5 ταινίες για εφήβους με θέμα το… σχολείο

Μπορεί τα μικρότερα μέλη της οικογένειας να έχουν επιστρέψει στο σχολείο εδώ και αρκετές ημέρες, όμως, τα εφηβάκια συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως και να νοσταλγούν τις μοναδικές στιγμές με τους φίλους τους στην τάξη ή το προαύλιο. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους μαθητές ξανά με ασφάλεια και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας την ερχόμενη Δευτέρα. Μέχρι τότε, τι θα έλεγες να καθίσετε μαζί στον καναπέ ή απλά να προτείνεις στο έφηβο παιδί σου μερικές ταινίες που το σχολείο πρωταγωνιστεί; Ιδού!

Election

(πηγή φωτογραφίας: amazon.com)

Σε αυτή την ταινία, που παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο, όλα όσα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής (επιτυχίες, αποτυχίες, ερωτικές απογοητεύσεις, δυνατά καρδιοχτύπια) πρωταγωνιστεί η αριστούχα μαθήτρια Tracy Flick (Reese Witherspoon), η οποία περιμένει πώς και πώς τη στιγμή που θα γίνει πρόεδρος του δεκαπενταμελούς. Ένας, όμως, καθηγητής έχει άλλη άποψη. Και θα κάνει τα πάντα, προκειμένου η μαθήτρια να μην τα καταφέρει. Μία γλυκόπικρη κωμωδία με στιγμές γέλιου, αλλά και προβληματισμού.

Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς

Μπορεί το μυστικό της επιτυχίας του Χάρι Πότερ να “κρύβεται” στη… μαγεία, όμως, στην έκτη (κατά σειρά) ταινία ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές δεν είναι άλλος από το… σχολείο. Τέταρτη χρονιά ξεκινά στο Χόγκγουαρτς, για τους μικρούς μαθητευόμενους μάγους και μάλιστα με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού στις εγκαταστάσεις της σχολής πρόκειται να διεξαχθεί το περίφημο Τρίαθλο με την συμμετοχή των πιο χαρισματικών μαθητών. Ανάμεσα τους αν και μικρότερος του ορίου ηλικίας συμμετοχής, φυσικά και ο αγαπητός Χάρι Πότερ, ο οποίος και αυτή τη χρονιά θα μπλεχτεί σε αρκετές (αλλά τόσο μαγικές) περιπέτειες.

Το κορίτσι του Μπέβερλι Χιλς

(@clueless)

Δεν είναι εύκολος ρόλος να είσαι η πιο διάσημη και η πιο λαμπερή μαθήτρια στο Γυμνάσιο του Μπέβερλι Χιλς. Πόσο μάλλον όταν είσαι στο στόχαστρο της ζήλιας των Bettys (τα όμορφα κορίτσια), των επίμονων Barneys (όμορφα αγόρια) και των καθηγητών που φρικάρουν! Ωστόσο, η δεκαπεντάχρονη Σερ τα καταφέρνει όλα μια χαρά. Ώσπου εμφανίζεται στον ορίζοντα ο καινούριος συμμαθητής της, ο Κρίστιαν, και η Σερ χάνει τον αυτοέλεγχό της… 

High School Musical

(@highschoolmusical)

Μία τριλογία γεμάτη ερωτικά σκιρτήματα, επιτυχίες, χορό, μουσική και μερικές… απογοητεύσεις. Όπως, η ζωή κάθε εφήβου, δηλαδή. Ο Τρόι Μπόλτον, ένας επιτυχημένος, δεκαεπτάχρονος μπασκετμπολίστας και η Γκαμπριέλα Μοντέζ, συναντιούνται σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι. Εκεί παίρνουν μέρος σε ένα διαγωνισμό καραόκε και ανακαλύπτουν την “χημεία” μεταξύ τους, όταν τραγουδάνε. Μια βδομάδα αργότερα, η Γκαμπριέλα έρχεται να φοιτήσει στο σχολείο του Τρόι. Εκεί οι δυο τους θα βάλουν υποψηφιότητα για το χειμερινό μιούζικαλ του σχολείου. Όμως, οι φίλοι του Τρόι, δηλαδή οι συμπαίκτες του στο μπάσκετ προσπαθούν να τον κάνουν να ασχοληθεί και λίγο με την ομάδα γιατί κάνει μόνο πρόβες για το μιούζικαλ. Ωστόσο, όταν κατανοούν το κακό που έκαναν, προσπαθούν να επανορθώσουν και τα καταφέρνουν. Και μετά; 

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών

Η κορυφαία ταινία με θέμα το σχολείο, και όχι τυχαία! Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή Αγγλικών, του Τζον Κίτινγκ. Διδάσκει στο σχολείο που ήταν και ο ίδιος μαθητής, την Ακαδημία Γουέλτον. Οι μαθητές του, παιδιά συντηρητικών οικογενειών, μαθαίνουν από τον αντισυμβατικό καθηγητή πώς να πάνε κόντρα στο κατεστημένο και πώς να απελευθερώσουν τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους. Μέσα από τον ανορθόδοξο, για το σχολείο και την εποχή, τρόπο διδασκαλίας του, ο Κίτινγκ μαθαίνει στα παιδιά ότι η ποίηση δεν υπάρχει μόνο στα βιβλία, αλλά και στη ζωή.

 

 

Read More

And More