Δραστηριότητες στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος ομορφιάς, λάμψης, αγάπης… Κι όσο και αν κάποιες φορές κουράζουν ή αφήνουν αδιάφορους τους ενήλικες, για τα παιδιά παραμένουν πάντα ξεχωριστά, ιδιαίτερα και μαγικά.

Γιατί οι μέρες των Χριστουγέννων για τα παιδιά είναι συνυφασμένες με δώρα, φώτα, γλυκά, ελεύθερο χρόνο και πάνω από όλα με την ευκαιρία να περάσουν όμορφες στιγμές με την οικογένειά τους. Και παρόλο που κατά την παιδική ηλικία είναι δύσκολο να συγκρατήσουμε ολοκληρωμένες αναμνήσεις γεγονότων, αποθηκεύουμε και θυμόμαστε μυρωδιές, χρώματα, συναισθήματα που μας συντροφεύουν στην ενήλικη ζωή. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι γονείς να δημιουργούν κατά την περίοδο των εορτών όμορφες στιγμές για τα παιδιά τους, στιγμές που θα περικλείουν το πνεύμα και το νόημα των Χριστουγέννων και θα τους μείνουν αξέχαστες…!

Τι μπορείτε να κάνετε;

Η Ψυχολόγος, Αγγέλικα Αποστολοπούλου προτείνει:

Οι γονείς και ιδιαίτερα οι μαμάδες μπορούν να φτιάξουν με τα παιδιά τους χριστουγεννιάτικα γλυκά διδάσκοντάς τους την αξία της παράδοσης, αλλά και χαρίζοντας τους όμορφες μυρωδιές που θα πλημμυρίσουν το σπίτι αλλά και τη μνήμη τους. Άλλωστε η όσφρηση είναι μία αίσθηση που αποθηκεύεται έντονα και ανακαλείται εύκολα από τη μνήμη μας.
Επίσης, οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα μικρότερα παιδιά τα κάλαντα και να τα συνοδεύσουν στο «να τα πούνε», καθώς τα κάλαντα αποτελούν μέρος της παράδοσής μας, εκφράζουν το πνεύμα των Χριστουγέννων, δίνουν χαρά και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά.
Όλη η οικογένεια μπορεί να στολίσει μαζί το σπίτι και ειδικότερα το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το στόλισμα είναι μια διαδικασία που φέρνει όλα τα μέλη της οικογένειας κοντά και τους δίνει την ευκαιρία να μοιραστούν συναισθήματα χαράς και συντροφικότητας.
Οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν με τα παιδιά τους όμορφα δώρα και κάρτες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι τα παιδιά θα νιώσουν χρήσιμα και περήφανα για τον εαυτό τους βλέποντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν κάτι τόσο όμορφο και κυρίως θα διδαχθούν την αξία του να σκέφτεσαι και να προσφέρεις στους ανθρώπους που αγαπάς, ανεξάρτητα από την τιμή του δώρου.
Το εορταστικό αυτό κλίμα μπορεί να εμπλουτιστεί από το διάβασμα παραμυθιών, την παρακολούθηση ταινιών και θεατρικών παραστάσεων που θα βάλουν τα παιδιά για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, θα τους προσφέρουν στιγμές μαγείας και χαράς, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στην πνευματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Βόλτες στις στολισμένες γωνιές της πόλης θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να ζήσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο παραμύθι, να «χαθούν» μέσα στα φώτα, τα στολίδια, τα τραγούδια και τις εικόνες.
Οι γονείς μπορούν επίσης, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, να οργανώσουν χειμερινές εκδρομές στα χιόνια, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν περισσότερο το χριστουγεννιάτικο τοπίο, να παίξουν με το χιόνι, να γελάσουν και να διασκεδάσουν.
Η διοργάνωση παιδικών πάρτι και οι συναντήσεις με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα θα δώσουν στο παιδί τη δυνατότητα να βρεθεί με ανθρώπους που αγαπάει και ίσως δε βλέπει συχνά, μέσα σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής.
Πέρα όμως από τις διάφορες δραστηριότητες, οι διακοπές των Χριστουγέννων προσφέρουν στα μέλη της οικογένειας την ευκαιρία να περάσουν μαζί περισσότερο χρόνο. Χρόνο να χαλαρώσουν, να συζητήσουν και να βρεθούν πιο κοντά. Ειδικότερα οι γονείς που δουλεύουν δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να φάνε όλοι μαζί με τα παιδιά τους ή να περάσουν μαζί τους στιγμές απόλυτης χαλάρωσης. Τα Χριστούγεννα μπορούν να απολαύσουν όλοι μαζί το πρωινό τους με ξεχωριστές γεύσεις, να παίξουν και να επικοινωνήσουν. Το παιδί χρειάζεται αυτόν τον ποσοτικό και ποιοτικό χρόνο με τους γονείς του, ώστε να νιώσει αγάπη, ασφάλεια, ζεστασιά.
Το νόημα των Χριστουγέννων έχει κυρίως να κάνει με την προσφορά και την αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο μας. Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν με τα παιδιά τους γηροκομεία ή ορφανοτροφεία και να προσφέρουν δώρα, ώστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι υπάρχουν και άνθρωποι λιγότερο τυχεροί, που νιώθουν μοναξιά και μπορούν να πάρουν μεγάλη χαρά από απλά πράγματα και ικανοποίηση από το ότι κάποιος απλά τους σκέφτηκε.
Τα Χριστούγεννα είναι μοναδικά, γι’ αυτό κάντε τα παιδιά σας να τα βιώσουν και να τα γευτούν με όλες τους τις αισθήσεις… Βλέποντας χριστουγεννιάτικα φώτα και στολίδια, ακούγοντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δοκιμάζοντας και μυρίζοντας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, αγγίζοντας παιχνίδια, δώρα, ανθρώπους…! Έτσι θα κουβαλάνε αυτές τις όμορφες αναμνήσεις για μια ζωή, θα αισθάνονται τυχερά που είχαν την ευκαιρία να τις ζήσουν και θα τις επιστρατεύουν στις δύσκολες στιγμές τους.

Read More

And More