Από την πάνα στο γιο γιο: Πως να κάνεις πιο εύκολη τη μετάβαση

Μία από τις πιο απαιτητικές δοκιμασίες που κάθε γονιός καλείται να αντιμετωπίσει είναι αυτή της μετάβασης από την πάνα στο γιο γιο. Είναι λίγο αγχωτική, καθώς αρκετοί – ίσως και εσύ – δεν γνωρίζουν σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει, προκειμένου το μικρό τους να αποχωριστεί την πάνα του. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται άγχος και βιασύνη. Γιατί, και αυτή η διαδικασία θέλει κυρίως τρόπο και λιγότερο… κόπο. Για αυτό, σήμερα σου έχουμε μερικές συμβουλές, για να κάνεις την μετάβαση αυτή… παιχνιδάκι

 

 

Πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα…

  • Η στιγμή που το μικρό σου θα ενοχληθεί σχεδόν αμέσως από την λερωμένη του πάνα και θα εκφράσει τη διαμαρτυρία του με λεκτικό τρόπο ή όχι είναι η στιγμή – ορόσημο που θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς ότι η σειρά της τουαλέτας έφθασε.
  • Μήπως διατηρείται στεγνό για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα; Αν ναι, γνωρίζεις πολύ καλά πιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Αν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και την ώρα του ύπνου, the time has come!
  • “Τι είναι αυτά μέσα στην ντουλάπα;” θα αναρωτηθεί, περπατώντας σιγά – σιγά προς τα μυρωδάτα ρούχα, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την επιθυμία του να αποχωριστεί την κλασική του πάνα.

Πώς θα κάνεις τη διαδικασία απλή…

Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και επειδή το παιδί σου είναι ακόμα αρκετά μικρό, προσπάθησε να μην έχεις πολλές απαιτήσεις και το σημαντικότερο μην αντιδράσεις υπερβολικά, αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη, δεύτερη ή την δέκατη επανάληψη. Κάθε παιδί θέλει το χρόνο του. 

Πρώτο στάδιο: – Αρχικά, δείξε στο μικρό σου πώς να κάθεται σωστά πάνω στο γιο γιο, αλλά με τα ρούχα, τις δύο πρώτες ημέρες, ούτως ώστε να αισθανθεί άνετα με το νέο αυτό μέρος που καλείται να κάνει την ανάγκη του. Μόλις περάσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, εξήγησε στο μικρό σου ότι έφθασε η στιγμή να αφαιρέσει εντελώς τα ρούχα του, προκειμένου το γυμνό του δερματάκι να συνηθίσει την υφή και την αίσθηση που δημιουργεί το γιο γιο.

– Όσον αφορά το τελευταίο, φρόντισε αυτό που θα αποκτήσεις να έχει χρώμα που του αρέσει και ίσως και μερικά παιχνιδιάρικα σχεδιάκια, προκειμένου να κινητοποιηθεί η περιέργεια του και να κάθεται στο γιο γιο με όρεξη. Yay!

– Παράλληλα, με την εβδομάδα εξοικείωσης παιδιού και γιογιού, προσπάθησε να το κάνεις να παρατηρεί την παρακάτω διαδικασία: Μόλις κάνει τις κενώσεις του στην πάνα και εσύ σπεύδεις να την αλλάξεις, να μεταφέρεις την βρώμικη πάνα μέσα στο γιο γιο. Στόχος; Να καταλάβει το νηπιάκι σου ότι πλέον θα καταλήγουν εκεί. 

– Μην υποτιμάς τη δύναμη του τραγουδιού. Τα παιδιά αγαπούν τις μελωδίες, ειδικά αν προέρχονται από το στόμα του πιο αγαπημένου τους ανθρώπου, από εσένα. Για αυτό, όσο το μικρό σου βρίσκεται πάνω στο γιο γιο, άφησε τη φωνούλα σου να γίνει η πιο γλυκιά του συντροφιά και να μετατρέψει τη διαδικασία σε παιχνίδι. 

Δεύτερο στάδιο: Αν το παιδί σου δεν είναι ιδιαίτερα θετικό απέναντι στο γιο γιο ή μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα το βαρεθεί, μην απογοητευτείς. Αντίθετα, προσπάθησε να το πείσεις να χρησιμοποιήσει αμέσως τη λεκάνη, αφού, όμως, έχεις αποκτήσει από την προηγούμενη ημέρα, ένα ειδικό στεφάνι, για να μικρύνεις τη διάμετρο της και τις πιθανότητες ατυχημάτων. 

Τρίτο στάδιο: Αν δουλεύεις και η γιαγιά ή ο παππούς φροντίζουν για μερικές ώρες την ημέρα το μικρό, ενημέρωσε τους σχετικά με την απόφαση σου να περάσετε στο στάδιο των εσωρούχων, να μην χρησιμοποιήσουν πάνα, αν χρειαστεί να αλλάξουν το παιδί, προκειμένου να μην ξαναγυρίσει στο ένδυμα που προσπαθείτε μαζί να κόψει.

 

 

Read More

And More