Έφηβοι και σεξουαλικότητα

Η εφηβεία θεωρείται η ηλικία κατά την οποία το άτομο αφυπνίζεται σεξουαλικά και με αυτόν τον τρόπο ξεκινά η σταδιακή ωρίμανση του σεξουαλικού του ρόλου. Πως νιώθει ο έφηβος και πόσο βοηθάει η σωστή ενημέρωση στις μελλοντικές του σχέσεις;

Η Ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί:
Πως νιώθει ο έφηβος;
συναισθηματική κατάσταση αλλά και η συμπεριφορά του εφήβου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς πλήθος από βιολογικές, ορμονικές και σωματικές αλλαγές συμβαίνουν στα χρόνια αυτά.
-Αμφιθυμικά συναισθήματα, φόβου, άγχους, αγωνίας, ευχαρίστησης διακατέχουν τον έφηβο και τον μπερδεύουν αφού ενώ έχει ακούσει πολλά για το σεξ, γνωρίζει λίγα.
-Ο έφηβος διψά να ενηλικιωθεί, να ανεξαρτητοποιηθεί, να αναπτύξει τη δική του σεξουαλική ταυτότητα, να ερωτευτεί και να διαμορφώσει το δικό του εγώ.
-Βασικό χαρακτηριστικό της εφηβείας, είναι η αφύπνιση της σεξουαλικότητας. Η φυσιολογία των γεννητικών οργάνων, η ανατομία του ανδρικού και γυναικείου σώματος, ο αυνανισμός, το φλερτ, οι διαφορές και η σχέση με το άλλο φύλο, η αρχή της σεξουαλικής ζωής και το πέρασμα στην «πρώτη φορά», είναι βασικά θέματα που απασχολούν, όχι μόνο τη σκέψη του εφήβου, αλλά και του γονιού, που παρατηρεί με άγχος όλες αυτές τις αλλαγές και νιώθει αγωνία μπροστά στη σκέψη και στην εικόνα του παιδιού που σιγά σιγά μεγαλώνει.
Τι σκέφτονται οι γονείς;
-Η σεξουαλική αγωγή, είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο που αφορά εκτός από τα παιδιά και τους γονείς. Οι γονείς καθημερινά έρχονται σε αμηχανία, μη γνωρίζοντας ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα των παιδιών τους για το σεξ.
-Πολλοί γονείς αναμένουν με άγχος την είσοδο του παιδιού τους σε αυτή την ηλικιακή περίοδο και αγωνιούν για το πότε, με ποιο τρόπο, αλλά και για ποια θέματα θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους.
Στη σημερινή εποχή, οι έφηβοι έχουν αρκετή πληροφόρηση γύρω από το σεξ, ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι πηγές από τις οποίες αντλούν πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα είναι το διαδίκτυο και οι φίλοι. Το σεξ προβάλλεται σχεδόν απροκάλυπτα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα παιδιά μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου μπορούν εύκολα να αναζητήσουν πληροφορίες και να πάρουν λανθασμένα μηνύματα. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα η ανάγκη για σωστή, έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωση γύρω από ζητήματα σεξουαλικής αγωγής καθίσταται επιτακτική.
Τι να κάνετε;
-Είναι σημαντικό η σεξουαλική αγωγή, σημαντικό κεφάλαιο της οποίας είναι και η πρόληψη, να ξεκινήσει νωρίς από την παιδική ηλικία. Οι γονείς, αλλά και άλλοι κοινωνικοί φορείς, όπως για παράδειγμα το σχολείο, δεν χρειάζεται να περιμένουν να μπει το παιδί στην εφηβεία για να του μιλήσουν για θέματα σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Η μη επαρκής πληροφόρηση και οι περιορισμένες, στερεότυπες κοινωνικές αντιλήψεις δημιουργούν και συντηρούν άγνοια και ερωτηματικά, ενώ παράλληλα γεννούν ανασφάλεια, αισθήματα ενοχής και μύθους γύρω από τη σεξουαλικότητα.
ενημέρωση των ίδιων των γονιών γύρω από την έννοια της εφηβείας, τα στάδια που τη διέπουν, τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του παιδιού κατά την περίοδο της ήβης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους τρόπους προφύλαξης και αντισύλληψης θεωρείται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν και να ενημερώσουν κατάλληλα τα παιδιά τους, δημιουργώντας μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μαζί τους.
-Λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη το ηλικιακό στάδιο ανάπτυξης του παιδιού είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να συμβάλλουμε με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη και υιοθέτηση υγιών, λειτουργικών ρόλων, στάσεων και συμπεριφορών, βοηθώντας το παιδί, τον έφηβο και τον αυριανό ενήλικα να διαμορφώσει την ταυτότητά του και να ωριμάσει.
σωστή ενημέρωση για τη σεξουαλική ζωή, τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από το σεξ, την αντισύλληψη και την προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προετοιμάζουν τον έφηβο να δημιουργήσει στο μέλλον βαθιές και ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις.
-Με το να μιλήσουν οι γονείς για το σεξ στο παιδί τους, το ίδιο λαμβάνει το μήνυμα ότι οι γονείς του αποδέχονται τη σεξουαλικότητά του, είναι δίπλα του και το εμπιστεύονται.

Read More

And More