Χρόνια Πολλά, μαμά!

Είναι ίσως ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μας. Είναι πάντα δίπλα μας στις χαρές και τις λύπες για να μας στηρίζει και να μας ενθαρρύνει. Η δεύτερη Κυριακή κάθε Μάη είναι αφιερωμένη στη Μητέρα, το σύμβολο της ανιδιοτελούς αγάπης.

Πως όμως καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας;
– Η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας εμφανίζεται στην Αρχαία Ελλάδα, ως μια γιορτή της άνοιξης, αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των Θεών και των ανθρώπων. Τη Γαία αντικατέστησε αργότερα η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και Θεά της γονιμότητας.
– Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας, αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που εορταζόταν κάθε Μάρτιο.
– Στην Αγγλία του 1600 κάθε τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής γιορταζόταν η Mothering Sunday, μέρα κατά την οποία όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν μια μέρα άδεια προκειμένου να περάσουν τη μέρα μαζί με τις μητέρες τους.
– Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Anna Jarvis, δασκάλα από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, εμπνεύστηκε την καθιέρωση μιας επίσημης Γιορτής της Μητέρας, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Βόρειων και Νότιων Αμερικανών, μετά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου το 1864.
Η εκστρατεία της ξεκίνησε το 1907 και ευοδώθηκε με προεδρικό διάταγμα του 1914, όταν η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ορίστηκε επίσημα ως εθνική γιορτή της μητέρας.
– Στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου το 1929, σε συνδυασμό με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Στη δεκαετία του 1960 η γιορτή μεταφέρθηκε τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊού.

And More