Παιδί στην εφηβεία: Πώς να διασκεδάσετε παρέα

Μπορεί η εφηβεία να είναι μια… ταραχώδης ηλικία και στο σπίτι να περνάτε από σαράντα κύματα με το εφηβάκι σας που αλλάζει συχνά διαθέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι μια περίοδος που μπορείς να χαρείς παρέα με το παιδί σου! Ίσα- ίσα, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ενδυναμώσετε τις σχέσεις σας και να περάσεις μαζί του πολύτιμο χρόνο, δείχνοντας πως είσαι κοντά του και μπορείς να είσαι διασκεδαστική μαμά και όχι μόνο η “επιβλητική” γονεϊκή φιγούρα που γνωρίζει!

Η πορεία προς την ενηλικίωση ενέχει τόσα πολλά σκαμπανεβάσματα που και για εσένα την ίδια είναι δύσκολο να δεχτείς πως το μικρό σου αρχίζει να… ανοίγει τα φτερά του. Αντί για τα οικογενειακά γεύματα το Σαββατόβραδο, το έφηβο παιδί σου αρχίζει να προτιμάει να κοιμηθεί σε ένα φίλο ή να πάει σινεμά. Εκεί που τα Σαββατοκύριακα συνηθίζατε να κάνετε όλοι μαζί εκδρομές ή να πηγαίνετε βόλτες και να βλέπετε παραστάσεις, ξαφνικά σας “παρατάει” για να πάει στο mall ή στο γήπεδο για να παίξει με την παρέα του. Όλα αυτά είναι δείγματα πως μεγαλώνει και εν μέρει… χειραφετείται, ενώ παράλληλα χρειάζεται την υγιή κοινωνικοποίηση και την παρέα των συνομηλίκων του! Μην φοβηθείς την αλλαγή, και εσύ τα ίδια έκανες και όλοι την ίδια διαδικασία ακολουθούμε πάνω – κάτω!

Για να μην νιώθεις, όμως, πως μένεις στην “απ’ έξω”, μπορείς να βρεις πολλούς τρόπους και κοινές δραστηριότητες που θα διατηρήσουν τη σταθερή επαφή σας ζωντανή, χωρίς να… δυσανασχετεί το παιδί, αλλά αντιθέτως να το απολαμβάνει!

Πάρε μερικές ιδέες για το πώς να περάσετε χρόνο μαζί!

Πήγαινε μαζί του σινεμά

Διάλεξε ακόμη και μία “σχολική” βραδιά (αν δεν θέλεις να μονοπωλείς τα Σαββατοκύριακά του) και βγείτε με το παιδί στον κινηματογράφο. Άφησέ το να διαλέξει την ταινία που θέλει να δει ή πρότεινέ του κάτι που ξέρεις ότι θα του αρέσει και ξεκινήστε για… βουτυρένιο ποπ- κορν και σούπερ διασκέδαση!

Πηγαίνετε σε αγώνες και τουρνουά
Αν το “εφηβάκι” σου ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό και παρακολουθεί μεγάλους αγώνες, κάν’ του ένα δώρο! Αγόρασε εισιτήρια για έναν αγώνα που γνωρίζεις ότι θα ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά και πηγαίνετε μαζί να τον απολαύσετε!

Καθιέρωσε μια βραδιά… πίτσας
Διάλεξε μια ημέρα της εβδομάδας που ξέρεις ότι η οικογένεια είναι σταθερά από νωρίς στο σπίτι και κάνε αφιέρωμα στην πίτσα! Φτιάξτε μαζί το δείπνο σας, αφήνοντας τον καθένα να επιλέξει τα υλικά για να δημιουργήσει την αγαπημένη του πίτσα και απολαύστε χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις τις… δημιουργίες σας.

Παίξτε μαζί ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι
Είναι σίγουρο πως κάπου μέσα στο σπίτι υπάρχει μια ηλεκτρονική κονσόλα, που μετά βίας “ξεκολλάει” από πάνω της το παιδί. Γιατί να μην κάνεις κι εσύ μια προσπάθεια να παίξεις έστω και ένα γύρο από τα παιχνίδια του; Θα το χαρείς τόσο εσύ, όσο και εκείνο με μεγάλη βεβαιότητα.

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια
Διαλέξτε ένα παιχνίδι γνώσεων ή στρατηγικής ή απλά κάτι διασκεδαστικό και προσκαλέστε όλη την οικογένεια να συμμετάσχει. Ακόμα και η αρχική άρνηση που μπορεί να προλάβει το έφηβο παιδί σου (είναι πολύ πιθανό να το… σνομπάρει), θα εξανεμιστεί σε χρόνο dt!

Οργάνωσε μια εξωτερική δραστηριότητα
Μια Κυριακή για paintball, μια σαββατιάτικη επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο, ένα πικ- νικ στο πάρκο, μια βραδιά για bowlling, ένα ματς τένις ή οτιδήποτε άλλο πιστεύεις πως ενδιαφέρει το παιδί και θα το έκανε χαρούμενο. Μια “εξόρμηση” που θα ευχαριστηθείτε μαζί!

Read More

And More