Tips για να κάνεις το παιδί σου καλό μαθητή

Το σχολείο ξεκίνησε. Το παιδάκι σου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη στο σχολείο. Μπορεί για πρώτη φορά. Μπορεί και για πολλοστή. Εξαρτάται από την ηλικία του. Και εσένα, που αυτή τη στιγμή, είτε βρίσκεσαι στον εργασιακό χώρο είτε κάνεις τις δουλειές του νοικοκυριού εντός σπιτιού, δύο σκέψεις σε βασανίζουν: Από τη μία, αν θα καταφέρει να προσαρμοστεί γρήγορα στην νέα του καθημερινότητα. Από την άλλη, πώς θα μπορέσει φέτος να βελτιώσει την επίδοση του και γίνει καλός (ή ακόμα καλύτερος) μαθητής.

Και, αν νομίζεις ότι αυτό είναι υπόθεση που αφορά αποκλειστικά το δάσκαλο του και ευρύτερα το σχολείο, τότε μάλλον δε σκέφτεσαι σωστά. Γιατί, πολύ απλά υπάρχουν τρόποι και έξυπνα tricks, προκειμένου να δεις το παιδί σου να διαβάζει με μεγαλύτερη ευχαρίστηση (δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο) και τους βαθμούς του στο τέλος της χρονιάς να παίρνουν την ανιούσα.

– Θέσε υψηλούς, αλλά ρεαλιστικούς στόχους. Κανείς δεν έχασε με το να στοχεύει ψηλά. Τουλάχιστον, σε σημείο που να μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή και όχι πιο ψηλά και από τον ουρανό. Βρείτε ένα υγιές πρότυπο, το οποίο να προάγει τον πολιτισμό και την ανάγνωση. Αν έχει και το motto “Διαβάζοντας, ανακαλύπτεις νέους κόσμους”, ακόμα καλύτερα. Το κλειδί για την επιτυχία βρίσκεται στο να αντιμετωπίσετε τους στόχους ως ένα παιχνίδι. Η επίτευξη ενός στόχου να θυμίζει το πέρασμα στην επόμενη πίστα του αγαπημένου του video – game. Έτσι, θα αγωνιστεί με ιδιαίτερο ζήλο για να τα καταφέρει. Και η επιτυχία θα φέρει χαμόγελα και στους δυο σας.

– Ενθάρρυνε το να γράψει στο χαρτί, όχι στον υπολογιστή. Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Σανγκάη έδειξε ότι το 89% των μαθητών που έγραφαν τις σημειώσεις από το σχολείο σε τετράδιο μάθαιναν πολύ εύκολα το περιεχόμενο του μαθήματος σε σύγκριση με εκείνα που επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Έτσι, το παιδί σου κερδίζει και χρόνο και ακόμη περισσότερη γνώση. Μαθαίνει ευκολότερα και απορροφά τη γνώση σα σφουγγάρι.

– Κοινωνικοποίησε το. Μίλησε μαζί του. Ανοίξτε μία συζήτηση ακόμα και για το πιο απλό και ανούσιο ζήτημα. Έτσι, θα το βοηθήσεις να “λυθεί η γλώσσα του” και να ξεκινά το ίδιο πρώτο τη συζήτηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνικοποίηση, πέρα από το χαρακτήρα, ανοίγει και το μυαλό του, διευρύνει τους ορίζοντες του και τη σκέψη του. Και ένα ανοιχτό μυαλό είναι πάντα πιο δεκτικό σε νέες πληροφορίες.

– Περάστε μαζί ποιοτικό χρόνο. Καταλαβαίνω ότι το να βρεις χρόνο καθημερινά, είναι πολύ δύσκολο. Σε σημείο να φαντάζει ανέφικτο. Όμως, σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Καλύτερα είκοσι λεπτά με ουσία, παρά μία ώρα και ο καθένας μπροστά στην οθόνη του. Διαβάστε μαζί το αγαπημένο του comic, ζωγραφίστε, παίξτε ένα σύντομο επιτραπέζιο. Εντάξει, μη δοκιμάσεις να ξεκινήσετε Monopoly, γιατί ούτε μέχρι την επομένη δε θα μπορέσετε να τελειώσετε. Και δε θέλεις κάτι τέτοιο.

– Κάντε μία ανασκόπηση. Λίγο πριν πέσει για ύπνο, λίγο πριν κλείσει τα ματιά του. Η καλύτερη ευκαιρία για να θυμηθεί (και το παιδί και εσύ) τι έμαθε μέσα στην ημέρα. Τι πρέπει να κρατήσει και τι πρέπει να αφήσει πίσω του. Θα διαρκέσει πέντε με δέκα λεπτά. Ουσιαστικό και καθόλου χρονοβόρο.

Και τώρα… πίσω στα θρανία!

Read More

And More