5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι εννέα υπέροχοι μεν, δύσκολοι δε και αρκετά διαφορετικοί μήνες. Εσύ καλείσαι να συνηθίσεις σε μία νέα συνθήκη, μία νέα καθημερινότητα, στην οποία την πρώτο και τελευταίο λόγο έχει το μωρό στην κοιλιά σου. Πρέπει να είσαι λίγο προσεκτική. Για εσένα και το μωρό σου. Άλλωστε, όπως κάθε νέος κύκλος, έτσι και αυτός έχει μερικά νέα dont’s. Ποια είναι, λοιπόν, αυτά που δεν πρέπει να κάνεις όσο είσαι έγκυος; 

Μην υπερβάλλεις με τους καφέδες
Ναι, θες ενέργεια για να κάνεις όλες τις δουλειές σου μέσα στην ημέρα. Λογικό. Κράτα, όμως, στο μυαλό σου ότι η καφεΐνη μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα, πράγμα το οποίο δεν το θες, γιατί πολύ απλά, το μωράκι σου βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Επίσης, μην ξεχνάς ότι η καφείνη δε βρίσκεται μόνο στο λαχταριστό ρόφημα, αλλά και στο τσάι, σε αρκετά αναψυκτικά και στη σοκολάτα. Για αυτό, διάλεξε τα ροφήματα σου με προσοχή και με έμφαση στη συγκεκριμένη ουσία.

Μην κρατάς την ίδια στάση σώματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα
Ούτε συνέχεια στο κρεβάτι, αλλά ούτε και να γίνεις η μαμά της… ορθοστασίας. Όταν είσαι έγκυος, η παραμονή στην ίδια θέση για πολύ καιρό, καθιστή ή όρθια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως πρήξιμο στους αστραγάλους και τις φλέβες. Η λύση; Να κάνεις συχνές εναλλαγές από τη στάση, στην οποία κάθεσαι. Μόλις νιώθεις τον πόνο να κάνει την επίσκεψη του, άλλαξε θέση και σώσε την κατάσταση πριν σου δημιουργήσει προβλήματα.

Μίκρυνε το ύψος στα παπούτσια σου
Ξέρω ότι αυτός ο περιορισμός θα σε στεναχωρήσει, αλλά υπάρχει λύση. Να προτιμάς τακούνια που να μην ξεπερνούν τα 6 εκατοστά. Καθώς μεγαλώνει η κοιλιά σου, το κέντρο βάρους σου θα αλλάξει. Έτσι, μπορεί να αποκτήσεις λίγη αστάθεια στα πόδια. Και σαν να μην έφθανε αυτό κάνουν την εμφάνιση τους και οι πρησμένοι αστράγαλοι, για να σε αποτελειώσουν.

Μην πίνεις και τόσο πολύ αλκοόλ
Για να ακολουθήσεις τη συμβουλή αυτή, μην παραλείψεις να ρωτήσεις πρώτα το γιατρό σου που γνωρίζει καλά το ιστορικό σου. Σύμφωνα με έρευνες, το αλκοόλ περνάει γρήγορα από το αίμα μέσω του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου στο μωρό και αυτό μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τα όργανα του αναπτυσσόμενου μωρού σου. Για αυτό, περιόρισε την ποσότητα που απολαμβάνεις.

Μην είσαι τόσο χαλαρή με τις υψηλές θερμοκρασίες
Το καλοκαίρι και οι υψηλές του θερμοκρασίες δεν είναι και ο καλύτερος σύμμαχος σου όταν περιμένεις να φέρεις στον κόσμο αυτό το πρώτο σου παιδί. Το πρώτο τρίμηνο θέλει τη δροσιά του, για να αποφύγεις αναπάντεχα συμβάντα. Δοκίμασε να ενυδατώνεσαι εσωτερικά συχνά και να πλένεις την κοιλίτσα σου με χαλαρό νερό. Και μην ξεχνάς! Όλα καλά θα πάνε!

And More