7 σημάδια ότι θα γίνει πολύ δημιουργικό!

Το βλέπεις να ζωγραφίζει όλη μέρα και αναρωτιέσαι από πού αντλεί έμπνευση και δημιουργεί το δικό μου το κόμικ. Ποια είναι τα ερεθίσματα και πώς μπορεί να κάνει καταπληκτικά σχέδια, χωρίς να έχει ρωτήσει εσένα ή τον μπαμπά του. Το ακούς να σιγοτραγουδά τους στίχους ενός τραγουδιού που άκουσε μία φορά. Να χορεύει στη μελωδία του, χωρίς να ξέρει τις συγκεκριμένες κινήσεις.

Αν το παιδάκι σου κάνει κάτι από τα παραπάνω (ή ακόμη και όλα), τότε να είσαι σίγουρη ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει πολύ δημιουργικό. Ποια είναι, όμως, τα πιο βασικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι ανατρέφεις ένα μικρό καλλιτέχνη;

– Φτιάχνει το δικό τους παραμύθι. Αν το βλέπεις να κάθεται στον καναπέ και το βλέμμα του να υποδηλώνει ότι είναι “κάπου άλλου”,τότε,ναι, φτιάχνει το δικό του κόσμο. Πρόσφατη έρευνα του Συλλόγου Επιστημόνων Αμερικής έδειξε ότι όσα μικρά παιδάκια συνθέτουν με τη φαντασία τους το δικό τους βασίλειο είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί και καινοτόμοι. Για αυτό, άφησε το να ονειροπολεί. Εξάλλου, κάθε μικρό παιδάκι έχει δικαίωμα στη φαντασία.

– Προτιμά τα πιο σύνθετα παιχνίδια. Δεν περιορίζεται στο γκρινιάρη και στο φιδάκι. Αντιθέτως, το αγαπημένο του παιχνίδι θα είναι τα κλασσικά τουβλάκια. Και αν αναρωτιέσαι το γιατί σου έχω την απάντηση. Γιατί, μπορεί να τα τοποθετήσει, όπως θέλει εκείνο. Να συνδυάσει τα αγαπημένα του χρώματα και να δημιουργήσει το δικό του κάστρο. Δεν αισθάνεται ότι οι κανόνες τον περιορίζουν.

– Είναι υπερκινητικό. Για την ακρίβεια, δεν μπορεί να κάτσει στη θέση του για πάνω από δύο λεπτά συνεχόμενα. Και προτού το μαλώσεις, γιατί κουράζεσαι να το κυνηγάς, κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι το παιδάκι σου ίσως να είναι ο επόμενος Justin Bieber.

– Σε γεμίζει με ιδέες. Του ζητάς να σε βοηθήσει σε ένα project, για το οποίο παλεύεις να βρεις την καλύτερη ιδέα μέρες. Και εκεί που περιμένεις το παιδάκι σου ή να προτείνει κάτι συνηθισμένο ή απλά να σκεφτεί κάτι της στιγμής, αρχίζει ο καταιγισμός από ιδέες, που ούτε εσύ η ίδια δεν μπορούσες να σκεφτείς. Αν σου έχει συμβεί, τότε δεν είναι απλά έξυπνο, αλλά και δημιουργικό.

-Του θέτεις ένα δίλημμα και προτείνει πολλές εναλλακτικές. “Αγάπη μου πρέπει να κάνεις ή το Α ή το Β” του λες. Έλα μου, όμως, που το παιδάκι σου έχει και τρίτη και τέταρτη (μη σου πω και πέμπτη) επιλογή. Και φυσικά, ο θαυμασμός σου σε κάνει να ξεχνάς τι του ζήτησες αρχικά.

-Θέτουν τους δικούς τους κανόνες. Η αλήθεια είναι ότι μία δημιουργική φύση δύσκολα θα ακολουθήσει τους κανόνες της μαμάς και του μπαμπά. Συνήθως, προτιμά να βάζει τους δικούς του κανόνες, να θέτει τα δικά του όρια και να μη δέχεται εύκολα να ακολουθήσει τους υπόλοιπους. Δες, όμως, και μία πιο θετική οπτική αυτής της στάσης.

-Το αγαπημένο του μάθημα είναι τα εικαστικά. Εσύ το κυνηγάς να μάθει την προπαίδεια, όμως, εκείνο, τρέχει για να ζωγραφίσει. Μήπως η αγαπημένη του δασκάλα είναι εκείνη των εικαστικών; Καθόλου τυχαίο.

Άφησε το παιδί να ανακαλύψει τις κλίσεις και τα ταλέντα του και οδήγησε το εκεί που το οδηγεί η ψυχούλα του!

Read More

And More