Τα πιο συνηθισμένα λάθη που όλοι οι νέοι γονείς κάνουν! Εσύ;

Ποιος γονέας δε θέλει να γίνει ο τέλειος γονέας; Ο καλύτερος; Εκείνος που θα τα κάνει όλα σωστά; Θα σου απαντήσω εγώ (αν και, μεταξύ μας, νομίζω ότι γνωρίζεις την απάντηση): κανένας. Και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι ότι έχεις λάθος στόχο. Άλλωστε, αυτό που θες είναι να προσφέρεις χαμόγελα στα παιδάκι σου και να το βλέπεις χαρούμενο. Όμως, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο: Ότι τα μωρά δε γεννιούνται παρέα με ένα εγχειρίδιο ή οδηγίες χρήσης. Όλα τα μαθαίνεις στην πράξη. Επίσης, το να γίνεις τέλειος γονέας είναι μία ουτοπία, αφού κανένας σε αυτή τη ζωή δεν είναι αλάνθαστος.

Έχοντας στο μυαλό σου τα συνηθέστερα λάθη, ίσως αυτά που έκαναν και οι γονείς σου σε εσένα, θα καταφέρεις, την κρίσιμη στιγμή, να αποφύγεις περίπου τα μισά από αυτά. Αν πάλι, δεν τα θυμάσαι, σου έχουμε μαζέψει μερικά, για να τα επαναφέρεις στη μνήμη σου και να μην τα κάνεις (ελπίζουμε τουλάχιστον).

– Ξυπνάς το μωρό για να το θηλάσεις, αν και γνωρίζεις ότι μετά θα κοιμηθεί πολύ δύσκολα. Εντάξει, μάνα είσαι και έχεις την αγωνία σου, μήπως, όμως, να εμπιστευτείς τον παιδίατρο που σου έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι τις πρώτες ημέρες ζωής πρέπει να κοιμούνται πολλές ώρες τη νύχτα;

– Το κρατάς ξύπνιο όλη την ημέρα, για να κοιμηθεί ευκολότερα τη νύχτα. Μέγα λάθος. Έρευνες έχουν δείξει ότι άμα το αφήσεις να τρέχει όλη την ημέρα, το μωρό σου θα βρίσκεται σε κλίμα υπερέντασης. Και δε θα κλείνει εύκολα τα μάτια του…

– Δεν το αφήνεις να κλάψει. Υπερβολικά λογικό, αφού όλοι μας ταυτίζουμε το κλάμα με τον πόνο και τη θλίψη. Όταν ένα μωρό κλαίει, δε σημαίνει ότι πάντα συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος ανησυχίας. Μπορεί να κλαίει, επειδή είδε κάτι στο δωμάτιο του και τρόμαξε ή απλά επειδή θέλει την προσοχή σου.

– Τσακώνεστε μπροστά στο μωρό. Μπορεί να πιστεύεις ότι το μωρό σου δεν καταλαβαίνει, όμως από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Πάντως, οι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και ένα μωρό τριών μηνών μπορεί να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά ανάμεσα στους γονείς του.

– Ακούς τις συμβουλές λάθος ατόμων. Το ότι κάποιος το παίζει ειδικός, δε σημαίνει ότι είναι κιόλας. Φίλτραρε αυτά που σου λένε και εμπιστεύσου το ένστικτο σου. Δεν πέφτει έξω.

– Πιστεύεις ότι έχει συνέχεια πυρετό. Αν το θερμόμετρο δείξει 36.8, το μωρό σου δεν έχει κάτι. Μπορεί να ακούμπησε το καλοριφέρ ή ένα ζεστό αντικείμενο. Άρχισε να ανησυχείς από 37.5 και πάνω.

– Πανικοβάλλεσαι πολύ εύκολα. Το άφησα τελευταίο, για να σου μείνει λίγο περισσότερο στο μυαλό. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις ενός μωρού μπορούν να ταράξουν αρκετά ένα νέο γονέα. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να σε αγχώνει αν το μωρό σου φτύσει το φαγητό του. Άλλωστε, όλοι οι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ένα μωρό είναι αρκετά πιο ανθεκτικό σε σχέση με έναν ενήλικα.

Μήπως, είδες τον εαυτό σου σε κάποια από αυτά;

Read More

And More