Ακολούθησε αυτές τις 3 συμβουλές για να διαχειριστείς τις εναλλαγές συναισθημάτων του έφηβού σου

Η εφηβεία είναι η πιο ευαίσθητη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Αγόρια και κορίτσια βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει και δεν μπορούν πια να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, τα οποία είναι πιο έντονα από ποτέ. Η περίοδος αυτή όμως δεν είναι δύσκολη μόνο για τους ίδιους τους εφήβους, αλλά και για τους γονείς τους που θα πρέπει να διαχειριστούν όλες τις αλλαγές στην ψυχολογία των παιδιών τους, που μπορεί την μια στιγμή να είναι απολύτως χα;χαρούμενα και την επόμενη να έχουν νεύρα.

Αν μεγαλώνεις κι εσύ έναν έφηβο ή μια έφηβη, θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει όλες αυτές τις απότομες αλλαγές στην ψυχολογία τους και ίσως πολλές φορές να αντιδράς το ίδιο παρορμητικά με εκείνους. Δεν είναι εύκολο άλλωστε να μπορείς να διαχειριστείς όλα αυτά τα μεγάλα συναισθήματα που βιώνουν σε καθημερινή βάση. Για να μην πελαγώνεις όμως και να μην πέφτεις “θύμα” όλων αυτών των συναισθημάτων, ακολουθούν τρεις συμβουλές, για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων που έχει το εφηβάκι σου…

Μην χάνεις την ψυχραιμία σου

Προσπάθησε να επικεντρώνεσαι στο πως θα αντιδράσεις στις εναλλαγές συναισθημάτων, πριν πας να διορθώσεις την συμπεριφορά τους. Ένας αποτελεσματικός τρόπος, είναι να μην χάνεις την ψυχραιμία σου, να έχεις τον έλεγχο και να είσαι υπομονετική με το παιδί σου. Μην παίρνεις προσωπικά όλα όσα μπορεί να πουν, δεν είναι προσωπική επίθεση σε σένα. Να τους συμπεριφέρεσαι με τον τρόπο που θες να συμπεριφέρεται το παιδί σου, δηλαδή με ηρεμία και ψυχραιμία. Να αντιλαμβάνεσαι αυτές τις αλλαγές στην ψυχολογία τους, ως συναισθηματική υπερφόρτωση και έλλειψη τρόπων για να το χειριστεί σωστά.

Μην εκπλήσσεσαι. Αν αρχίσεις κι εσύ να φωνάζεις όταν φωνάζει το παιδί σου, τότε μάντεψε τι θα κάνει. Θα προσπαθήσει να αμυνθεί φωνάζοντας ακόμα περισσότερο, για να μπορέσει να ακουστεί. Αν όμως, δεν χάσεις τον έλεγχο και διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, το πιο πιθανό είναι να μιμηθεί την συμπεριφορά σου, θα ηρεμήσει και θα αντιληφθεί πως κατανοείς αυτό που περνά. Δες το όλο αυτό ως μια ευκαιρία για να του δείξεις πως θα πρέπει να φέρεται.

Φέρσου έξυπνα

Οι περισσότεροι άνθρωποι φέρονται πιο λογικά όταν είναι χαλαροί και έχουν καλή διάθεση. Σκέψου αν ήθελες να ζητήσεις αύξηση, θα το έκανες όταν το αφεντικό σου έχει νεύρα; Έτσι θα πρέπει να φερθείς και με το παιδί σου, όταν έχει νεύρα ή αντιμετωπίζει μεγάλο άγχος. Δεν είναι λύση να αγνοήσεις την απρεπή αυτή συμπεριφορά, αλλά προσπάθησε να την σωστή στιγμή, για να αναφερθείς στο γεγονός. Μια διαδρομή με το αυτοκίνητο ή όταν είναι στο δωμάτιό τους και χαλαρώνουν. Το κλειδί είναι να μην είσαι επικριτική και να μην προβείς σε συμπεράσματα, χωρίς να ακούσεις τι έχουν να σου πουν, για να αποφύγεις μια τυχόν νέα έκρηξη.

Να ορίζεις σαφείς προσδοκίες

Αν και στους περισσότερους εφήβους αρέσει να δείχνουμε ενδιαφέρον για τη ζωή τους, είναι σημαντικό να υπάρχουν σαφείς προσδοκίες. Μίλα μαζί τους για το πώς αισθάνεσαι όταν σε σέβεται και δεν σου αντιμιλά, αλλά και για το όταν επιλέγουν να κάνει το αντίθετο. Είναι εντάξει να τους λες ότι σε πλήγωσαν. Ωστόσο, να εστιάζεις τη συζήτηση στη συμπεριφορά που θες να δεις στο παιδί σου και ξεκαθαρίσεις τις προσδοκίες σου. Ξεκίνα κάπως έτσι:

“Γεια σου, τώρα που μεγαλώνεις, μπορεί να διαφωνήσουμε σε μερικά πράγματα. Η διαφωνία δεν είναι κάτι κακό. Αυτό που δεν είναι εντάξει είναι να αντιμιλάς και να μην με σέβεσαι. Περιμένω ότι, όταν διαφωνείς μαζί μου, θα μου το λες με σεβασμό. Αντί να μου αντιμιλάς ή να φωνάζεις όταν διαφωνούμε, ας συζητήσουμε για αυτό. Μπορούμε ακόμη να περιμένουμε μέχρι να είμαστε ήρεμοι”.

Να παρέχεις το κίνητρο και την ενθάρρυνση στο εφηβάκι σου να έχει τις δικές του προσδοκίες. Καθώς το παιδί σου αρχίζει να καταλαβαίνει τις προσδοκίες που έχεις θέσει γι’ αυτό, θα είναι πρόθυμο να ακούσει και να δεχτεί περισσότερο την καθοδήγησή σου.

Read More

And More