6 τρόποι να κάνεις οικονομία, όσο είσαι έγκυος

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι γεμάτη από χαρά, άγχος και προετοιμασίες. Χαρά, γιατί δεν βλέπεις τη στιγμή που θα κρατάς το μωρό σου στην αγκαλιά σου. Άγχος, γιατί λίγο οι πόνοι και ακόμα περισσότερο η άγνοια δεν σε αφήνουν να ηρεμήσεις και χαλαρώσεις. Προετοιμασίες, γιατί θέλεις να φροντίσεις μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Να ετοιμάσεις το βρεφικό του δωμάτιο, να διακοσμήσεις κατάλληλα το υπόλοιπο σπίτι, να αγοράσεις ρούχα για εσένα και το μωρό και άλλα τόσα που φέρνουν στην επιφάνεια έξοδα. Γλυκά, αλλά έξοδα. Σήμερα, λοιπόν, σου έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων, ακόμα και όσο περιμένεις να γίνεις μαμά.

Ώρα για πρόγραμμα και προϋπολογισμό. Είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα. Είναι πολύ σημαντικό τόσο να δεις τα χρήματα που θα μπαίνουν συνολικά στο λογαριασμό σου στο τέλος του μήνα, όσο και να υπολογίσεις τα έξοδα που μπορείς να κάνεις αξιοποιώντας τα με σύνεση και φροντίζοντας να μένει πάντα κάτι στην άκρη. Τετράδιο, μολύβι και άρχισε τους υπολογισμούς!

Αγόρασε πιο χαλαρά εσώρουχα και πιτζαμάκια. Μήπως για μερικούς μήνες να ξεχάσεις τα εφαρμοστά για να θυμηθεί η τσέπη σου ότι δεν πρέπει να αδειάσει; Εκτός από τα ρούχα, είναι σίγουρο ότι θα ανέβεις ένα νούμερο και στα εσώρουχα, όσο οι εβδομάδες προχωρούν και η πιο χαρούμενη στιγμή πλησιάζει. Ένα έξυπνο τρικ, λοιπόν, είναι να αγοράσεις μερικά εσώρουχα και πιτζαμάκια, τα οποία μπορεί στην αρχή να σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι είναι πολύ μεγάλα, όμως, στη συνέχεια, να αποδειχτούν ιδανικά.

Ρίξε μία ματιά στις συνδρομές σου και αναθεώρησε! Αν δεν σκέφτεσαι να γυμναστείς στους επόμενες μήνες, τότε μήπως να ακυρώσεις εκείνη τη συνδρομή στο Fitness Room ή στα Yoga Classes, που τόσο συχνά παρακολουθούσες, πριν πάρεις την απόφαση να κάνεις ένα διάλειμμα. Μία μικρή παύση θα σε βοηθήσει να ξεκουραστείς τόσο εσύ, όσο και η… τσέπη σου.

Μήπως να δανειστείς μερικά πραγματάκια από όσες φίλες ή συγγενείς έχουν ήδη γίνει μαμάδες; Είναι πολύ πιθανό στο άμεσο περιβάλλον σου να υπάρχει μία μαμά με μεγαλύτερα παιδιά. Τι θα έλεγες να δανειστείς λίγα πράγματα που κάθε μέλλουσα μαμά αναζητεί, όπως αποστειρωτές μπουκαλιών, βρεφικές ζυγαριές, βιβλία σχετικά με την εγκυμοσύνη και με συμβουλές προς τις μαμάδες; Μην το παρακάνεις, όμως! Σε πρώτη φάση, διάλεξε κάτι από τα παραπάνω ή παρόμοια και απόφυγε το δανεισμό ρούχων ή παιχνιδιών, λόγω μικροβίων.

Μαγείρεψε εσύ το φαγητό σου. Ακόμα και αν δεν φημίζεσαι για τις μαγειρικές σου ικανότητες, το μόνο σίγουρο είναι ότι ετοιμάζοντας εσύ τα πιάτα σου: (α) θα προσφέρεις στον οργανισμό σου θρεπτικά στοιχεία, πολύτιμα τόσο για το δικό σου οργανισμό, όσο και του βρέφους στην κοιλιά σου (β) θα γνωρίζεις τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς, αλλά και την τιμή τους (γ) δεν θα πετάς ό,τι περισσεύει, αλλά αντιθέτως θα το κρατάς για την επόμενη ημέρα. Με έναν σμπάρο, τρία τρυγόνια δηλαδή.

Last but not least, ρώτησε τον εργοδότη σου αν μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι. Λίγο πριν πάρεις την άδεια που δικαιούσαι, μπορείς να συζητήσεις με τον διευθυντή σου αν υπάρχει η δυνατότητα για έναν τουλάχιστον μήνα να τηλεργαστείς. Μην το γελάς! Πέρα από το ότι θα αισθάνεσαι ξεκούραστη, θα γλιτώσεις τα έξοδα των μετακινήσεων και των lunch breaks. 

And More