“Αν δεν κάτσεις φρόνιμα δεν θα ρθει ο Άγιος Βασίλης!”

Τα Χριστούγεννα είναι ίσως από τις πιο λατρεμένες εποχές για τα παιδιά. Με ανυπομονησία περιμένουν τον αγαπημένο τους άγιο για να τα γεμίσει δώρα. Έχετε, λοιπόν, σκεφτεί ότι αν τα απειλείτε ότι ο καλός τους άγιος δεν θα έρθει, καταστρέφετε τελικά όλο το νόημα των εορτών;

Κάποτε οι γιαγιάδες απειλούσαν τα παιδιά ότι αν δεν φάνε το φαγητό τους ή αν δεν καθίσουν φρόνιμα, θα φωνάξουν τον αράπη για να τα τρομάξει! Σήμερα, βέβαια, που τα παιδιά κάθονται στο ίδιο θρανίο με έγχρωμους συμμαθητές τους η απειλή αυτή εκτός από ρατσιστική έχει χάσει και το νόημά της. Είδαν και απόειδαν, λοιπόν, οι γονείς και βρήκαν ένα νέο, λεκτικό τρόπο συνετισμού των παιδιών τους. Κάθε τέτοια εποχή ακούω πολλές μαμάδες και μπαμπάδες να «απειλούν» τα παιδιά τους ως εξής: «Αν δεν μαζέψεις τα παιχνίδια σου (ή δεν φας το φαγητό σου ή δεν είσαι φρόνιμος), ο Άγιος Βασίλης δε θα ’ρθει φέτος». Και φυσικά ξέρουμε τι συνεπάγεται αυτό: Νo Santa, no δώρα!

Γιατί πρέπει να αλλάξετε τακτική;

Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο απελπισμένος είναι ένας γονιός όταν φθάνει να πει στο παιδί του ότι δεν θα πάρει δώρα αυτά τα Χριστούγεννα. Μεταξύ της 100ής και 101ης σκανταλιάς και αφού έχετε βαρεθεί να τα κυνηγάτε από πίσω για να μείνουν φρόνιμα, αναγκάζεστε να καταφύγετε στα μεγάλα μέσα! Είναι μια απολύτως κατανοητή τακτική, δυστυχώς, όμως, καθόλου έξυπνη!

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, η πειθαρχία έχει να κάνει με τη διδαχή και όχι με την απειλή. Με άλλα λόγια, συνετίζεις ένα παιδί διδάσκοντάς το τι είναι σωστό και τι όχι, απειλώντας το κάθε φορά που κάνει κάτι κακό. Με το να εμπλέξει ένας γονιός σε μια προειδοποίηση προς το ανυπάκουο παιδί του ένα αγαπημένο του είδωλο, όπως είναι ο Άγιος Βασίλης ή ακόμη και ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης, του στερεί κάθε χαρούμενη παιδική ανάμνηση που έχει συνδέσει με αυτά τα είδωλα. Είστε, λοιπόν, σίγουροι ότι θα θέλατε το παιδί σας, μεγαλώνοντας, κάθε φορά που ακούει Άγιος Βασίλης να κρύβεται στην ντουλάπα;

Λογική κι ευαισθησία

Κάθε υποτιθέμενη απειλή συνετισμού πρέπει να έχει λογική. Το να του πείτε ότι δεν θα πάρει δώρα αυτά τα Χριστούγεννα, εκτός από το ότι δεν έχει κανένα διδακτικό αντίκρισμα, είναι μια καθαρή κακία! Εξίσου κακή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε την απειλή του γιατρού ή του αστυφύλακα. Το παιδί σας πρέπει να μάθει να εμπιστεύεται το γιατρό ή τον αστυφύλακα –όχι να τους φοβάται– όσο κι αν είναι πειρασμός να το φοβερίζετε ότι θα φέρετε τα ΜΑΤ όταν έχει ξεσπάσματα! Γι’ αυτό, κάθε φορά που συμπεριφέρεται άσχημα, συνετίστε το άμεσα με μια λογική «ποινή».

Ένα ανεκτίμητο δώρο

Καθώς ψάχνετε για το δώρο θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης φέτος, σκεφτείτε τι δώρο μπορείτε να τους κάνετε ως γονείς και θα διαπιστώσετε ότι έχετε τη δυνατότητα να τους χαρίσετε κάτι ανεκτίμητο, που θα το έχουν για όλη τους τη ζωή: την υπευθυνότητα. Κάθε μάθημα ζωής που τους δίνετε είναι ένα δώρο, για το οποίο θα σας ευγνωμονούν όταν μεγαλώσουν.

Αγιοβασιλιάτικη εξυπνάδα
Αφού αποβάλετε την απειλητική σας διάθεση ενάντια στον άγιο, τι θα λέγατε να τον χρησιμοποιήσετε υπέρ σας; Αντί να τα απειλήσετε, λοιπόν, ότι φέτος θα πάει σε άλλη καμινάδα, καλύτερα δελεάστε τα! Έχει διαφορετική χροιά μια απειλή από μια θετική διαπίστωση. Αντί να πείτε «ή θα καθίσεις φρόνιμα ή δεν έχει δώρα», πείτε του «αν συμπεριφερθείς ωραία, ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει ένα σπέσιαλ δώρο». Δώστε του την ευκαιρία να επιλέξει. Με άλλα λόγια, πετάξτε του το μπαλάκι! Αν το παιδί σας αντί να τελειώνει τα μαθήματά του περνάει ατέλειωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση και εσείς με τίποτα δεν μπορείτε να το ξεκολλήσετε, σκεφτείτε αλλιώς! Πείτε του ποιες είναι οι εναλλακτικές του:
-Θα διαβάσει και θα μετά θα δει ό,τι θέλει
-Θα είναι επιμελής κάθε μέρα και ο Άγιος Βασίλης θα του φέρει και δεύτερο δώρο
-Θα συναντήσει τον αγαπημένο του άγιο, αρκεί να μπορέσει να του αποδείξει ότι ήταν φρόνιμο και υπεύθυνο παιδί!

Χριστουγεννιάτικες σκέψεις
Βάλτε το στη διαδικασία να σκεφτεί. Κάποια στιγμή που θα είναι ήρεμο και φρόνιμο ζητήστε του να σκεφτεί τι ακριβώς περιμένει τα Χριστούγεννα και τι νομίζει ότι πρέπει να κάνει για να το κερδίσει. Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να δείξει απίστευτη ωριμότητα και να σας ανακοινώσει ένα λογικό δώρο ως ανταμοιβή για το ότι θα διαβάζει χωρίς φασαρίες και θα τρώει τα λαχανικά του. Από την άλλη, μπορεί να εκμεταλλευτεί την περίσταση για να σας ζητήσει κάτι παράλογο, χωρίς να δεχτεί να κάνει καμία παραχώρηση. Ακούστε κάθε του σκέψη χωρίς να την κριτικάρετε, είτε είναι λογική είτε παράλογη. Μετά εξηγήστε του ότι κάθε χρόνο ο Άγιος Βασίλης φέρνει στα παιδιά δώρα ανάλογα με το πώς συμπεριφέρθηκαν όλο το χρόνο. Άρα θα πρέπει να είναι προσεκτικό στο τι ζητάει. Πείτε του ότι εσείς θα γράψετε στον Άγιο Βασίλη όλα τα καλά και τα κακά και θα τον αφήσετε να αποφασίσει!

Βάλτε τα στο πνεύμα των εορτών!
Και αυτά τα Χριστούγεννα θα χρειαστείτε κάθε δυνατή βοήθεια για να δημιουργήσετε μια όμορφη ατμόσφαιρα για την οικογένειά σας. Γιατί, λοιπόν, να μη σας βοηθήσουν και τα παιδιά; Ένα ωραίο μάθημα υπευθυνότητας είναι να τους ζητήσετε να βοηθήσουν για να φτιάξετε ένα ωραίο σπίτι, που ο Άγιος Βασίλης θα θέλει να επισκεφθεί. Ζητήστε τους λογικά πράγματα, όπως να μαζεύουν τα παιχνίδια και τα ρούχα τους ή να στρώνουν το κρεβάτι τους. Όταν διαπιστώσετε ότι το κάνουν, δηλώστε το, αποφεύγοντας τους υπερβολικούς επαίνους του τύπου: «Είμαι πολύ περήφανη για σας που στρώσατε τα κρεβάτια σας», γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνουν πράγματα για να σας ευχαριστήσουν και όχι γιατί έτσι είναι το σωστό.
Να είστε σίγουροι ότι όσο πιο θετική στάση κρατάτε απέναντι στις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών σας, τόσο το καλύτερο ώστε να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα!
Όταν, λοιπόν, ξημερώσει με το καλό η μέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς θα απολαύσετε με την οικογένειά σας τα πιο όμορφα και δημιουργικά Χριστούγεννα, πάντα συντροφιά με τον Άγιο Βασίλη!

Read More

And More