Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο για την πρωινή αδιαθεσία

Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο για την πρωινή αδιαθεσία | tlife.gr

Σχεδόν κάθε γυναίκα που έχει υπάρξει έγκυος γνωρίζει τι σημαίνει η πρωινή αδιαθεσία, είτε σε μικρότερο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Πλέον, όμως, οι εγκυμονούσες γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία μπορούν να ελπίζουν ότι σύντομα θα απαλλαχθούν από αυτή… την μάστιγα της πρωινής ναυτίας που τις ταλαιπωρεί. Διότι το πρώτο καθ’ όλα νόμιμο και εγκεκριμένο φάρμακο που καταπολεμά την πρωινή δυσφορία της εγκυμοσύνης είναι γεγονός και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην βρετανική αγορά. Το ιατρικό σκεύασμα ονομάζεται Xonvea και ακολουθεί την πρότερη κυκλοφορία του φαρμάκου Diclegis που κυκλοφόρησε το 2013 στις Η.Π.Α.!

Σύμφωνα με δεδομένα του British Pregnancy Advisory Service (Βρετανική Υπηρεσία Συμβουλευτικής στην Εγκυμοσύνη-BPS) περίπου 1000 τερματισμοί κύησης στη Μεγάλη Βρετανία οφείλονται στα εξουθενωτικά συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας. Ωστόσο, παρ’ ό,τι θεωρείται πως το νέο φάρμακο θα είναι σε θέση να χορηγηθεί από τους μαιευτήρες γυναικολόγους προκειμένου να καταπολεμηθούν η ναυτία και η δυσφορία, ενδεχομένως δεν θα είναι ικανό να αντεπεξέλθει στο πιο δύσκολα περιστατικά, δηλαδή την υπερέμεση που προκαλεί υπερβολικούς εμετούς, δυσβάσταχτη ναυτία, απώλεια βάρους και διαταραχή των ηλεκτρολυτών.

Πάντως, βάσει αναφοράς του BPS, καταγράφονται περίπου 10.000 γυναίκες τον χρόνο που υποφέρουν από υπερέμεση. Επιπλέον, 751.923 γυναίκες βιώνουν την αδιαθεσία της εγκυμοσύνης, η οποία τις αποτρέπει από το να διατηρήσουν ένα σταθερό μοτίβο ζωής.

READ more