Αποχαιρετώντας τις πάνες

Το βήμα προς την κατάκτηση της… ανεξαρτησίας είναι πολύ σημαντικό. Δες με ποιους τρόπους μπορείς να το “εκπαιδεύσεις” να περάσει από την πάνα στον κόσμο των μεγάλων. Μεταξύ δύο και τριών ετών το παιδί αρχίζει σταδιακά να χρησιμοποιεί την τουαλέτα από μόνο του.

– Αρχικά αγόρασε ένα γιογιό ή ένα παιδικό κάθισμα για την τουαλέτα για να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση. Διάλεξε τον εξοπλισμό μαζί με το παιδί για να δεις τι προτιμά κι εκείνο.
– Προσπάθησε να το βοηθήσεις να εξοικειωθεί με τη διαδικασία εξηγώντας του με ευχάριστο τρόπο τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Άφησε το να τοποθετήσει το γιογιό στο χώρο που θα αισθάνεται πιο άνετα.
– Βοήθησε το να δεχτεί τη διαδικασία στη ρουτίνα της καθημερινότητάς του, επαναλαμβάνοντας τα… “μαθήματα” συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα. Άφησε το να το δει σαν παιχνίδι, τραβώντας π.χ. το καζανάκι αν του αρέσει.
– Γίνε το… πρότυπο του! Τα παιδιά συνηθίζουν να μιμούνται τις ενήλικες συνήθειες, οπότε άφησε το να σε… παρακολουθήσει. Άφησε ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου, ο μιμητισμός και η περιέργεια του θα φροντίσουν για τα υπόλοιπα.
– Χρησιμοποίησε τα παιχνίδια του για να του δείξεις το… δρόμο. Τα παιδιά ταυτίζονται με τις κούκλες τους οπότε ένα κουκλάκι που διακόπτει το παιχνίδι για να επισκεφτεί την τουαλέτα, μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα.
– Δημιούργησε μια οικεία ατμόσφαιρα στην τουαλέτα, τοποθετώντας εκεί κάποια από τα αγαπημένα του αντικείμενα. Μείνε μαζί του μέχρι να τελειώσει κάνοντάς του παρέα είτε διαβάζοντας του ένα βιβλίο είτε απλώς συζητώντας.
– Άφησέ το να κυκλοφορεί γυμνό ή μόνο με το εσώρουχο για να αντιλαμβάνεται ευκολότερα τα ατυχήματα.
Ένα λάθος που συχνά κάνουμε ως γονείς είναι πως μεταφέρουμε το άγχος μας στα παιδιά λόγω της επιθυμίας μας να τα δούμε να ανεξαρτητοποιούνται. Η σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη διαφέρει από παιδί σε παιδί όποτε καλό είναι να αποφεύγεις τις συγκρίσεις και την πίεση που πιθανόν να επιβραδύνουν τη διαδικασία.
Να θυμάσαι πως μέχρι το παιδί να συνηθίσει θα συμβούν διάφορα… ατυχήματα. Εξήγησε του πως κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβεί και μην το κάνεις να νιώσει ντροπή. Και επειδή κάθε διαδικασία ανταμοιβής αποτελεί ισχυρό κίνητρο, κάθε φορά που τα καταφέρνει ενθάρρυνε το με φιλιά, αγκαλιές και πολλά μπράβο.

Read More

And More