Ποια είναι τα εμβόλια που μπορείς να κάνεις στην εγκυμοσύνη; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει

Τα εμβόλια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης απέναντι στις ασθένειες και πάντα προτείνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός προκειμένου να προστατευθεί και να μην νοσήσει ο εκάστοτε οργανισμός. Ωστόσο, αρκετές φορές οι μέλλουσες μητέρες ανησυχούν για την ασφάλεια του μωρού τους και την πορεία της κύησής τους και ίσως διστάζουν απέναντι σε έναν προτεινόμενο εμβολιασμό. Τι ισχύει, όμως, πραγματικά για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Πότε επιτρέπεται και για ποιες ασθένειες επιβάλλεται; Υπάρχει κίνδυνος; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στα ερωτήματα και εξηγεί:

Τα εμβόλια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε την υγεία μας από ορισμένες σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για το αν μια γυναίκα μπορεί να εμβολιαστεί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της, χωρίς να βλάψει την ανάπτυξη του εμβρύου της.

Την τελική απόφαση θα πρέπει να την παίρνει πάντοτε ο θεράπων ιατρός της (γυναικολόγος-μαιευτήρας), ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό της γυναίκας και της εγκυμοσύνης της και έχει την ευθύνη για την έκβαση της υγείας της μητέρας, αλλά και του παιδιού της.

Γενικά, μια έγκυος θα πρέπει να εμβολιαστεί στις εξής περιπτώσεις:

  • αν είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μεταδοθεί μια σοβαρή ασθένεια στη μητέρα.
  • αν η “ύποπτη” ασθένεια είναι πολύ σοβαρή, τόσο για την μητέρα, όσο και για το έμβρυο.

Εννοείται ότι και στις δυο περιπτώσεις το εμβόλιο θα πρέπει να θεωρείται ασφαλές για τη μητέρα και το παιδί.

Ποια εμβόλια συστήνεται να γίνονται, όταν πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις:

Εμβόλιο γρίπης
Είναι και το πιο δημοφιλές. Αν αρρωστήσει από γρίπη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ίδια και το μωρό. Γι’ αυτό και το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, το εμβόλιο θα προστατέψει το βρέφος και μετά την γεννά, κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη
Επειδή τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η προστασία των γυναικών έναντι του κοκκύτη και επειδή υπάρχει κίνδυνος νεογνικού τετάνου, συστήνεται να εμβολιάζονται όλες οι εγκυμονούσες, κατά προτίμηση την 27-28 εβδομάδα κύησης.

Εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκκοκου
Μπορεί να εμβολιαστεί αν κινδυνεύει σοβαρά, ειδικά σε περιόδους επιδημιών.

Εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου
Μπορεί να εμβολιαστεί αν κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά ή να έχει επιπεπλεγμένη αρρώστια.

Εμβόλιο της πολιομυελίτιδας
Μόνο αν πρόκειται να ταξιδέψει σε χώρες ή τοποθεσίες όπου υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί από τον ιό, τότε μπορεί να κάνει μια δόση αδρανοποιημένουιού.

Εμβόλιο ηπατίτιδας Β
Μπορεί να εμβολιαστεί αν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Και αυτό, διότι αν νοσήσει από ηπατίτιδα Β, μπορεί το νεογνό να αποκτήσει χρόνια ηπατίτιδα.

Εμβόλιο ηπατίτιδας Α
Μπορεί να εμβολιαστεί αν βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο να μολυνθεί από τον ιό.

Εμβόλιο για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα (MMR)
Το εμβόλιο αυτό συστήνεται να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι περιέχει ζώντες ιούς. Πρέπει να χορηγείται περίπου τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη ή μετά τον τοκετό. Τα εμβόλια αυτά μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Εμβόλιο για την ανεμοβλογιά
Και αυτό το εμβόλιο περιέχει ζωντανούς ιούς και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εμβόλιο για τα ανθρώπινα κονδυλώματα
Είναι το γνωστό εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας. Δεν συστήνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε γενικές γραμμές, αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, τότε ο κάθε εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αργά στην εγκυμοσύνη, με ιδανική περίοδο το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

And More