Hollywood: Το αλκοόλ στις αμερικανικές ταινίες και πώς η εικόνα επηρεάζει τα παιδιά

Η προώθηση του αλκοόλ από τις εταιρίες ποτών, με «όχημα» τις κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ, εμφανίζει μεγάλη αύξηση, καθώς έχει διπλασιασθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην προώθηση του αλκοόλ παρατηρείται στα φιλμ που είναι κατάλληλα για παιδιά, πράγμα που οι επιστήμονες θεωρούν ανησυχητικό. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Ντάρτμουθ του Νιου Χάμσαϊρ, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Τζέιμς Σάρτζεντ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο των Αμερικανικών Εταιρειών Παιδιατρικής στο Σαν Φρανσίσκο.

«Τα παιδιά και οι νέοι εκλαμβάνουν τους πρωταγωνιστές των ταινιών ως πρότυπα. Για τις εταιρείες των αλκοολούχων ποτών, όταν ένας αγαπημένος σταρ χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη μάρκα αλκοόλ, αυτή θα συνδεθεί με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οι νέοι θαυμάζουν στο είδωλό τους. Να γιατί δεν αποτελεί έκπληξη ότι το αλκοόλ διαφημίζεται τόσο πολύ μέσω των ταινιών και γιατί αυτές ακριβώς τις μάρκες προτιμούν να πίνουν οι νέοι» δήλωσε ο Σάρτζεντ.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις 100 ταινίες με τα μεγαλύτερα ετήσια έσοδα της τελευταίας εικοσαετίας. Διαπιστώθηκε ότι το κινηματογραφικό μάρκετινγκ του αλκοόλ έχει αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 5%, ενώ η συνολική αύξηση φθάνει το 92% κατά την περίοδο 1996-2015.

Η χρήση αλκοόλ προβάλλεται σχεδόν σε εννέα ταινίες στις δέκα (ποσοστό 87%), ενώ οι ηθοποιοί εμφανίζονται να πίνουν αλκοόλ στο 85% των ταινιών που είναι κατάλληλες για παιδιά. Συγκεκριμένες μάρκες προωθούνται τεχνηέντως σχεδόν στις μισές ταινίες (44%), με τρεις μάρκες (Budweiser, Miller, Heineken) να αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου (33%). Η Budweiser εμφανίζεται στο 15% των ταινιών που είναι κατάλληλες για παιδιά.

«Η αυξανόμενη κάθε χρόνο έκθεση στο αλκοόλ μέσω των ταινιών είναι ανησυχητική, επειδή έχει κατ’ επανάληψη δειχθεί ότι σχετίζεται με αυξημένη μελλοντική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και με υψηλότερα ποσοστά αλκοολισμού», δήλωσε η ερευνήτρια Σαμάνθα Κούκιερ και επεσήμανε ότι το ζήτημα πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές.

Πηγή: iatropedia.gr

Read More

And More