Ραγάδες: Πώς να απαλλαγείς!

Είναι ο λόγος που δεν τολμάς πια τις αποκαλυπτικές εμφανίσεις! Πόσο θα ήθελες να ξεφορτωθείς αυτές τις λεπτές αντιαισθητικές “γραμμούλες” που έκαναν την εμφάνιση τους κατά την εγκυμοσύνη! Υπάρχει τρόπος…

Η Κατερίνα Τάτση, ιατρός και επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής και Αισθητικής Ιατρικής “Μορφή” εξηγεί :

Τι είναι οι ραγάδες;
Είναι το “σπάσιμο” της συνέχειας του δέρματος που οφείλεται στη διαταραχή των ινών κολλαγόνου. Στην αρχή εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα που σταδιακά ασπρίζει και γίνεται ουλώδης ιστός.

Θεραπεία: Σκοπός και μέθοδοι

Η θεραπεία στοχεύει στην κινητοποίηση των κυττάρων της επιδερμίδας (ινοβλάστες) ώστε να αυξηθεί η παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου. Ο γενικός μηχανισμός δηλαδή σκοπό έχει την επούλωση της ραγάδας από την ίδια την επιδερμίδα.

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος προτείνεται ο συνδυασμός των παρακάτω θεραπειών:
α) Θεραπεία φωτοανάπλασης: Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιεί δέσμη φωτός σε συγκεκριμένο μήκος κύματος προκειμένου να επιτευχθεί η διέγερση των ινοβλαστών. Είναι ανώδυνη -ο ασθενής απλώς αισθάνεται μια θερμότητα- ενώ προβλέπονται 6 θεραπείες, μία ανά είκοσι μέρες.
Το μεσοδιάστημα των 20 ημερών αφήνεται για να δοθεί το περιθώριο στα κύτταρα που ενεργοποιήθηκαν να αρχίσουν την παραγωγή τους και να μπορέσουν να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στην άμεση έκθεση στον ήλιο.
β) Θεραπεία με μικροκρυστάλλους: Κατά τη θεραπεία εκτοξεύονται μικροκρύσταλλοι και με τη μηχανική τριβή στις ραγάδες επιτυγχάνεται τραυματισμός, ο οποίος δεν είναι ούτε αντιαισθητικός, ούτε επώδυνος. Με τη θεραπεία MICROPEEL απομακρύνεται με τρόπο ανώδυνο η επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας επιταχύνοντας έτσι το ρυθμό της κυτταρικής ανανέωσης ενώ συγχρόνως ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους σε ελαστίνη και κολλαγόνο. Λειτουργεί συνδυαστικά με τη φωτοανάπλαση για καλύτερα αποτελέσματα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως 6-8 συνεδρίες (μία ανά εβδομάδα) αν και ο αριθμός εξαρτάται από το βαθμό του προβλήματος και την ποιότητα του δέρματος.

γ) Μεσοθεραπεία: Είναι μια ενέσιμη θεραπεία κατά την οποία γίνεται έγχυση υαλουρανικού οξέος που “γεμίζει” τις ραγάδες και συσφικτικών παραγόντων για την τόνωση της περιοχής.
Πότε να κάνεις θεραπεία;
Καλό είναι οποιαδήποτε θεραπεία για τις ραγάδες να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της λοχείας. Ιδανικά θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά, όσο ακόμη οι ραγάδες διατηρούν το ερυθρό τους χρώμα. Η διάρκεια της ερυθρότητας εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος και την επιβάρυνση που έχει υποστεί.

READ more