Καισαρική τομή: Τι λένε οι αριθμοί για την παγκόσμια αυξητική τάση της χειρουργικής επέμβασης

Μία εμπεριστατωμένη και εκτενής μελέτη στο θέμα των καισαρικών τομών πραγματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Γυναικολογίας και Μαιευτικής στην Βραζιλία και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνόλου των ερευνών που ασχολήθηκαν με το ζήτημα των καισαρικών τομών και της αυξητικής τάσης τους, το ποσοστό των τομών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει διπλασιαστεί από το 2000, όταν τα μωρά που γεννιόνταν μέσω αυτής άγγιζαν μόλις το 12%. Σήμερα, λοιπόν, το 21% των γεννήσεων σε όλο τον κόσμο πραγματοποιείται μέσω καισαρικής τομής, παρ’ ό,τι υπολογίζεται πως μόνο για το 10-15% θεωρείται απαραίτητο λόγω σοβαρών ιατρικών επιπλοκών.

Χωρίς αμφιβολία, η καισαρική τομή μπορεί να είναι απολύτως απαραίτητη για την γέννηση ενός μωρού, τόσο για την υγεία και επιβίωση της μητέρας, όσο και του εμβρύου. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία και οι αριθμοί. που έχουν συγκεντρώσει οι ερευνητές από το 2015 και έπειτα, δείχνουν πως παραπάνω από τα 2/3 των 169 κρατών, που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη, έχουν προχωρήσει σε αχρείαστες καισαρικές τομές. Μάλιστα, οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών τομών είναι η Δομινικανή Δημοκρατία με το συντριπτικό ποσό του 58% των γεννήσεων να πραγματοποιούνται με καισαρική τομή, η Βραζιλία, η Τουρκία και η Βενεζουέλα με 50% καισαρικές και οι Η.Π.Α. με 32,9%.

Μια περαιτέρω ανάλυση των αριθμών κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι καισαρικές τομές εμφανίζουν αυξητική τάση σε χώρες με υψηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, αλλά εκεί που παρατηρείται μεγάλη “άνθιση” είναι στην περίπτωση των γυναικών με σημαντικό οικονομικό υπόβαθρο, οι οποίες ζουν σε χώρες χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το χειρουργείο πραγματοποιείται σε γυναίκες που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο στην εγκυμοσύνη τους, ενώ συνήθως γίνεται σε ιδιωτικές κλινικές και όχι σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Read More

And More