Πανελλήνιες: Ο Δρ. Μαζάνης συμβουλεύει για το τι πρέπει να τρώνε οι μαθητές!

Μήπως και το δικό σας παιδί δίνει εξετάσεις και ειδικά Πανελλήνιες; Πώς πρέπει να είναι η διατροφή του για να αντέξει ο οργανισμός του αυτή την επίπονη διαδικασία; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σάς συμβουλεύει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Κατά τη διάρκεια των μαθητικών εξετάσεων, ο οργανισμός του παιδιού μπαίνει σε μία “αθλητική” διαδικασία για να αντιμετωπίσεις τις αυξημένες υποχρεώσεις του στο πνευματικο στρες. Ο εγκέφαλος και τα άλλα ζωτικά όργανα όπως καρδιά, πνεύμονες και νεφρά, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε οξυγόνο και ειδικές θρεπτικές ουσίες, για καλύτερη απόδοση, και αντιθέτως, η έλλειψη ή η κατανάλωση ακατάλληλων ουσιών μειώνει το έργο τους. Επειδή, λοιπόν, η απόδοση των μαθητών στις εξετάσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που τρώνε, θα σάς δώσω μερικά tips:

1. Ένα παιδί που δίνει εξετάσεις πρέπει να τρώει τουλάχιστον 5 γεύματα την ημέρα ώστε να μην παθαίνει υπογλυκαιμία, η οποία προκαλεί ατονία και εκνευρισμό.
2. Προγραμματίστε συγκεκριμένες ώρες των γευμάτων ώστε να υπάρχει μία σταθερότητα, προς αποφυγή αυξομείωσης της γλυκόζης στο αίμα, όπως: πρωινό 7-8, δεκατιανό 10-11, μεσημεριανό 1,5 με 2,5, απογευματινό 5,5 με 6,5 και βραδινό γύρω στις 8. Μετά τις 8 το βράδυ καλό είναι να μην τρώει τίποτα.
3. Πρέπει να τρώει τα πιο πάνω γεύματα έστω και αν δεν πεινάει. Εφόσον τηρούνται οι λογικές ποσότητες που θα πούμε πιο κάτω.
4. Πρωινό: είναι απαραίτητο για ένα καλό ξεκίνημα με ενέργεια. Καλύτερα να φάει ένα χορταστικό και πλήρες πρωινό και λιγότερη ποσότητα στα υπόλοιπα. Προτιμήστε γάλα άπαχο, δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, βούτυρο με ωμέγα λιπαρά και DHA, μέλι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, χυμό φρούτων, ομελέτα, τυρί.
5. Το δεκατιανό θα ενισχύσει τη γλυκόζη στον εγκεφαλο. Ένα φρούτο και κατά προτίμηση μήλο, που δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον και εξουδετερώνει όλα τα οξέα από την κούραση και το άγχος μαζί με μια χούφτα ξηρούς καρπούς είναι ό,τι πρέπει. Επίσης ένα αυγό σφιχτό μπορεί να συνδυαστεί με φρούτα ώστε να απορροφηθεί και ο σίδηρος καλύτερα. Μία χουφτα σταφίδες με ξηρούς καρπούς ή μία δύο μπάρες δημητριακών θα δώσουν το συμπλήρωμα ενέργειας που χρειάζεται ο μαθητής.
6. Το μεσημεριανό πρέπει να είναι πλήρες με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Κρέας ψητό ή ψάρι ή όσπρια σε συνδυασμό με φρέσκια σαλάτα και τυρί, ρύζι ή ζυμαρικά, ψωμί ολικής άλεσης.
7. Το απόγευμα συνήθως τα παιδιά επιθυμούν κάτι γλυκό. Γιαούρτι με μέλι είναι ένα καλό επιδόρπιο. Επίσης ρυζόγαλο με μαύρη ζάχαρη, ζελέ φρούτων, παγωτό, κέηκ ή σπιτικά μπισκότα, μία φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι, ταχίνι, φιστικοβουτυρο, μαρμελάδα είναι κάποιες από τις πολλές επιλογές.
8. Το βραδινό πρέπει να είναι ελαφρύ για να προσφέρει ήρεμο ύπνο. Ένα τοστ με βραστή γαλοπούλα και τυρί, γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, γάλα με κρακεράκια ή μπισκότα.
9. Δεν επιτρέπονται τα τσιμπολογήματα στα ενδιάμεσα των γευμάτων διότι διατηρούν το στομάχι συνεχώς γεμάτο και αυτό προκαλεί υπνηλία.
10. Το νερό είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί ενέργεια στα κύτταρα. Δύο έως τρία λίτρα την ημέρα είναι ο στόχος ανάλογα με την ηλικία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τι δεν πρέπει;
1. Λέμε όχι σε κάθε είδους καφέ. Προκαλεί νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνίες, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχή της προσοχής. Λίγος ύπνος παραπάνω θα προσφέρει περισσότερο κέρδος στο διάβασμα. Επίσης όχι στα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη και τεΐνη (τσάι).
2. Να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα σε ποσότητες φαγητού γιατί προκαλείται υπνηλία, βαρυστομαχιά και κακή διάθεση.
3. Να αποφεύγονται κάθε είδους τηγανιτά και αλλαντικά. Για παράδειγμα η ομελέτα μπορεί να γίνει στο αντικολλητικό τηγάνι με νερό.

Read More

And More