8 κόλπα για να καταλάβεις ότι σου λέει ψέματα

Θάρρος ή αλήθεια; Αλήθεια ή ψέματα; Δύο παιχνίδια που ήταν (και είναι) η συντροφιά σου. Η παρέα σου, τα βράδια εκείνα, που όλα τα παιδάκια της τάξης μαζεύονταν σε ένα σπίτι, για ένα πάρτι. Σήμερα, με τα χρόνια να έχουν περάσει (μη σε πιάσει κατάθλιψη), βλέπεις ότι τη θέση εκείνης της εποχής έχει καταλάβει ο μικρός σου ήρωας. Το παιδάκι σου. Φυσικά, και δεν είναι πρόβλημα να παίζει “αλήθεια ή ψέματα”. Είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεκολλήσει από την οθόνη του υπολογιστή, του κινητού και οποιοδήποτε άλλου gadget.

Η κατάσταση αρχίζει να μπλέκεται, όταν διαπιστώνεις ότι τα μικρά του ψεματάκια δε σταματούν με τη λήξη του παιχνιδιού. Αντιθέτως, συνεχίζονται μέσα στην ημέρα. Το ένα διαδέχεται το άλλο και εσύ δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς πότε το παιδί σου είναι ειλικρινές και πότε τροποποιεί λίγο την πραγματικότητα, ανάλογα με το πως το συμφέρει. Γιατί, και αυτό δε θέλει να σου πει κάτι που ξέρει πως θα το οδηγήσει στην τιμωρία. Θέλει να την αποφύγει.

Όμως, επειδή ο Θεός δεν αγαπά μόνο το παιδί, αλλά και το γονέα, υπάρχουν μερικά πολύ έξυπνα κόλπα, τα οποία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις εάν σου λέει την αλήθεια ή εάν έχει γίνει ο επόμενος Πινόκιο.

Το πιο βασικό που οφείλεις να κάνεις είναι να το παρατηρήσεις προσεκτικά τη στιγμή που το στοματάκι του είναι έτοιμο να πει το ψεματάκι του.

– Όταν ένα παιδί μεταμορφώνεται σε Πινόκιο, δε θα σε κοιτάξει στα μάτια. Όντας, ακόμα, αθώο, ένα παιδάκι δεν μπορεί να σε κοιτάξει ευθεία στα μάτια και να πει ψέματα. Έχεις, λοιπόν, το πρώτο hint.

– Χαμηλώνει τον τόνο της φωνής του. Παρατηρείς μία αλλαγή στην ένταση της φωνής του; Μήπως, ενώ μιλάει δυνατά, ξαφνικά, κάποιες προτάσεις τις λέει λίγο πιο χαμηλόφωνα;

– Φλυαρεί χωρίς λόγο. Προσπαθεί να εμπλουτίσει την ιστορία του με λεπτομέρειες που δεν έχουν άμεση σχέση με αυτό που το ρώτησες; Γίνε λίγο πιο πονηρή και σκέψου το “γιατί”…

– Αργεί να σου απαντήσει. Του κάνεις μία ερώτηση στις δώδεκα και η απάντηση έρχεται μετά τη μία; Οops, γιατί άραγε; Για να σκαρφιστεί, εκείνη τη στιγμή, το ψεματάκι του.

– Παίζει με τα χέρια του, ξύνει τη μύτη του, δαγκώνει τα χείλη του, πιάνει, χωρίς λόγο, τα μαλλιά του. Κινήσεις που φανερώνουν αμηχανία. Και ένα ψέμα πλανάται στην ατμόσφαιρα. Αυτό που θα πει το παιδάκι σου, όταν κάνει τις παραπάνω κινήσεις.

– Όταν ζητάς παραπάνω πληροφορίες από το παιδί σου, επικρατεί σιωπή. Και μετά, δεν μιλάμε πολύ…

– Προσπαθεί να αλλάξει θέμα. Μόλις έρθει σε δύσκολη θέση, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή σου και να οδηγήσει τη συζήτητη αλλού, για να ξεχάσεις τι το ρώτησες. Πονηρό το παιδάκι σου…

– Έχεις την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Η εσωτερική σου φωνή, το ένστικτο σου σε “τσιμπά”. Σου δημιουργεί την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά. Και, μάλλον έχει δίκιο.

 

 

Read More

And More