Αυνανισμός και εφηβεία

Στην περίοδο της εφηβείας, το παιδί ξεκινά πια να διεγείρει συνειδητά τα γεννητικά του όργανα με σκοπό την αυτοϊκανοποίηση. Σε πολλούς γονείς ωστόσο προκαλεί αμηχανία το γεγονός πως το παιδί τους αυνανίζεται. Τι πρέπει να ξέρεις και ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος να αντιδράσεις;
Είναι φυσιολογικό;
“Ο αυνανισμός και οι φαντασιώσεις που συχνά τον συνοδεύουν είναι μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και αφορά και στα δύο φύλα. Σημαντικό είναι να γίνεται σε ιδιωτικό-προσωπικό χώρο” μας είπε η κ. Νίκη Ζαρκάδα, Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
Οι έφηβοι μέσω του αυνανισμού γνωρίζουν καλύτερα το σώμα τους και προετοιμάζονται σωματικά και ψυχολογικά για την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.

Πως να αντιδράσει ο γονιός;
– Οι γονείς πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία σε περίπτωση που διαπιστώσουν πως το παιδί τους αυνανίζεται. “Ακόμα και αν έρθετε αντιμέτωποι με την εικόνα του παιδιού σας που αυνανίζεται, αποφύγετε τις αντιδράσεις πανικού. Παραμείνετε ήρεμοι και διακριτικοί και μην προβείτε σε ενοχοποιητικά ή προσβλητικά σχόλια” υπογραμμίζει η κ. Ζαρκάδα.
– Το παιδί δεν πρέπει να θεωρήσει ότι κάνει κάτι κακό γιατί ενδέχεται να συνδέσει τη σεξουαλικότητά του με την ενοχή. Αποφύγετε να δημιουργήσετε λοιπόν τέτοια συναισθήματα στο παιδί σας.
Πότε να ανησυχήσετε
“Ο αυνανισμός μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά, ως τρόπος εκτόνωσης του άγχους. Σε περιπτώσεις που φτάνει σε ακραία επίπεδα έντασης και συχνότητας τότε θα πρέπει να διερευνηθεί η ψυχική λειτουργία του παιδιού ή του εφήβου”, καταλήγει η κ. Ζαρκάδα.

Read More

And More