Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος Κωνσταντίνος Σύλλας γράφει για το τρίτο και δυσκολότερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης…
Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα. Μια ευτυχισμένη στιγμή με το μωρό να μεγαλώνει στην κοιλιά σου και να προκαλεί αλλαγές στο σώμα και στη ζωή σου. Το πρώτο τρίμηνο είναι όλα πρωτόγνωρα και κάνοντας “κλικ” εδώ θα διαβάσεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Το δεύτερο τρίμηνο είναι το πιο εύκολο, σύμφωνα με τον γιατρό. Και το τρίμηνο κατά το οποίο γίνονται οι περισσότερες αλλαγές στο σώμα σου (κάνε “κλικ” εδώ). Το τρίτο, σύμφωνα πάντα με τον ειδικό, είναι το πιο δύσκολο διάστημα. Τι πρέπει να γνωρίζεις για το τρίτο τρίμηνο; Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν; Τι αλλαγές να περιμένεις; Ο διακεκριμένος Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Σύλλας, γράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτό το χρονικό διάστημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατεβάστε από εδώ τον πίνακα της εξέλιξης ανά εβδομάδα, από την 26η έως και την 40η
Τι συμβαίνει στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;
Είναι το πιο δύσκολο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή! Είναι η περίοδος που το έμβρυο αναπτύσσεται ταχύτατα, όλα του τα όργανα τελειοποιούνται και παίρνει περισσότερο βάρος. Παράλληλα η μέλλουσα μητέρα, παρατηρεί σημαντικές αλλαγές στο σώμα της, ταλαιπωρείται περισσότερο από το πρόσθετο βάρος, ενώ συγχρόνως πρέπει να έχει την απαραίτητη ενέργεια ώστε να προετοιμαστεί πρακτικά, σωματικά και ψυχολογικά για τον τοκετό. Επιπρόσθετα, για κάθε μη φυσιολογικό σύμπτωμα που παρατηρεί πρέπει να επικοινωνεί αμέσως με την/τον γιατρό της και την μαία που την έχει αναλάβει.
Τι συμβαίνει στο σώμα της εγκυμονούσας σε αυτό το διάστημα;
Κατ’ αρχήν προστίθεται συνεχώς στο σώμα της βάρος, περισσότερο από τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, η λεκάνη και οι γοφοί μεγαλώνουν, οι μαστοί γεμίζουν και αυξάνουν, η σπονδυλική στήλη και τα πλευρά πιέζονται, τα πόδια πιθανά να εμφανίσουν πρήξιμο. Συγχρόνως, αισθάνεται τις έντονες πια κινήσεις του εμβρύου. Σε αυτά να προστεθεί το πιθανό άγχος για την ημέρα του τοκετού, οι οποίες μπορεί να προκαλούν μια “ευχάριστη” ανησυχία τις ώρες της ξεκούρασης και του ύπνου. Και πάλι, αν η εγκυμονούσα παρατηρήσει αλλαγές ή συμπτώματα του τύπου μικρής ή μέτριας αιμορραγίας, τηλεφωνεί αμέσως στην/στον γιατρό της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσο αναπτύσσεται το έμβρυο αυτές τις εβδομάδας του 3ου τριμήνου;
Ξεκινώντας από την 26η με 30η εβδομάδα, το έμβρυο αναπτύσσει πλήρως την ακοή του και αντιδρά σε ήχους (είναι γεγονός ότι η μουσική του αρέσει πολύ!) και κινείται ανάλογα, αναπτύσσει επίσης τα μοτίβα ύπνου και εγρήγορσης. Σε αυτές τις εβδομάδες θα πιπιλά το δάχτυλό του, θα ανοίγει τα βλέφαρα και θα κουνά τα μάτια του, το δέρμα του γίνεται όλο και πιο απαλό, ενώ συγχρόνως αυξάνεται το λίπος στο σώμα του και ο εγκεφαλικός ιστός αναπτύσσεται. Γενικά το έμβρυο γίνεται όλο και πιο δυνατό!
Στην 31η με 35η εβδομάδα, πιάνει όλο και περισσότερο χώρο στη μήτρα, αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετό χώρο για να κάνει τούμπες! Εξασκείται στην αναπνοή και παίρνει σιγά σιγά θέση με το κεφάλι προς τα κάτω. Τα όργανά του ωριμάζουν ακόμη περισσότερο, έχει πολλά μαλλιά και συσσωρεύει όλο και περισσότερο λίπος κάτω από το δέρμα του, ώστε να κρατηθεί ζεστό μόλις αφήσει τη μήτρα της μητέρας του.
Τέλος στις εβδομάδες 36η με 40η κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλότερα στην κοιλιά ώστε να πάρει θέση για την “μεγάλη” έξοδο. Είναι οι εβδομάδες που παίρνει αντισώματα από τη μητέρα ώστε να προστατευτεί από πιθανές λοιμώξεις και δυναμώνει τους μύες των χεριών και των ποδιών. Τα νύχια του σε αναπτύσσονται τώρα.
Ποιες είναι συνοπτικά οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει η εγκυμονούσα αυτήν την περίοδο;
Σε αυτό το τρίμηνο, εκτός του πολύ τακτικού ελέγχου (όσο πλησιάζουν οι ημέρες του τοκετού μπορεί να είναι και εβδομαδιαίος), στο διάστημα της 35ης και 37ης εβδομάδας η/ο γιατρός θα πραγματοποιήσει την εξέταση για στρεπτόκοκκο ομάδας Β.
Ποιες είναι οι συμβουλές σας για αυτό το σημαντικό για την εγκυμοσύνη τρίμηνο;
Εγρήγορση σε πιθανά μη φυσιολογικά συμπτώματα, κατ’ αρχήν, και άμεση επικοινωνία με την/τον γιατρό. Η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει να νιώθει ότι θα ενοχλήσει την/τον γιατρό ή την μαία με τις επικοινωνίες μαζί τους. Ξεκούραση (όσο είναι καιρός), περπάτημα και πρακτική αντιμετώπιση των φυσιολογικών συμπτωμάτων, όπως οσφυαλγία, πόνοι που προκαλούνται από την πίεση που ασκεί το έμβρυο στα όργανα και στα οστά, καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού και τους δέρματος. Στον πίνακα που ετοίμασα με χαρά για τις αναγνώστριες του TLife, οι μέλλουσες μητέρες θα ενημερωθούν για σχεδόν τα πάντα που συμβαίνουν στο έμβρυο και σε εκείνες στο 3ο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.
Και τέλος, σωστή και καλή προετοιμασία για την μετάβαση στο μαιευτήριο, εξεύρεση λύσεων και ανθρώπων που θα βοηθήσουν στην μετά τον τοκετό εποχή, ηρεμία και ψυχραιμία, και όλα θα πάνε κατ’ ευχή!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ