5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τις ενοχές που νιώθεις κάθε φορά που είσαι μακριά από το παιδί σου

Πριν κάποιους μήνες η σούπερ σταρ του τένις, Serena Williams, μοιράστηκε με τους followers της στο Instagram πως η μικρή της κόρη έκανε τα πρώτα της βήματα, αλλά δεν μπόρεσε να είναι εκεί καθώς εκείνη την ώρα έκανε προπόνηση. Σε επόμενο ποστ της, η Ολυμπιονίκης, αποκάλυψε πως πολλές φορές αισθάνεται ότι δεν είναι καλή μητέρα, αφού δουλεύει πολλές ώρες, ενώ θα ήθελε να βρίσκεται κοντά στην κόρη της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Last week was not easy for me. Not only was I accepting some tough personal stuff, but I just was in a funk. Mostly, I felt like I was not a good mom. I read several articles that said postpartum emotions can last up to 3 years if not dealt with. I like communication best. Talking things through with my mom, my sisters, my friends let me know that my feelings are totally normal. It’s totally normal to feel like I’m not doing enough for my baby. We have all been there. I work a lot, I train, and I’m trying to be the best athlete I can be. However, that means although I have been with her every day of her life, I’m not around as much as I would like to be. Most of you moms deal with the same thing. Whether stay-at-home or working, finding that balance with kids is a true art. You are the true heroes. I’m here to say: if you are having a rough day or week–it’s ok–I am, too!!! There’s always tomm!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Serena Williams (@serenawilliams) στις

Είτε είσαι διάσημη όμως, είτε όχι, οι πιθανότητες λένε πως, αν έχεις παιδί, βίωσες κι εσύ κάποια στιγμή τις “ενοχές της μητρότητας”. Είναι πολλές οι μαμάδες που αισθάνονται πως χάνουν σημαντικές στιγμές με τα παιδιά τους, πως δεν είναι εκεί για να τους μαγειρέψουν νόστιμα φαγητά ή για να βγάλουν χαρούμενες φωτογραφίες μαζί τους.

Ο τρόπος που είναι δομημένη η κοινωνία μας πολλές φορές μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πως δεν είσαι επαρκής σαν μαμά και πως κάποια άλλη κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από εσένα όσο αφορά στη μητρότητα.

Παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές για το πως να αντιμετωπίσεις τις “ενοχές της μητρότητας”

1. Να θυμάσαι: Όταν αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, ωφελείται και η οικογένειά σου
Η Ardenia Gould, μια coach για εργαζόμενες μαμάδες, παραδέχτηκε πως και η ίδια αισθάνεται τύψεις, ειδικά όταν κάνει κάτι για τον εαυτό της, όπως ένα ταξίδι για παράδειγμα. “Ετοιμαζόμουν για ταξίδι και η κόρη μου με ρωτούσε συνέχεια για αυτό. Της εξήγησα πως όσο κι αν δεν της άρεσε που θα έφευγα, όταν γυρίσω θα είμαι καλύτερη μαμά για εκείνη. Θα βρω το χρόνο να φροντίσω τον εαυτό μου κι έτσι θα μπορέσω να φροντίσω κι εκείνη καλύτερα”. Ίδια συναισθήματα βίωνε περίπου και η Maya Vorderstrasse, η οποία είναι γνωστή για τον αστείο τρόπο που παρουσιάζει την μητρότητα στο Instagram. Μάλιστα, παραδέχτηκε πως έκανε 19 μήνες να πάει για κούρεμα, καθώς έβρισκε συνεχώς δικαιολογίες για να μην αφήνει τα παιδιά της. “Αφέθηκα να πιστεύω πως αν άφηνα τα παιδιά μου για να κάνω κάτι για μένα, θα ήταν σαν να τα παραμελώ. Είχα γίνει αόρατη για εμένα την ίδια και αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη τρύπα στην οποία μπορεί να πέσει μια μαμά”.

2. Αν είσαι εργαζόμενη μητέρα, ο λόγος για τον οποίο θα γυρίσεις στη δουλειά, είναι σημαντικός, όποιος κι αν είναι αυτός
Η Michelle Kennedy, είναι ιδρύτρια της εφαρμογής Peanut, που βοηθά μαμάδες να συνδεθούν μεταξύ τους και λέει πως οι “ενοχές της μητρότητας”, είναι κάτι το εξαιρετικά αντικρουόμενο. “Θέλω να είμαι με το παιδί μου, αλλά θέλω και να του δείξω πως η μαμά πάει στη δουλειά, ακριβώς όπως και ο μπαμπάς”. Η Kennedy ενθαρρύνει τις μαμάδες να σταματήσουν να αμφιβάλλουν για τις αποφάσεις τους και να γυρίσουν πίσω στο γραφείο, αν αυτό είναι που θέλουν και να καταλάβουν πως η μητρότητα δεν αποτελεί όλη τους την ύπαρξη. “Η μητρότητα έχει γίνει το καλύτερο κομμάτι σου, αλλά δεν είναι το μοναδικό”.

3. Σταμάτα να μιμείσαι τις “τέλειες μαμάδες” που σου δείχνει το Χόλιγουντ
Η συγγραφέας Liz O’ Donnell, λέει πως μεγάλωσε βλέποντας στην τηλεόραση τις τέλειες μαμάδες των sitcoms. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια το Χόλιγουντ έχει αρχίσει να δείχνει στις παραγωγές του κανονικές γυναίκες και όχι μόνο εκείνες που φαίνεται να τα καταφέρνουν όλα με ευκολία. “Δεν ζητάμε κάτι τρελό όταν λέμε ότι θέλουμε να γυρίσουμε στη δουλειά για να συμβάλουμε στην ανατροφή των παιδιών μας. Δεν είναι σαν λέμε ότι θα κάτσουμε στον καναπέ τρώγοντας καραμέλες και βλέποντας τηλεόραση”, λέει η συγγραφέας Katrina Alcorn. “Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως όταν οι γυναίκες τα “θέλουν όλα”, σημαίνει πως θα πρέπει να “τα κάνουν όλα”. Καμιά μας όμως, δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της. Χρειαζόμαστε στήριξη”.

4. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι οι ωραίες φωτογραφίες στα social media δεν είναι το παν
Η O’ Donnell επισημαίνει ότι τα social media παίζουν μεγάλο ρόλο στο πως μια μαμά συγκρίνει τον εαυτό της με άλλες μαμάδες. Βλέπεις τις διάσημες να δείχνουν τα τέλεια σώματά τους μόλις λίγους μήνες μετά την γέννα αλλά και τις φίλες σου να ποστάρουν φωτογραφίες από τα τέλια πάρτι γενεθλίων που οργανώνουν και είναι σαν να έχουν βγει από το Pinterest. “Πλέον βλέπουμε τις τέλειες στιγμές των φίλων μας. Γυρνάμε από τη δουλειά και βάζουμε κουρασμένες τις πυτζάμες μας, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε την φίλη μας να ανεβάζει φωτογραφίες από το τέλειο πάρτι της. Αυτό αυτόματα σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Πλέον, δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας μόνο με τις διάσημες, αλλά και με την γειτόνισσα ή την φίλη μας”. Όλα ξεκινάνε με το πρέπει. “Πρέπει να φτιάξω κουλουράκια ή πρέπει να είχα πάρει προαγωγή μέχρι τώρα”. Σύμφωνα με την O’ Donnell αυτό το πρέπει, δεν έχει καμία θέση στο λεξιλόγιό σου.

5. Επίτρεψε στον εαυτό σου να τα κάνει λάθη
Η Gould πριν μερικές ημέρες μοιράστηκε στο Instagram πως είχε ένα σημαντικό ραντεβού και έχασε σχεδόν ολόκληρη την παράσταση της κόρης της. “Έφτασα εκεί λίγο πριν κατέβει η κουρτίνα. Είπα στον εαυτό μου πως μπορεί να το έχασα αλλά τουλάχιστον ήμουν εκεί. Ήθελα να την αγκαλιάσω σφιχτά και να δει το πρόσωπό μου. Μου είπε ότι έχασα την συναυλία κι εγώ της απάντησα πως το ξέρω αλλά τώρα είμαι εδώ”. Πρέπει να δίνεις στον εαυτό σου το δικαίωμα να πάρει αποφάσεις χωρίς να φοβάσαι ότι είσαι απαίσια μαμά.

Read More

And More