύ σαν μαμά, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το παρηγορήσεις την ώρα που πονά και να του δώσεις ένα φιλάκι που θα κάνει τον πόνο να φύγει μακριά.

8. Το πρώτο ξέσπασμα

Ούτε αυτή είναι μια ιδιαιτέρως γλυκιά στιγμή, αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί θα δοκιμάσει και τις αντοχές σου. Δεν θα είναι πάντα εύκολο να διαχειριστείς τα ξεσπάσματα, αλλά να θυμάσαι ότι το μωρό σου δεν είναι πια μωρό και αυτό είναι εξίσου όμορφο και σημαντικό.

9. Η πρώτη του δημιουργία

Όσο τα μωρά είναι μικρά τα παιχνίδια είναι κυρίως για μασούλημα και για να τα πετάνε από δω κι από κει. Θα έρθει όμως η στιγμή που θα βάλουν συνειδητά τα τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο, σαν σωστοί μελλοντικοί αρχιτέκτονες.

10. Όταν θα σου δώσει το πρώτο φιλάκι

Αυτή είναι σίγουρα μια στιγμή που δεν θα την ξεχάσεις ποτέ. Το παιδί σου σε αγαπάει από την πρώτη μέρα, αλλά πλέον μπορεί και να στο δείχνει.

 

 

Read More

And More